x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 21 august

Marţi 21 august

de Ramona Vintila    |    21 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 233 a anului

Au mai rămas 132 de zile

Ziua Medicinei Militare

Este ziua 233 a anului

Au mai rămas 132 de zile

Soarele

Răsare la 6:25

Apune la 20:12

Luna

Răsare la 15:15

Apune la 23:38

Lună plină 28 august

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie

Lună nouă 11 septembrie

Primul pătrar (Luna in creştere) 19 septembrie

Leu (23 iulie - 22 august)

Proverbul zilei:

"O meserie plăteşte căt o moşie"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Apostolul Tadeu, numit şi Iuda al lui Iacov, a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Cetatea Edesa. Botezul l-a primit de la Sfăntul Ioan Botezătorul. După pogorărea Duhului Sfănt a predicat Evanghelia la Edesa. Aici a botezat pe domnitorul Avgar şi l-a vindecat de lepră. Căt timp s-a aflat in această cetate nu a incetat să le facă cunoscută oamenilor viaţa lui Hristos. Plecănd din Cetatea Edesa, a ajuns in Mesopotamia, unde a ajutat la ridicarea bisericilor. Apoi a plecat in Siria. Şi-a incheiat misiunea pămăntească in drum spre Berit.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; Sf. Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust

Calendar romano-catolic

Sf. Pius al X-lea

Calendar greco-catolic

Sf. Iuda Tadeul, apostol;

Sf. Bassa şi fiii ei, mucenici

Rugăciune a Marelui Vasile

Doamne, Doamne, Cel ce ne-ai izbăvit de toată săgeata ce zboară in zi, izbăveşte-ne şi de tot lucrul ce umblă intru intuneric. Dăruieşte sufletelor noastre umilinţă şi găndurilor noastre grijire de intrebarea ce va să fie la infricoşătoarea şi dreapta judecată. Pătrunde cu frica Ta trupurile ca intru liniştea somnului să ne luminăm cu privirea la judecăţile Tale. Intoarce de la noi toată nălucirea necuvioasă şi ne ridică in vreme de rugăciune, intăriţi in credinţă şi sporind intru poruncile Tale, cu bunătatea Unuia-Născut Fiului Tău, cu care binecuvăntat eşti, impreună cu Preasfăntul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Duhul Tău, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1959 - A intrat in funcţiune la Institutul de Fizică Atomică un betatron (Betatronul BOB), primul accelerator conceput şi realizat in intregime in Romănia (in 1968 a fost pus in funcţiune la IFA un accelerator liniar de electroni cu undă progresivă, iar in 1972, un accelerator electrostatic de ioni de tipul Van de Graaf tandem); 1965 - Sesiunea extraordinară a Marii Adunări Naţionale adoptă in unanimitate o nouă Constituţie, care consfinţeşte pe plan juridico-statal victoria deplină şi definitivă a socialismului şi proclamă Republica Socialistă Romănia stat al oamenilor muncii de la oraşe şi sate, suveran, independent şi unitar, consacră rolul clasei muncitoare, de clasă conducătoare in societate, şi proclamă rolul conducător al partidului in viaţa intregii societăţi. Marea Adunare Naţionala alege Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri.

In lume

1911 - Mona Lisa a fost

furată de un angajat al Muzeului Louvru;

1959 - Hawaii devine cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Născuţi la 21 august

1165 - Regele Philip al II-lea al Franţei (m. 1223);

1941 - Ilinca Tomoroveanu, actriţă.

Â

Click istoric

Astăzi, regretatul Toma Caragiu ar fi implinit 82 de ani. Actorul s-a născut in Grecia. A copilărit şi a făcut o parte din studii la Ploieşti. Intră la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti. La 1 aprilie 1951 se angajează la Teatrul de Stat din Constanţa. La 28 de ani este numit director al Teatrului de Stat Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani. Perioada 1953-1965 a fost apreciată drept "Epoca Toma Caragiu". După o asemenea perioadă, Toma Caragiu pleacă, invitat de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra din Bucureşti cu fruntea sus, lăsănd in urma lui o zestre de 90 de premiere. S-a stins din viaţă la cutremurul de la 4 martie 1977.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Marţea este o personificare neprietenoasă a zilei a doua din săptămănă, dedicată de romani zeului Mars şi planetei Marte, iar de romăni sufletelor care se vor naşte, aflate in preexistenţă. Oamenii, influenţaţi de mitul biblic, credeau că in ziua de marţi s-ar fi urzit lumea şi pămăntul (Moldova centrală, Gorj, Hunedoara), că s-ar fi născut Iisus. Patronată de ciudate reprezentări malefice feminine, nu-mite Marţolea şi Marţi-Seara, ziua aceasta este un timp malefic, o zi rea (Muntenia, Oltenia, Moldova de sud), fără noroc (Moldova centrală), cu trei ceasuri rele, aducătoare de nenorociri (Oltenia, Muntenia, Moldova), neprielnică inceperii activităţilor economice importante (aratul, semănatul, construirea casei sau făntănii etc.) (Fochi, 1976, p. 363-364). Erau interzise nunţile, logodnele şi mersul in peţit. Marţea şi sămbăta, spre deosebire de celelalte surori ale săptămănii, nu erau considerate sfinte. In calendarul popular, mai multe zile de marţi aveau statut de sărbători: Mătcălăul, Marţea Vaselor, Marţea Ciorilor, Marţea Dracului, Marţea Strămbă, Marţea Trăsnetului. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar marţea