x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 18 ianuarie 2010

Luni 18 ianuarie 2010

de Ramona Vintila    |    18 Ian 2010   •   00:00

• Este ziua 18 a anului • Au mai rămas 347 de zile

SOARELE
Răsare la 7:47
Apune la 17:05
LUNA
Răsare la 9:03
Apune la 20:24
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
23 ianuarie
LUNĂ PLINĂ
30 ianuarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 februarie
LUNĂ NOUĂ
14 februarie

 

Proverbul zilei:
"Boala, pat moale unde găseşte, acolo se odihneşte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Atanasie şi Chiril, Arhiep. Alexandriei
Astăzi, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Părinte Atanasie. A trăit în zilele marelui împărat Constantin şi ale urmaşilor săi. A luat parte la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, unde, diacon fiind, a ruşinat pe Arie prin înţelepciunea şi dovezile aduse din Sfânta Scriptură. După moartea lui Alexandru a ajuns arhiepiscop al Alexandriei, dar a fost alungat de împăratul Constantin prin multe locuri şi multe a pătimit, fiind continuu prigonit timp de patruzeci şi doi de ani. Mântuitorul Hristos, a Cărui Dumnezeire a apărat-o cu îndârjire,  l-a aşezat la bătrâneţe iarăşi în scaunul arhiepiscopiei sale, de unde s-a mutat către Domnul.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1844 - La Iaşi, premiera comediei "Iorgu de la Sadagura", de Vasile Alecsandri, care marchează un moment important în dramaturgia originală românească;
1878 - Spiru C. Haret îşi ia doctoratul în Matematici la Sorbona;
1947 - Ziarul "Dreptatea" publică Apelul Partidului Naţional-Ţărănesc "Către naţiune", în care se ia atitudine împotriva măsurilor antidemocratice (epurarea în rândul funcţionarilor de stat, al militarilor, judecătorilor, suprimarea presei partidelor democratice, încălcarea legilor ţării, a drepturilor individuale şi colective ale poporului român, nerespectarea angajamentelor internaţionale asumate ş.a.) iniţiate şi promovate de Guvernul Groza.
ÎN LUME
1778 - Exploratorul englez James Cook a ajuns aproape de Insulele Sandwich (Hawaii).
NĂSCUŢI LA 18 IANUARIE
1848 - Ioan Slavici, nuvelist (m. 1925);
1955 - Kevin Costner, actor.

 

Click istoric
Dacă ar fi trăit, astăzi regretatul politolog Silviu Brucan ar fi împlinit 94 de ani. S-a născut la Bucureşti. În perioada comunistă a fost ambasador în Statele Unite ale Americii, iar între 1959 şi 1962, la ONU. Din 1962 începe reorganizarea Radioteleviziunii, activitate din care demisionează în 1966. A fost unul dintre semnatarii "Scrisorii celor şase" prin care importanţi foşti demnitari contestau regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu. După Revoluţia din 1989 a devenit analist politic şi autor al mai multor cărţi despre comunismul din Europa de Est. Din 1996 a fost invitat permanent al emisiunii "Profeţii despre trecut". S-a stins din viaţă la 14 septembrie 2006, la vârsta de 90 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Ciuma are înfăţişare hidoasă: cap de om, coarne de bou şi coadă de şarpe în vârful căreia se găseşte un ghimpe cu care înţeapă oamenii. Uneori îşi anunţă venirea, precum prietena ei Moartea, prin diferite semne: eclipse de soare, apariţia stelelor cu coadă şi altele. Se scăpa de ea prin diferite procedee: ospeţe sub cerul liber la care ciuma era invitată de onoare, jertfe de păsări şi animale domestice, înhumarea în poziţie verticală a unui mort. Obiceiul cel mai cunoscut a fost confecţionarea unei cămăşi numită a ciumei sau cămaşa de izbândă. Într-o singură noapte, nouă femei alese după anumite criterii torceau tortul, năvădeau firele, ţeseau şi coseau cămaşa ciumei pentru a fi agăţată, înainte de ivirea zorilor, într-un copac de pe hotar sau pentru a fi îmbrăcată o păpuşă confecţionată din paie şi pusă în calea ciumei.
•Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
18 IANUARIE 1927
"Zi proastă" (René Schwob)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar