x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 8 martie 2010

Luni 8 martie 2010

08 Mar 2010   •   00:00

Ziua Internaţională a Femeii



● Este ziua 67 a anului ● Au mai rămas 298 de zile

Soarele
Răsare la 6:41 ● Apune la 18:12

Luna
Răsare la 2:27 ● Apune la 11:00
● Lună nouă 15 martie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 23 martie ● Lună plină 30 martie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 aprilie


Sărbătoare creştină: Cuviosul Teofilact Mărturisitorul; Cuv. Pavel Mărturisitorul; Sf. Ier. Iulian de Toledo. Martirii prigoanei comuniste
Astăzi este prăznuit Cuviosul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei. În perioada Sinodului de la Ni­ceea, Teofilact a intrat în mona­hism, locuind într-o mănăstire de pe ţăr­mul Mării Negre. Patriarhul Tarasie l-a ridicat la treaptă de episcop. A de­venit renumit prin grija ce o purta săracilor şi bolnavilor. Cinstitele sale moaşte au fost aduse din surghiun şi au fost aşezate în Nicomidia, în biserica zidită de el.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Se spune că odată un împărat, um­blând prin împărăţia sa, a văzut câte pricini pornesc de la vinul tulburător de minte. A hotărât atunci să scoată din pământ şi să stârpească copăcelul blestemat al viţei-de-vie. Împăratul a murit şi alţii i-au luat locul în scaun. Odată, un crai din ţara aceea a pornit la vânătoare de sălbă­ticiuni prin codru. Şi-mpuşcă, şi-mpuşcă, până dă de un urs. S-a luat după el şi l-a gonit, până a ajuns la un schit unde trăia un călugăr bătrân, de pe vremea lui Tata Noe. Cum aude gălăgia, călugărul iese din chilie şi vede ursul şi pe cei care-l fugăreau. Se dezbracă de haina călu­gărească, îşi suflecă mânecile, iese înaintea na­mi­lei şi o prinde de urechi, că începuse să tremure ca un miel. S-a minunat împăratul şi l-a în­trebat de unde are atâta putere în trup. Acesta i-a spus că are un butuc de vie, o tufă dătă­toare de putere care face struguri la vreme de toam­nă. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1848 - Are loc, la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întru­nire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea re­voluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar.
● 1972 - Reprezentantul permanent al României la Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a semnat, la Viena, Acordul cu privire la aplicarea garanţiilor în cadrul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare între România şi AIEA.

În lume

● 1919 - Victoria revoluţiei bolşevice din Ungaria. Se proclamă Republica Ungară a Sfaturilor, condusă de Garbai Sandor (pre­şedinte) şi Kun Bela (ministru de Externe). Aceştia protestează faţă de "ocuparea" Transilvaniei şi ameninţă cu represalii combinate din partea Ungariei şi Rusiei Sovietice împotriva României.

Născuţi la 8 martie
● 1907 - Constantin Karamanlis, fost preşedinte al Greciei  (m. 1998);
● 1956 - John Kapelos, actor.

×
Subiecte în articol: calendar