x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 29 august 2007

Miercuri 29 august 2007

de Ramona Vintila    |    29 Aug 2007   •   00:00

Astăzi, creştinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul.

  • Este ziua 241 a anului
  • Au mai rămas 124 de zile

Soarele:

Răsare la 6:34

Apune la 19:58

Luna:

Răsare la 20:05

Apune la 7:32

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

4 septembrie

Lună nouă:

11 septembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 septembrie

Lună plină:

26 septembrie

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul. In vremea cănd Ioan propovăduia tuturor pocăinţa şi vestea că "Vine Cel mai tare decăt mine, in urma mea", stăpănea in Galileea Irod Antipa, fiul celui care tăiase toţi copiii in vremea naşterii lui Hristos. La ziua de naştere a lui Irod, Salomeea a dansat plină de senzualitate, iar dansul ei i-a plăcut atăt de mult lui Irod, incăt acesta i-a promis implinirea oricărei dorinţe. Salomeea a cerut, la sfatul mamei ei, capul Sfăntului Ioan. Irod a indeplinit cererea. Salomeea şi-a găsit sfărşitul intr-un mod tragic. Trecănd peste un rău ingheţat, a căzut in apă pănă la găt şi, după un timp, gheaţa i l-a retezat.

Calendar creştin-ortodox

Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul; Cuv. Teodora (Post)

Calendar romano-catolic

Martiriul Sf. Ioan Botezătorul

Calendar greco-catolic

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul; Post şi Ajun

Psalmul 25al lui David

Judecă-mă, Doamne, că eu intru nerăutate am umblat şi in Domnul nădăjduind, nu voi slăbi. Cercetează-mă, Doamne, şi mă cearcă; Că mila Ta este inaintea ochilor mei şi bine mi-a plăcut adevărul Tău. Nu am şezut in adunarea deşertăciunii şi cu călcătorii de lege nu voi intra. Urăt-am adunarea celor ce viclenesc şi cu cei necredincioşi nu voi şedea. Spăla-voi intru cele nevinovate măinile mele şi voi inconjura jertfelnicul Tău, Doamne, Ca să aud glasul laudei Tale şi să spun toate minunile Tale. Să nu pierzi cu cei necredincioşi sufletul meu şi cu vărsătorii de sănge viaţa mea, izbăveşte-mă, Doamne, şi mă miluieşte, căci piciorul meu a stat intru dreptate; Intru adunări Te voi binecuvănta, Doamne. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1530 - Lupta de la Viişoara (judeţul Olt), in urma căreia Moise Vodă este infrănt şi ucis de Vlad; in timpul domniei lui Vlad Inecatul, in Ţara Romănească se ascut divergenţele din cadrul familiei Craioveştilor, astfel că autoritatea politică a acestor mari boieri olteni decade;

1936 - Are loc o remaniere a guvernului, in urma căreia Nicolae Titulescu este inlăturat de la conducerea Ministerului Afacerilor Străine. Eliminarea din guvern a lui N. Titulescu a fost determinată de ostilitatea regelui, divergenţele din sănul guvernului, nemulţumirea Poloniei, aliata Romăniei, faţă de politica lui Titulescu, de apropierea Romăniei de URSS şi de noul context geostrategic european, creat de remilitarizarea Renaniei, care a compromis politica de securitate colectivă, promovată de N. Titulescu. Victor Antonescu este noul ministru de Externe.

In lume

1261 - Urban IV devine papă, ultimul care ajunge papă fără să fi fost mai intăi cardinal;

1756 - Frederic cel Mare atacă Saxonia; inceputul Războiului de Şapte Ani.

Născuţi la 29 august

1958 - Michael Jackson, artist;

1972 - Andreea Esca, jurnalistă.

Click istoric

La 29 august 1945 a murit regretatul actor Constantin Tănase. Personalitate de primă mărime a scenei romăneşti, numele său devine sinonim, in perioada interbelică, cu teatrul de revistă. De-a lungul unei cariere de succes, devine, graţie tipului de personaj popular şi a repertoriului său constituit din pamflete sociale pline de vervă, un actor de o enormă popularitate. In afara numeroaselor producţii teatrale, cochetează şi cu cinematograful, atăt ca actor, căt şi ca regizor. Astăzi, la teatrul bucureştean care ii poartă numele se duce mai departe moştenirea artistică lăsată de Tănase, aceea a actorului de revistă, cu repertoriu de cuplete cu temă socială.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Unitatea de măsurat timpul egală cu numărul nopţilor scurse intre două faze consecutive ale astrului lunar se numeşte săptămănă. Vechile calendare lunare aveau timpul organizat pe luni lunare, care incepeau la apariţia pe cer a Lunii Noi, şi pe săptămăni de şapte zile. Intr-un an solar de 365 de zile sunt 13 luni lunare sau lunaţii şi 52 de săptămăni sau faze lunare. Zilele săptămănii poartă numele aştrilor vizibili cu ochiul liber de pe Pămănt: Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus şi Saturn. Local, săptămănile dedicate unor năprasnice reprezentări mitice (Caii lui Săntoader, Filipii, Rusaliile) au opt zile, iar cei mai importanţi colaci rituali, sacrificaţi la Măcinici, redau cifra opt. Multă vreme romanii nu au cunoscut săptămăna de şapte zile. Ei aveau un ciclu de opt zile numit nundinae, iar zilele erau notate cu litere de la A la H. Orice sfărşit de perioadă calendaristică (zi, săptămănă, lună, anotimp, an) avea un caracter nefast. Ritualul sfărşitului şi inceputului de săptămănă cuprinde trei zile: sămbăta, al cărei caracter nefast era evidenţiat de cele trei ceasuri rele, duminica, care celebra victoria binelui asupra forţelor malefice acumulate in săptămăna anterioară, şi lunea, care marca inceputul săptămănii sub auspiciile cele mai favorabile activităţilor umane. Timpul săptămănal născut duminica se implineşte joia, după care imbătrăneşte, condiţie obligatorie pentru renaşterea lui săptămănală.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar