Este ziua 285 a anului ● Au mai rămas 80 de zile
Soarele
Răsare la 7:26 ● Apune la 18:37
Luna
Răsare la 12:54 ● Apune la 21:41
● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 octombrie ● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Cosma, Ep. Maiumei
Prăznuiţi astăzi, Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic au trăit în timpul împărăţiei lui Diocleţian. Tarah era ostaş roman, înaintat în vârstă, Prov era din Tracia, iar Andronic era din cetatea Efesului. Toţi trei au fost prinşi că sunt creştini în timp ce se aflau în cetatea Pompeiapole. Au fost duşi la judecată dregătorului Flvian. Ei nu s-au temut de consecinţe şi l-au mărturisit pe Hristos. Din porunca dregătorului, sfinţii au fost supuşi la chinuri: li s-au sfărâmat fălcile, li s-au smuls dinţii, au fost bătuţi, însă nu şi-au lepădat credinţa. În cele din urmă au fost lăsaţi pradă animalelor sălbatice, însă acestea nu s-au apropiat de ei. Au fost ucişi de lovitura sabiei.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Comunităţile umane sedentarizate în teritoriile fertile ale Terrei au fost condamnate să suporte ostilităţi şi adversităţi generalizate din partea celor care râvneau la aceleaşi daruri ale naturii. La întretăierea Europei, Asiei şi Africii au existat trei "cornuri ale abundenţei": bazinele inferioare şi deltele Dunării, Tibrului şi Eufratului, Nilului. Populaţiile indigene au avut de ales, în lupta acerbă de supravieţuire, una sau mai multe soluţii posibile: capitularea fără rezistenţă, după socoteala laşului: "Capul ce se pleacă, sabia nu-l taie"; apărarea prin luptă dusă "pe viaţă şi pe moarte", pe o singură alternativă "ori/ori"; căutarea unor soluţii diplomatice; vegherea intenţiilor duşmănoase şi pregătirea pentru confruntarea finală, când victoria era previzibilă; evitarea pierderilor inutile prin retragerea pe poziţii greu accesibile, în aşteptarea unor vremuri favorabile. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
Dacă ar fi trăit, Luciano Pavarotti ar fi împlinit astăzi 75 de ani. S-a născut la Modena şi a crescut într-o comunitate de 16 familii înrudite. A studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena, unde a activat apoi timp de doi ani ca profesor la Şcoala Populară. În 1961 atrage pentru prima dată atenţia la Festivalul Internaţional de la Reggio Emilia. Pavarotti a debutat în 1961 la opera din Reggio Emilia, în rolul lui Rudolf din opera "Boema". După succesele repurtate în Italia, în 1962 obţine primul său succes răsunător la Amsterdam, în rolul lui Edgardo din opera "Lucia di Lammermoor". S-a stins din viaţă în 2007. Rămâne în istorie drept artistul care a reuşit să transforme opera în fenomen de masă.
S-a întâmplat azi
În România
● 1777 - În conflict cu boierii, cărora nu le satisfăcuse integral cererile de clacă sporită, şi bănuit de Poartă că ar întreţine legături cu Rusia, Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iaşi din porunca unui trimis al sultanului;
● 1863 - Guvern de orientare liberală, sub preşedinţia lui Mihail Kogălniceanu. Perioada cea mai rodnică a reformelor radicale din timpul domniei lui Al. Ioan Cuza;
● 1866 - Vizita domnitorului Carol I la Istanbul pentru primirea învestiturii din partea Porţii Otomane; ea semnifică un pas înainte în vederea afirmării internaţionale a României.
În lume
● 1492 - Exploratorul Cristofor Columb a ajuns pe Insulele Bahamas; credea că a atins Asia de Est;
● 1810 - Primul festival Oktoberfest: cetăţenii din München au fost invitaţi să se bucure de celebrarea căsătoriei prinţului Ludwig de Bavaria cu prinţesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
Născuţi la 12 oct.
● 1537 - Regele Eduard VI al Angliei (m. 1553);
● 1947 - Chris Wallace, jurnalist.
Citește pe Antena3.ro