x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 31 iulie 2007

Marţi 31 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    31 Iul 2007   •   00:00

  • Este ziua 212 a anului
  • Au mai rămas 153 de zile

Soarele:

Răsare la 6:01

Apune la 20:42

Luna:

Răsare la 21:40

Apune la 7:18

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

5 august

Lună nouă:

12 august

Â

Primul pătrar(Luna in creştere):

20 august

Lună plină:

28 august

Sărbătoare creştină

Sfăntul Evdochim a trăit pe vremea impărăţiei lui Teofil. Asigurăndu-i-se o educaţie dreaptă, a cunoscut invăţătura lui Hristos. In timpul tinereţii a preferat studiul creştin in schimbul petrecerilor la care luau parte tinerii de vărsta lui şi la care nu incetau să-l invite. Se purta ca un tată al săracilor şi ca un ocrotitor al văduvelor şi al orfanilor, dăruindu-le cele necesare traiului. Faptele sale au determinat recunoştinţă impăratului Teofil. Drept răsplată, i-a fost incredinţată conducerea oştirilor impărăteşti din Capadochia. A murit tănăr, trupul său fiind ingropat in cetatea din care provenea, după care a fost mutat la Constantinopol.

Calendar creştin-ortodox

Inainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfăntul şi Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)

Calendar romano-catolic

Sf. Ignaţiu de Loyola, proroc

Calendar greco-catolic

Preserbarea scoaterii Sf. Cruci; Sf. Eudochim, călugăr; Sf. Ignaţiu de Loyola

Pavecerniţa mare.

Psalmul 69

Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, să-mi ajuţi mie, grabeşte-Te! Să se ruşineze şi să se infrunte cei ce caută sufletul meu; să se intoarcă şi să se ruşineze cei ce-mi voiesc mie rele. Intoarcă-se indată ruşinaţi cei ce-mi grăiesc mie: "Bine, bine!". Să se bucure şi să se veselească de Tine toţi cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, şi să zică pururea cei ce iubesc măntuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!". Iar eu sărac sunt şi sărman, Dumnezeule, ajută-mă! Ajutorul meu şi Izbăvitorul meu eşti Tu, Doamne, nu zăbovi. Amin!

Proverbul zilei:

"Cu dreptatea nu mergi departe"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1929 - Legea pentru reorganizarea Inaltei Curţi de Conturi;

1931 - Legea pentru infiinţarea Eparhiei armeano-gregoriene din Romănia. La 25 noiembrie 1931 s-a aprobat statutul organic şi administrativ al eparhiei armeano-gregoriene din Romănia, pe baza căruia a inceput să funcţionze Biserica Armeană apostolică, cu sediul in Bucureşti, reunind pe armenii de credinţă apostolică ortodoxă din Romănia, precum şi pe cei din Bulgaria;

1949 - Acţiuni de protest ale ţăranilor din localitatea Rogojeşti (judeţul Botoşani) impotriva sistemului de colectare a produselor cerealiere.

In lume

1938 - Se semnează la Salonic un acord intre Inţelegerea Balcanică şi Bulgaria, prin care se angajează să nu se recurgă la forţă in relaţiile dintre ele; sunt anulate clauzele militare, navale şi aeriene ale Tratatului de la Neuilly-sur-Seine;

1936 - Comitetul Olimpic Internaţional anunţă că Jocurile Olimpice de vară din 1940 se vor desfăşura la Tokyo.Totuşi, jocurile au fost anulate din cauza celui de-al doilea război mondial.

Născuţi la 31 iulie

1938 - Nicu Constantin, actor;

1944 - Geraldine Chaplin, actriţă, fiica lui Charlie Chaplin.

Click istoric

Se implinesc 63 de ani de la moartea scriitorului şi aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori in special datorită povestirii "Le Petit Prince" ("Micul Prinţ"). Scrisă in limba engleză, in 1943, a devenit una dintre cele mai citite cărţi din lume. Antoine de Saint-Exupéry s-a născut la 29 iunie 1900 in Lyon. Devine pilot de linie al unei companii particulare, iar la inceputul celui de-al doilea război mondial se inrolează in aviaţia militară franceză. Aflat la bordul unui avion intr-o misiune de recunoaştere, s-a prăbuşit in Marea Mediterană, după ce fusese mitraliat de un avion german, in apropierea oraşului Marsilia.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cornul Caprei este o personificare meteorologică a constelaţiei Capricornul.Tunetul şi fulgerul din direcţia in care oamenii vedeau noaptea pe cer constelaţia Cornul Caprei (Capricornul) erau semne sigure că va veni ploaia. Făceau semnul crucii şi se rugau ca ploaia să fie curată şi fără vijelie (Muntenia, Oltenia, Moldova). "In Ostriţa (Bucovina) era un om care ştia intoarce din cale piatra (grindina). Se lega peste trup in cruciş cu lemn de clocotici, lua in mănă o vargă (nuia) tot de clocotici şi oprea la hotarul satului piatra care lua chip de bou. Aceasta il ruga: «Dă-mi drumul că plesnesc!». Pentru că n-o slobozea, boul de piatră pornea peste păduri, peste ape, acolo unde o trimitea el. Dacă n-ar fi avut varga ceea de clocotii in mănă, nu l-ar mai fi intrebat, ar fi bătut piatra"; "In cer sunt grămezi, grămezi, de piatră (gheaţă); o străng dracii şi o fac in chip de cal, de bou sau de alt animal şi pornesc călare pe ele să o arunce asupra oamenilor, să-i ucidă sau să le strice holdele. Sunt oameni care ştiu s-o intoarcă de la hotar. Cănd piatra are formă de cal, le e mai uşor de intors, greu le e cănd norul e bou, pentru că dă cu coarnele să-i impungă. Piatra berbec, cal, porc nu e aşa de rea ca buhaiul (taurul). Dracii tot timpul sfarmă gheaţă şi fac piatră; dacă nu s-ar teme de Dumnezeu, ar turna-o toată deodată." (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar