x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 26 octombrie 2010

Marţi 26 octombrie 2010

26 Oct 2010   •   00:00

Este ziua 299 a anului  ● Au mai rămas 66 de zile

Soarele
Răsare la 7:44 ● Apune la 18:14

Luna
Răsare la 20:08 ● Apune la 11:16
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 noiembrie ● Lună plină 21 noiembrie


Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Di­mitrie, Izvorâtorul de mir

Biserica ortodoxă, romano-catolică şi cea greco-catolică îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Di­mitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Diocle­ţian şi Maximian. A fost întemniţat pen­tru că era vestit în dreapta cre­din­ţă. Lăudându-se împăratul cu un om al lui, pe care-l chema Lie, şi în­dem­nându-i pe oamenii cetăţii să ia­să să se lupte cu el, un oarecare tânăr creştin, Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniţă, îi zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie; roagă-te pentru mine". Sfântul, însemnându-l la frunte cu semnul crucii, l-a binecuvântat. Fiindcă s-a aflat că Sfântul Dimitrie l-a îndemnat pe Nestor, împăratul a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Sâmedru este denumirea populară a sărbătorii creştine dedicate Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Îm­preună cu Sângiorzul, Sâmedru îm­parte Anul Pastoral în două anotimpuri sime­trice: vară, între 23 aprilie şi 26 oc­­tombrie, având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie); iarna, între 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). În tradiţia populară există credinţa că Sâmedru umbla pe pământ însoţit de Sângiorz, cu care fă­cuse un legământ: unul să în­frun­zeas­că codrul, iar celălalt să-l des­frun­zească. Sărbătoare cunoscută mai ales în mediile pastorale, Sâmedru este prefaţată de ajun, când se aprind focurile rituale, şi de Moşii de Sâmedru, pomeniţi în sâmbăta de dinaintea sărbătorii, la care se aduc ofrande pentru cei morţi. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 26 octombrie 1673 s-a născut Di­mitrie Cantemir, domn al Mol­dovei. Se naşte la Silişteni, ca fiu al ser­darului Constantin şi al Anei. Tatăl ajunge domn şi le asi­gură celor doi co­pii, Antioh şi Di­mi­trie, condiţii ale­se de învăţătură. La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic la Cons­tantinopol, drept zălog al tatălui pe lângă Înalta Poartă. Va sta 22 de ani în capitala otomană şi va face stu­dii cu vestiţi profesori ai epocii. După moar­tea tatălui, e ales domn al Mol­dovei, dar Poarta nu-l confirmă, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. A murit pe moşia sa, Dimitrievka, la Kharkov, în 1723, şi a fost înmormântat în Rusia. Actualmente, osemintele sale se odih­nesc în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.


S-a întâmplat azi
În România

● 1497 - Lupta din Codrii Cosmi­nului. Oastea moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare, atacă prin surprindere grosul armatei polone, chiar în mijlocul pădurii, pro­vo­cându-le invadatorilor o înfrân­gere zdrobitoare, aceştia fiind obli­gaţi să lase în mâinile învin­gătorilor prăzi bogate şi numeroşi prizonieri;
● 1834 - Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o "înaltă poruncă de zi", face cunoscut că Miliţia a pri­mit "dreptul de a avea steag după mo­delul de noi propus, după care s-au înfiinţat acel cu numărul 1 pentru infanterie şi cel cu numărul 2 pentru cavalerie".

În lume
● 1905 - A fost semnat Tratatul pri­vind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) şi al Norvegiei (1872-1905), a renunţat la coroana Norvegiei;
● 1979 - Preşedintele sud-coreean Park Chung-Hee a fost asasinat de îndelungatul său colaborator Kim Jae-Kyu, şeful Serviciului Coreean de Informaţii.

Născuţi la 26 oct.
● 1807 - Barbu Catargiu, jurnalist şi politician (m. 1862);
● 1916 - Francois Mitterrand, preşedinte al Franţei (m. 1996).

×
Subiecte în articol: calendar