x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 10 ianuarie 2010

Luni 10 ianuarie 2010

09 Ian 2011   •   14:44

Este ziua 10 a anului ● Au mai rămas 355 zile

Soarele
Răsare la 7:51 ● Apune la 16:55

Luna
Răsare la 10:23 ● Apune la 23:19
● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 ianuarie ● Lună plină 21 ianuarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 ianuarie ● Lună nouă 3 februarie

Sărbătoare creştină: Sf. Grigorie, Ep. Nisei; Sf. Ier. Dometian; †) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeşti
Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Părinte Grigorie, episcopul Nisei. Acesta a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare şi a strălucit prin cunoştinţa filozofiei şi prin râvna pentru credinţa ortodoxă. De aceea a fost şi apărător al Bisericii lui Hristos. Mergând la Constantinopol, împreună cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotriva eresurilor păgâne, Grigorie s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credinţe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor şi prin dovezi din Scriptură. Păs­torindu-şi turma cu înţelepciune şi cu evlavie şi ajungând la bătrâneţe frumoasă, a adormit şi s-a mutat la Domnul.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Psihoterapia, fitoterapia, chinoterapia, meloterapia, balneoterapia sunt denumiri moderne ale unor tehnici străvechi de tămăduire a bolilor cu ajutorul plantelor de leac, trasului (masajului), bioenergiei, apelor minerale şi altele. Multe dintre aceste mijloace de vindecare a suferinţelor făceau parte din terapia descântatului, tehnică preistorică confundată adesea pe nedrept cu vrăjitoriile şi escrocheriile paranormalilor de tot felul. Descântecul se bazează pe terapia cuvântului care îmbina, de la caz la caz, fito-, psiho-, chino- şi meloterapia. Bolile erau considerate personificări ale răului, intrau în corp trimise de persoane iniţiate, prin vrăjitorii, de duşmani, prin blesteme şi înjurături, dar şi de Dumnezeu, Maica Precesta, Sânta Vineri etc. ca pedeapsă. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Astăzi, binecunoscutul interpret Rod Stewart împlineşte 66 de ani. De-a lungul timpului, artistul cântă alături de mai multe trupe, înainte de a deveni artist solo. În cariera sa de aproape 50 de ani, Stewart a compus foarte multe hituri, majoritatea având succes în Marea Britanie. Când vine vorba despre excesele pe care le-a făcut de-a lungul carierei, artistul spune că pasiunea sa pentru fotbal l-a salvat. De altfel, este cunoscut ca un suporter fanatic al celor de la Celtic Glasgow şi a naţionalei Scoţiei. Cu piesa "Da Ya Think I’m Sexy?”, Stewart reuşeşte încă un hit de No. 1 pe ambele coaste ale Oceanului. Se estimează că single-urile şi albumele sale s-au vândut în peste 200 de milioane de copii.

S-a întâmplat azi
În România
● 1475 – Lupta de la Vaslui. Armata Moldovei, condusă de Ştefan cel Mare, atacă la sud de Lipovăţ şi în­frânge zdrobitor armata turcă, co­man­dată de "Hadîm” Süleyman pa­şa, însoţită de tătari şi de un corp de oaste din Ţara Românească, în frunte cu Radu cel Frumos. După victorie, timp de trei zile, Ştefan cel Mare a ur­mărit resturile armatei invadatoa­re, puţini dintre oştenii otomani reu­şind să se salveze în sudul Dunării;
● 1880 – Gruparea liberală, în frun­te cu Gheorghe Vernescu ("li­beralii sin­ceri"), de orientare politică con­ser­vatoare, părăseşte Partidul Libe­ral, constituindu-se ca grupare po­litică de sine stătătoare în Partidul L­i­beralilor Sinceri (în martie 1884 se va uni cu Partidul Conservator, pu­­nându-se astfel bazele Partidului Liberal-Conservator); la 12/24 ianua­rie, gruparea se organizează în clu­bul "Binele public" şi editează ziarul cu acelaşi nume.

În lume
● 1863 – Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

Născuţi la 10 ianuarie
● 1906 – Grigore Moisil, matematician (m. 1973);
1956 – Zoia Alecu, membra grupului Sfinx Experience.

×