x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Jubileul M.S. Regina Elisabeta a României, în 1908

Jubileul M.S. Regina Elisabeta a României, în 1908

de Luminita Ciobanu    |    17 Iun 2012   •   21:00
Jubileul M.S. Regina Elisabeta a României, în 1908

Revista saptamanala "Tara noastra' - publicatie fondata de Octavian Goga – relata in numarul 23, din iunie 1908, in rubrica "Vieata in Bucuresti', despre manifestarile dedicate Jubileului M.S. Regina Elisabeta a Romaniei. Inainte de toate trebuie spus faptul ca Regina Elisabeta s-a implicat energic in sprijinirea artelor si a societatii filantropice. Organizatia caritabila care purta numele Reginei Elisabeta, fondata in 1893, a tratat benevol mai bine de 17.000 de pacienti pe an, proveniti din familii nevoiase. Pe de alta parte, Regina Elisabeta pretuia costumul popular romanesc, imbracandu-l in diferite ocazii, strai considerat pana atunci demn de purtat doar de catre tarani. Regina iubea broderiile si a creat un centru de mestesuguri traditionale la Sinaia.

Festivitatile pentru Jubileul Reginei Elisabeta au fost puse la punct minutios si s-au desfasurat in Parcul Regele Carol. Gazetarul N. Pora nota: "Zilele acestea s-au implinit 40 de ani de cand a sosit in tara M.S Regina Elisabeta. Cu acest prilej, doua societati de binefacere, "Obolul' si "Tesatoarea' au sarbatorit aceasta aniversare prin serbari populare, date trei zile in sir in parcul Regele Carol, fosta expozitie.

In ziua de 21 maiu, prima zi a serbarilor, M. S. Regina, insotita de A.S. R. Principesa Maria, a vazut parcul serbarilor, condusa de un mare numar de membre ale celor doua societati de binefacere.

Trasura in care se afla M.S. Regina era impodobita cu flori si verdeata, si copiii scoalelor primare din Bucuresti o inconjurau de toate partile. In mijlocul uralelor multimii, trasura regala a ajuns la Filaret. In acelasi timp, sosise la Parc si M.S. Regele.

Acolo a urmat numaidecat defilarea a trei care alegorice, unul reprezentand "Obolul' - o femeie facand milostenie, altul "Tesatoarea' - o fata torcand in fata unui rasboi in care lucra o femeie – si al treilea, carul zanelor. Intre acestea era si o mica turma de oi, cu doi ciobani cu saricile pe ei si cantand din cavale.

Grupurile alegorice, bine reusite, au placut mult Suveranilor, cari au si cerut sa defileze inca o data carele alegorice.

Apoi au urmat sebarile la cari a luat parte foarte multa lume. Si trei sari de-a randul, campul fostei expozitii a stralucit in aceeas lumina si spor de vieata, ca in timpul sarbatorilor jubiliare de acum doi ani'.

Bucurestii imbracasera straie de sarbatoare iar manifestari solemne, organizate cu acest prilej, nu au fost doar in Parcul Carol, ci si in alte locuri de renume. "Serbarile si petrecerile bucurestene se tin lant. Dupa acele ale "Obolului' si "Tesatoarei' au venit serbarile date in Parcul Oteteleseanu, sambata seara, de "Vatra luminoasa'. (In 1909, Regina Elisabeta a infiintat "Azilul orbilor Regina Elisabeta' pe strada Vatra Luminoasa n.n). Si in aceeasi zi s-a facut inaugurarea noului "Muzeu de zoologie si botanica' instalat in cladirea din capatul Soselei, ridicata de curand, anume pentru acest muzau. La aceasta inaugurare a luat parte si M.S. Regele, care a cercetat cu deamaruntul toate sectiunile muzeului, frumos aranjate de domnul Dr. Antipa, directorul Muzeului', mai spune gazetarul.

De altfel, din stradania medicului Grigore Antipa a fost proiectat si construit actualul muzeu. Marele savant a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese deosebit de valoaroase, din intreaga lume. In 1933, Regele Carol al II-lea a decis ca Muzeul sa poarte numele organizatorului sau.

×