Este a 189-a zi a anului.
Au mai ramas 177 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Vrand sa aiba armasar/Ajunge din cal la magar"
- se zice despre cei lacomi si nemultumiti
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:35 apune la 21:04
Luna
Luna plina - 2 iulie
Ultimul patrar - 9 iulie
Luna noua - 17 iulie
Primul patrar - 25 iulie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mare Mc. Procopie;
Sf. Mc. Epictet si Astion
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
S. Aquila si Priscilla; Virginia
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Procopiu
Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)
Ziua politiei romane
SARBATOARE CRESTINA
Sfintii Epictet si Astion s-au nascut in partile Frigiei (Asia Mica). Epictet a avut de mic dragoste pentru cele duhovnicesti. S-a calugarit, apoi, dupa un timp, a fost preot si a propovaduit Evanghelia lui Hristos in tara sa. Intre cei convertiti s-a numarat si Astion, care a ales si el drumul manastirii. Din cauza persecutiilor imparatului Diocletian, cei doi s-au stabilit in orasul Halmyris, situat pe bratul sudic al Dunarii (Dobrogea de azi) si au propovaduit Evanghelia. Din aceasta cauza, Lastronianus, guvernatorul Scitiei Mici, i-a intemnitat si i-a torturat. Vazand ca nu se leapada de Hristos, a poruncit sa li se taie capul. Parintii lui Astin, Alexandru si Marcelina, au pornit sa-si caute fiul; ajungand la Halmyris si afland de martiriul lui, s-au convertit la credinta crestina.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1835 - A fost incheiata o Conventie pe 7 ani, intre Moldova si Tara Romaneasca, referitoare la extradarea fugarilor birnici, dezertori, debitori etc.
1868 - A aparut, la Iasi, manualul lui Ion Creanga: "Metoda noua de scriere si citire pentru anul clasei I-a primare"
1917 - Armata germano-austro-ungara ocupa Cernautii
In lume:
1497 - Vasco da Gama incepe prima calatorie pe mare din Europa spre India, inconjurand Africa; se deschide astfel linia de navigatie din Europa spre Asia
1822 - A murit poetul si dramaturgul Percy Bysshe Shelley (n. 4.08.1792)
2001 - Trupul neinsufletit al cantaretei de fado Amalia Rodrigues, decedata la 6 octombrie 1999, la varsta de 79 de ani, a fost transferat in Panteonul national din Lisabona, cosciugul ei fiind depus in sala rezervata scriitorilor portughezi. "Diva fado-ului" este prima femeie care si-a facut intrarea in Panteonul national, rezervat marilor nume din istoria portugheza.
NASCUTI PE 8 iulie
1838 - Ferdinand Zeppelin, constructor de aparate aeropurtate care au imprumutat numele lui (m. 8.03.1917)
1926 - Compozitorul Constantin Romascanu
1942 - Serban Foarta, poet si eseist
1947 - Tudor Banus, pictor.
CLICK ISTORIC
Explorator si navigator portughez, Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns in India prin ruta maritima. Insarcinat de Manuel, regele Portugaliei, sa ajunga in India pe mare, da Gama pleaca din Lisabona cu patru nave, pe data de 8 iulie 1497. In noiembrie, a ocolit Capul Bunei Sperante (ajuns pentru prima data in 1488 de navigatorul portughez, Bartolemeo Diaz) si a ancorat la Malindi pe coasta estica a Africii. Vasco da Gama si-a directionat cursul spre est, iar pe 20 mai 1498 a ajuns in Callcuta, pe coasta Malabar a Indiei. Din cauza ostilitatii comerciantilor musulmani, nu a putut stabili o baza portugheza comercianta, el intorcandu-se in Portugalia in 1499. Cand Da Gama a navigat in jurul Capului Bunei Sperante pentru a ajunge in India, portughezii si-au concentrat eforturile spre sud si est. Spaniolii, care au fost de acord sa imparta lumea in doua cu portughezii, prin Tratatul de la Tordesillas din 7 iunie 1494, au navigat spre vest. Nu aveau cunostiinta de continentele Americii si nimeni nu stia ca exista Oceanul Pacific.
Credinte populare, traditii, semne
Ziua Sfantului Pricopie se numeste popular "Pricopul", "Precup", "Procopiile" sau "Ziua Lupului". Aflat in miezul verii, cand atentia oamenilor era indreptata spre roadele campului, Pricopul asigura, ca si Dragaica si Sf. Petru, coacerea semanaturilor. Daca sarbatoarea nu-i este respectata el poate trimite grindina sau incendii parjolitoare. Si el este responsabil de amutirea cucului ("Precupu tace cucu"). Uneori este considerat un patron al lupilor, desi ipostazele in care este prezentat de legendele traditionale sunt punitive. Se spunea ca divinitatea insasi sau un animal obisnuit rapeste copii celor ce lucreaza in aceasta zi. Azi se munceste numai pana la amiaza in camp si nu se toarce "ca sa nu se pripeasca mainile la secera". Sarbatoarea era praznuita si pentru a indeparta bolile copiilor. In Apuseni se spune ca, de Precup, se bat doua vanturi, Harcodanul si Dordanosul, amandoua fiind foarte primejdioase.