x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

30 Iul 2012   •   21:00
Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Astazi, in calendarul crestin ortodox este lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, ce incepe la 1 august si se incheie la 15 august, in ziua Marelui Praznic. Este o randuiala crestina intru reamintirea virtutilor Sfintei Fecioare Maria, care si-a petrecut intreaga viata, inca din pruncie, in post si rugaciune continua, pentru mantuirea neamului omenesc.

Stramosii nostri au fost alungati din paradis pentru ca n-au pazit legea postului. De aceea, prin post, omul poate reintra in paradisul pierdut prin neascultare. "Postul este un mijloc prin care se asigura echilibrul fiintei umane. El ne introduce intr-o atmosfera de cumpatare, de infranare, de jertfa, care, toate, duc la indreptare. Fiinta umana este adesea asaltata de furtuna patimilor, la care ne duce de atatea ori, fie pofta trupului, fie a mintii. Filosoful si inteleptul antic Platon spunea ca in firea omului se intalneste mandria leului, pornirea rapitoare a leopardului, viclenia sarpelui, precum si pornirile rele ale altor vietuitoare. Dar tot el adauga: «Omul are suflet rational cu care poate stapani toate aceste patimi». Cine se plange ca nu se poate infrana de la nimic, inseamna ca nu poate face nici un bine pentru ca a posti inseamna a incepe sa faci binele. Postul nu trebuie considerat ca o povara sau osanda, ci ca o modalitate de eliberare de patimi, din robia acestora", explica parintele profesor Vasile Borca in cartea "Invataturi si rugaciuni folositoare", mentionand totodata ca "postul e jertfa, mica noastra jertfa pe care o aducem lui Dumnezeu, ca raspuns la jertfa Sa mare pentru mantuirea noastra. Este un act de infrangere a egoismului, de biruinta, infranare si stapanire asupra pornirilor rele care izvorasc de atatea ori din firea noastra ranita de pacate."

Despre post, Sfantul Ioan Scararul ne invata: " Dupa cum sarpele nu poate sa lepede de la sine pielea cea veche, decat daca trece printr-o stramtoare, tot asa si haina ponosita a omului vechi nu o putem lapada numai daca vom trece prin calea cea stramta si ingusta a postului si a smereniei".

Mancarea de post ne aduce aminte de Cuvantul Domnului adresat primilor oameni, inainte ca acestia sa cada in pacat, Cuvant pe care il regasim in Sfanta Scriptura: "Si a zis Dumnezeu: «Iata, va dau voua toata iarba datatoare de samanta pe fata 'ntregului pamant, si tot pomul purtator de rod cu samanta de pom intr'insul; acestea va vor fi voua spre hrana»" (Facerea, 1, 29). Asadar, postul a fost asezat de Dumnezeu ca o lege vesnica, poruncindu-i lui Adam sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului, din gradina raiului. "Si Domnul Dumnezeu l-a luat pe omul pe care-l zidise si l-a pus in rai ca sa-l lucreze si sa-l pazeasca. Si Domnul Dumnezeu i-a dat lui Adam porunca si i-a zis: «Din toti pomii raiului poti sa mananci, dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, cu moarte vei muri!»", (Facerea, 2, 15-17).

Randuiala postului a fost urmata de Insusi Domnul Iisus Hristos. Sfintii Apostoli au respectat aceasta sfanta pravila. Preotii, urmasii Apostolilor, le urmeaza povetele, indrumand oamenii pe calea mantuirii, prin rugaciune, prin ajunare si abtinere de la mancarea de frupt, mai ales in cele patru mari posturi de peste an. "Cercetand istoria Bisericii, constatam ca toti cei care au dobandit desavarsirea si mantuirea au avut in mare cinste si au iubit postul. Toti sfintii, prin post si nevointa au dobandit sfintenia. Unde postul nu este respectat, dispare din viata sfintenia, nazuinta omului spre desavarsire, spre innobilare; degradarea umanului ia ritmuri galopante", mai spune parintele profesor Vasile Borca in cartea "Invataturi si rugaciuni folositoare".

Sfantul Vasile cel Mare ne indica virtutile postului care "este cel mai bun strajer al sufletului, cel mai sigur tovaras al corpului, arma vitejilor, intarirea atletilor. El alunga spiritele, indeamna la pietate, face sa iubim infranarea, inspira modestia, da curaj in razboi si invata a iubi pacea. Postul da aripi rugaciunii... Postul este sprijinul caselor, parintele sanatatii, povatuitorul tinerimii, podoaba batranilor... amicul sigur al sotilor".

Postul Adormirii Maicii Domnului este mai putin aspru decat Postul Pastilor, insa mult mai sever decat cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si al Nasterii Domnului, cand, in fiecare sambata si duminica, Biserica a randuit dezlegare la peste. Asadar, in Postul Sfintei Marii este permis consumul de peste la 6 august, la sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, precum si la 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, anul acesta praznuita miercurea, Biserica incuviintand dezlegare la peste.

×