x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 1 septembrie 2008

Luni 1 septembrie 2008

01 Sep 2008   •   00:00

Este ziua 245 a anului - Au mai rămas 121 de zile



Ziua diplomaţiei române

Este ziua 245 a anului

Au mai rămas 121 de zile

Soarele

Răsare la 6:38

Apune la 19:52

Luna

Răsare la 8:20

Apune la 20:17

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 septembrie

Lună plină

15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

22 septembrie

Lună nouă


29 septembrie

Sărbătoare creştină

Biserica prăznuieşte astăzi Indictul (“indiction” la români înseamnă poruncă şi arătare). Romanii începeau anul la 1 septembrie, la Indiction. În această zi, Iisus Hristos a intrat în Sinagoga iudeilor, dîndu-i-se cartea Prorocului Isaia. El a deschis-o la pagina unde era scris: “Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, a vindeca pe cei zdrobiţi la inimă, a propovădui robilor slobozenie şi orbilor vedere. A slobozi pe cei sfărîmaţi întru uşurare, a propovădui anul Domnului cel primit”. După aceea, Iisus i-a dat cartea slugii şi s-a aşezat, spunînd: “Ca astăzi s-a plinit Scriptura aceasta în urechile voastre”. Tradiţia spune că şi poporul evreu a intrat în Ţara Făgăduinţei în luna Septembrie.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Simeon Stîlpnicul şi mama sa, Cuv. Marta; Începutul anului bisericesc

Calendar romano-catolic

Sf. Egidiu, abate

Calendar greco-catolic

Sf. Simeon Stîlpnicul; Începutul anului bisericesc

Proverbul zilei:


“Lacom la bogăţie şi sărac la minte”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi

În România


1600 – Nobilimea refuză să participe la Dieta de la Sebeş, proclamă insurecţia şi alege conducător pe Ştefan Csáki. George Basta, comandantul trupelor imperiale, se alătură nobilimii;

1663 – Acaţiu Barcsai confirmă scutirea clerului român din Transilvania de dijme şi none din semănături şi vite şi hotărăşte ca preoţii români să nu mai achite fiscului nici censul viilor;

1893 – Legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul unităţilor de dorobanţi), subordonată ministerelor de Interne, de Justiţie şi de Război; potrivit acestei legi, se înfiinţează circa 8.000 de posturi de jandarmi comunali, 1.260 de jandarmi judeţeni şi 69 de ofiţeri (practic, un jandarm la 100 de locuitori contribuabili).

În lume


1923 – Un cutremur a devastat Tokio şi Yokohama, omorînd aproape 100.000 de oameni;

2004 – Începe criza ostaticilor de la şcoala din Beslan: un grup înarmat de terorişti a luat ostatici sute de elevi şi adulţi în oraşul rusesc Beslan, din Oseţia de Nord.

Născuţi la 1 septembrie


1910 – Olga Necrasov, antropolog, academician (m. 2000);

1957 – Gloria Estefan, cîntăreaţă.

Click istoric

Astăzi se împlinesc 64 de ani de la moartea prozatorului Liviu Rebreanu. S-a născut la 27 noiembrie 1885, în satul Tîrlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud. Debutează la revista “Luceafărul” din Sibiu, în 1908, cu nuvele. În 1920 apare romanul “Ion”, care reprezintă primul mare succes al său, obţinînd Premiul Academiei Române. Doi ani mai tîrziu apare romanul “Pădurea spînzuraţilor”, care va fi tradus între anii 1928-1959 în peste zece limbi. Anul 1920 reprezintă momentul crucial al carierei sale literare. O dată cu apariţia lui “Ion”, scriitorul nu numai că a intrat decisiv în conştiinţa criticii literare, dar şi-a cîştigat titlul de primul mare romancier modern român.

Credinţe populare, tradiţii, semne

La 1 septembrie, biserica creştină celebrează pe Cuviosul Simeon Stîlpnicul. Fără să-i acorde prea mare importanţă, poporul îl numea Simion Stîlpnicul sau Stîlpnicul. Acestuia îi sînt dedicate mai multe povestiri, care nu au vreo legătură cu atribuţiile sale de sfînt: “Se numeşte astfel, fiindcă toată viaţa lui a şezut numai într-un stîlp înalt”. În ziua aceasta se efectuau numeroase observaţii şi previziuni meteorologice: “Sf. Simion ţine anul; cum e ziua lui, aşa e tot anul”. “Dacă dimineaţa e ploioasă, va fi primăvara ploioasă. Dacă e la amiază frumos, va fi anul bun. Dacă toată ziua e ploaie sau soare, va fi tot anul ploios sau secetos. Dacă este Sf. Simion posomorît, toamna e rea şi n-au chip oamenii să-şi strîngă grînele.” Preziceri meteorologice eficiente se efectuau însă prin observarea stadiului de dezvoltare a viermilor din gogoşile de stejar: “Cine ştie să caute în ziua de Simion Stîlpnicul, e ca şi cum ar căuta în zodie. Dacă viermele va fi zburat pe această vreme, e semn că anul va fi secetos, uscăcios. Dacă viermele va fi cu aripi, anul va fi potrivit în roade. Dacă aripile nu-i vor fi crescute încă, anul viitor va fi bogat în roade”. Se spune că în această zi păsările, în special vrăbiile, “merg pe măsură, să-şi facă boierescul”, adică să transporte cu ciocul grăunţele care li se cuvin din fiecare holdă cultivată de oameni la Împărăteasa lor, unde se găsesc cămările lor pentru iarnă.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar anul septembrie