x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Meşterul Nicolae M. Nica sau ce poate face un om din patriotism

Meşterul Nicolae M. Nica sau ce poate face un om din patriotism

de Carmen Anghel    |    06 Feb 2012   •   21:00
Meşterul Nicolae M. Nica sau ce poate face un om din patriotism

Prietenii ii spun Sfinxul de la Chilia. Pentru intelep­ciunea lui, pentru mestesugul lui, pentru dragostea de tara si pentru pastrarea si promovarea valorilor autentice romanesti. Mesterul Nicolae M. Nica implineste astazi 95 de ani.

'Nica M. Nicolae este un taran autentic, un artist desavarsit in mestesugul cioplirii lemnului si al intarsiei in os. Lucrarile sale au ca tematica lumea satului traditional romanesc, taranul cu orizontul sau inefabil cladit pe filozofia pamantului. Povestea lemnului, instinctul prelucrarii acestuia il pastreaza intact, cu talent si vocatie autentica, iar mestesugul il transmite mai departe tinerei generatii, cu harul si smerenia taranului roman.' Asa il descrie Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt.

Este unul dintre acei oameni inteleptiti de viata, nu plictisiti. Isi gaseste bucuria existentei in modelarea lemnului si in iubirea de tara. Nea Nica a visat toata viata sa sa deschida un muzeu in satul sau. Sa lase un dar generatiilor care vor veni, spre aducere-aminte. Ideea muzeului l-a tinut in putere si atunci cand a fost in tazboi, si atunci cand a stat prizonier in lagarele rusilor.

La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat si a revenit in tara. A simtit ca talentul nu este suficient, iar intre 1959 si 1962 a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Pitesti, specializarea sculptura. Dupa 1965 a strans obiect cu obiect, iar la 1 iunie 1979 si-a vazut visul cu ochii: a deschis Muzeul Satesc din Chilia, contribuind in mod direct la salvarea patrimoniului istoric si etnogra­fic din nordul judetului Olt.

Sfinxul de la Chilia marturisea candva cu emotie: 'De tanar am vrut sa fac in satul meu muzeu. Mi-am dat seama cat de important este ca lucrurile sa se pastreze ca martori tacuti ai vremurilor. Eu am citit mult ca sa-mi dau seama de cand dateaza localitatea noastra, iar prin probele pe care le-am descoperit si care se afla aici, in muzeu (cinci topoare de piatra cu orificiu, silexuri, pumnale, cruci de morminte) si prin alte dovezi stiintifice, pot dovedi ca localitatea noastra este mai veche decat o atesta documentele.(...)'.

A participat de-a lungul timpului la numeroase ma­nifestari cultural-artistice (expozitii personale, de grup, simpozioane, colocvii, targuri ale mesterilor populari) judetene, nationale si internationale, de fiecare data reprezentand cu bucurie judetul Olt. Premiile obtinute, originalitatea si valoarea creatiei sale artistice au de­terminat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Traditionale 'ASTRA' din Sibiu.

Este fondatorul Fundatiei Culturale 'Nicolae M. Nica'. Prin aceasta a infiintat biblioteci scolare si a organizat cursuri de arte si meserii (sculptura in lemn, tesut-cusut) pentru tineri in comuna Fagetelu, judetul Olt.

Povata unui om trecut prin viata pentru generatiile urmatoare este cuprinsa chiar intr-una dintre lucrarile sale 'Lectia vietii': 'Parintele si invatatorul ii spun copilului ca viata omului e ca o scara, pe care trebuie sa o urce, cat mai sus. Treptele sunt mai grele, dar cand cobori, drumul este mai lin si ajungi usor la paine. Daca nu inveti toata viata ta, urci greu si greu vei ajunge la paine'.

La multi ani!

×
Subiecte în articol: calendar