Este ziua 222 a anului
Au mai ramas 146 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Se marita livada cu casa"
- se zice despre tinerii care nu se iau din dragoste, ci pentru avere
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:11 apune la 20:29
Luna rasare la 00:13 apune la 15:54
Luna noua - 15 august
Primul patrar - 23 august
Luna plina - 30 august
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Ap. Matia;
Sf. 10 Mc. Marturisitori pentru icoana lui Hristos;
Sf. Mc. Antonin
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein)
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Matia, ap
Zodia Leu (22 iulie - 21 august)
SARBATOARE CRESTINA
Sf. Ap. Matia a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Domnului Hristos. Ca numar, a devenit cel de-al doisprezecelea, in locul lui Iuda Iscarioteanul. Dupa Invierea si Inaltarea la cer a Mantuitorului, grupul de cei 12 Apostoli era incomplet. Sfantul Petru, fiind cel mai in varsta dintre ei, a vorbit despre necesitatea completarii grupului, pentru ca Iuda murise si, prin alegerea unui inlocuitor, grupul ramanea intreg si neschimbat. Pentru acest lucru s-a efectuat o tragere la sorti dintre Iosif si Matia. Si, dupa rugaciuni, sortii au cazut pe Matia. Aceasta alegere s-a intarit curand, prin trimiterea asupra lui a Duhului Sfant, in chip de limbi de foc. Sf. Matia a predicat in Etiopia, unde a fost ucis de pagani.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1601 - Mihai Viteazul, primul domn al celor trei tari romane (1593-1601), este ucis pe Campia Turzii (9/19)
1955 - S-au stabilit relatii diplomatice, la nivel de legatie, intre Romania si Siria
1969 - A murit medicul Constantin I. Parhon, presedinte al Academiei Romane (n. 1874)
1991 - A murit prozatoarea Cella Delavrancea (n. 1887)
In lume:
1173 - A inceput construirea Turnului din Pisa. Arhitectul si sculptorul Bonanno din Pisa a pus piatra de temelie
1919 - A murit compozitorul, pianistul si dirijorul italian Ruggero Leoncavallo, unul dintre initiatorii verismului. A compus opera ("I Pagliacci"), balet ("Viata unei marionete"), muzica simfonica, cantonete, muzica religioasa, de camera etc. (n. 25.04.1857)
1938 - A murit exploratorul german Leo (Viktor) Frobenius. A condus 12 expeditii in Africa (1904-1935) si a explorat numeroase centre de arta preistorica in Norvegia, Austria, Spania si Africa (n. 29.06.1873)
1945 - SUA a lansat a doua bomba atomica (la Nagasaki)
2004 - Sarbatoarea nationala a Singapore
NASCUTI PE 9 august
1939 - Romano Prodi, presedinte al Comisiei Europene
1957 - Actrita Melanie Griffith ("O femeie face cariera", "Paradisul", "Nascuta ieri")
1963 - Cantareata Whitney Houston
MOMENT ISTORIC
Astazi se implinesc 35 de ani de la moartea profesorului Constantin Parhon. S-a nascut in Campulung la 15 octombrie 1874. Dupa terminarea primelor clase, Parhon a fost inscris la Liceul "Petru si Pavel" din Ploiesti. Dupa trecerea Bacalaureatului s-a inscris la doua facultati: Medicina si Stiintele Naturale. Doctorul Parhon se specializeaza in psihiatrie la München, in clinica condusa de profesorul Kraepelin. In 1909, Parhon elaboreaza primul tratat de endocrinologie din lume. Intre anii 1912 si 1933 a fost profesor la Facultatea de Medicina din Iasi. Aici el a intemeiat o scoala de neurologie, psihiatrie si endocrinologie. Spitalul Socola, sub indrumarea lui, devine un adapost uman, in care s-a introdus o conceptie noua despre bolnavii psihici: ocrotirea lor. In ziua de 2 octombrie 1933 a fost numit profesor la Catedra de Endocrinologie Clinica si Teoretica din cadrul Facultatii de Medicina din Bucuresti. Constantin I. Parhon s-a stins din viata in ziua de 9 august 1969, la Spitalul Elias.
Credinte populare, traditii, semne
In lumea satului mai exista inca o serie de manifestari carora putini le mai cunosc menirea. Un astfel de obicei este sezatoarea, o traditie transmisa din generatie in generatie. In unele regiuni, momentele de incheiere a anului scolar se sarbatoresc cu sezatori planificate din vreme. Copiii se straduiesc sa creeze aspectul sezatorilor de altadata, aducand covoare, prosoape, stergare, presuri, strachini, linguri de lemn sau bardace, venind imbracati in costume nationale; isi aduc si de lucru, impletind diverse lucruri din lana si rachita sau stergatori, cosulete din foi de porumb. In timpul lucrului, copiii servesc din cele aduse de ei: pasat sarat, cu untura sau dulce, cu nuca, boabe de porumb fierte, sarate sau dulci, floricele de porumb, seminte de dovleac coapte, sirop in bardace, dupa vechile obiceiuri ale batranilor. Se canta cantece populare, se spun ghicitori, se joaca dansuri populare dupa versul lautarilor satului.