Este a 173-a zi a anului.
Au mai ramas 193 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Trestia care se pleca vantului, niciodata nu se frange".
"
- sa nu ne impotrivim celor mai puternici decat noi
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:34 apune la 20:53
Luna
Luna Plina - 2 iulie
Primul patrar - 25 iunie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mucenici Iulian din Tars si Afrodisie
Este a 15-a zi a postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Au mai ramas 7 zile.
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Alois de Gonzaga, calug.
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Iulian. In timpul sapt Ap si Ev sapt a 4-a dR.
Zodia Gemeni (22 mai - 21 iunie)
Ziua muzicii europene
SARBATOARE CRESTINA
Sf. Mucenic Iulian a locuit in cetatea Tars din Cilicia, fiind crescut in crestinism. Cand avea 18 ani s-a dezlantuit prigoana anticrestina ordonata de imparatul Diocletian (284-305). Sfantul Iulian a fost dus la interogatoriu inaintea lui Marcian, dregatorul cetatii. A refuzat sa se lepede de Hristos si a fost intemnitat timp de un an.
In cetatea Egeea a fost vizitat de mama sa, prinsa de pagani si obligata sa-si convinga fiul sa renunte la credinta lui. Aceasta insa l-a incurajat sa suporte chinurile pentru Hristos. Au fost amandoi condamnati: mamei i s-au taiat calcaiele, cu care - au zis paganii, i-a urmat fiului ei in marturisire - , iar pe Iulian l-au bagat intr-un sac cu nisip si l-au aruncat in mare.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1848 - In revista "Foaie pentru minte, inima si literatura" apare poezia "Un rasunet", scrisa de Andrei Muresan. De la 24.01.1990, a devenit Imnul de Stat al Romaniei
1879 - Se adopta Statutul Academiei Romane
1968 - Marea Adunare Nationala adopta Codul Penal al Romaniei
1995 - Semnarea Declaratiei de la Snagov privind "Strategia nationala de pregatire a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana"
In lume:
1527 - A murit Niccolo Machiavelli, istoric, ganditor politic, scriitor, autor al "Matragunei", considerata cea mai buna comedie de moravuri a Renasterii (n. 3.05.1469)
1946 - A fost creata Comisia Drepturilor Omului a Natiunilor Unite
2001 - A avut loc prima eclipsa totala de soare a noului mileniu; nu a fost vizibila de pe teritoriul Romaniei, punctul maximum fiind in Oceanul Atlantic, la vest de Angola
NASCUTI PE 21 iunie
1920 - Puiu Calinescu, actor indragit al publicului de revista (m. 17.05.1997)
1943 - Andrei Serban, regizor, profesor de arta teatrala
1951 - Doru Tufis, solist vocal si compozitor
1978 - Andreea Banica, componenta a trupei "Blondy"
1981 - Cristina Rus, componenta a trupei "Blondy"
CLICK ISTORIC
Fiul actorului Jean Tomescu, Puiu Calinescu si-a inceput cariera jucand in "revistele" de cinematograf, ce prefatau candva in salile de cinematograf, proiectia unui film. Din 1948 a intrat in trupa teatrului de comedie "Constantin Tanase". Este teatrul care l-a consacrat si caruia artistul i-a ramas credincios pana la sfarsitul vietii. Si-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei cu titluri traznite ("Un baiat de zahar ars", "Traznitul meu drag", "Idolul femeilor" etc.) al caror protagonist a fost zeci de ani. Puiu Calinescu a avut o filmografie impresionanta, lucrand cu numerosi regizori inca din 1954: "Ilie in luna de miere" (1954), "Vacanta la mare" (1962), "Impuscaturi pe portative" (1967), "B. D. intra in actiune" (1970), "Nea Marin miliardar" (1978). Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocatie, declansand rasul doar la simpla sa aparitie. Indragitul actor a creat, pe malurile Dambovitei, un precursor al londonezului "Mr. Bean". S-a stins din viata in 1997.
Credinte populare, traditii, semne
In ziua solstitiului, taranii nu se duceau la munca pentru ca, ziceau, "se odihneste si soarele o data, in inaltul cerului". In cea mai lunga zi a anului, cand vegetatia si-a atins gradul maxim de vitalitate, este timpul culegerii plantelor de leac care vindeca bolile, alunga moartea si aduc frumusete si dragoste fetelor. Fetele fac ghirlande din flori, iar baietii fac codite impletite. Apoi florile sunt aruncate in tarcul vitelor. Daca ghirlanda se prinde de un animal batran, viitorul sot va fi varstnic. Dar daca animalul este tanar, asa va fi si sotul.
In ajunul solstitiului, flacaii din Maramures ies seara cu tortele aprinse pe care le agita in jur in directia soarelui de pe cer. Cand tortele sunt pe cale sa se stinga, tinerii coboara de pe dealuri, inconjoara parcelele, intra in curtile oamenilor si dau parintilor tortele pentru a le infinge in pamantul din gradinile lor. In Moldova, Valahia si Dobrogea, doua din patru fete, imbracate in flacai, joaca dansul zanei rautacioase. Fetele pot fi insotite de un baiat, care canta la flaut sau la cimpoi si poarta un drapel pe care sunt atasate batiste colorate, flori de paie, usturoi sau urechi din grau. In unele sate, zanele rautacioase manuie secere si se lupta intre ele. Secerele care vor dobori plantele simbolizeaza cositul vietilor omenesti, ca si duelul etern dintre vara si iarna, dintre fortele binelui si raului. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna.