Este ziua 217 a anului
Au mai ramas 149 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Tot din grau se face si secara"
- adica din parinti buni se pot naste si copii rai.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:00 apune la 20:43
Luna rasare la 20:22 apune la 03:38
Ultimul patrar - 8 august
Luna noua - 15 august
Primul patrar - 23 august
Luna plina - 30 august
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sfintii 7 tineri din Efes;
Sf. Cuv. Mc. Evdochia
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Ioan Maria Vianney
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Cei 7 Ss. tineri din Efes. Aducerea moastelor Sf. Eudochia; Sf. Ioan Maria Vianney
Zodia Leu (22 iulie - 21 august)
SARBATOARE CRESTINA
Cei sapte Sfinti tineri ostasi cu randuiala, din orasul Efes, Maximilian, Ianvlih, Exacusodian, Martinian, Ioan, Dionisie si Antonie, pe vremea marilor prigoane ale paganului imparat Decie, au fugit din fata prigonitorilor si s-au ascuns intr-o pestera. Rugandu-se catre Dumnezeu, au dormit 192 de ani, pana pe vremea imparatului Teodosie cel Tanar. Auzind antipatul, episcopul si cei mai mari ai cetatii au cazut si s-au inchinat la picioarele lor si au dat mare slava lui Dumnezeu, ca i-a invrednicit sa vada o minune ca aceasta. Dupa ce au vorbit cu imparatul Teodosie sapte zile, au adormit in somnul mortii, dupa porunca lui Dumnezeu. Teodosie a poruncit sa se faca sapte sicrie de aur si sa fie ingopati acolo, in pestera.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1862 - S-a constituit "Oficiul statistic pentru Principatele Unite", sub conducerea lui D. Pop-Martian
1953 - A murit pictorul Francisc Sirato (n. 1877)
1959 - A murit episcopul greco-catolic Ioan Balan (n. 1880)
In lume:
1693 - Monahul Dom Perignon (1638-1715) a inventat sampania, bautura care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Frantei
1789 - Revolutia Franceza. Adunarea nationala constituanta decide abolirea regimului feudal si a anumitor drepturi senioriale, a privilegiilor ordinelor provinciilor si oraselor
1875 - A murit Hans Christian Andersen, autor de povesti pentru copii ("Fetita cu chibrituri", "Zana marii") (n. 2.04.1805)
1914 - Izbucnirea primului razboi mondial. Marea Britanie declara razboi Germaniei
NASCUTI PE 4 august
1859 - Scriitorul Knut Hamsum, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1920 ("Rodul pamantului", "Cercul se strange") (m. 19.02.1952)
1895 - Scriitorul Albert Cohen ("Frumoasa Domnului", Premiul Goncourt 1968) (m. 4.10.1981)
1943 - Astronomul Michael J. McCulley
1943 - Actrita si cantareata Tina Cole
MOMENT ISTORIC
Se implinesc azi 104 ani de la nasterea mamei reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon. Suverana din intamplare, casatorita cu George al IV-lea, a cucerit admiratia tarii in perioada razboiului. A urcat pe tron in 1937, dupa ce George al IV-lea a devenit rege dupa abdicarea fratelui sau, Edward al VIII-lea. In 1940, cand Londra a fost bombardata, ea a refuzat sa se refugieze in Canada cu fiicele sale, chiar si atunci cand Palatul Buckingham a fost tinta bombardierelor: "Copiii mei nu pleaca fara mine, iar eu nu plec fara rege", a spus regina. In 1852, fiica sa Elisabeta a II-a a preluat tronul. Elisabeta I a fost crutata de scandalurile care au umbrit imaginea familiei regale, traind alaturi de George al IV-lea o poveste de dragoste fara nori. Denumita de britanici "Queen Mum", regina-mama a fost decanul de varsta al capetelor incoronate europene, stingandu-se din viata in 2002, la varsta de 102 ani.
Credinte populare, traditii, semne
Postul este singurul obicei bine incetatenit in traditia romanesca, de-a lungul vremii. Postul Adormirii Maicii Domnului anunta venirea toamnei. In apropierea echinoctiului de toamna, natura se inarmeaza adunand forta vitala solara din timpul verii, hranindu-se cu sucurile pamantului. In aceasta perioada este interzisa consumarea produselor de origine animala (carne, lapte, oua si peste). Totodata, pe parcursul secolelor, posturile au reglat perioadele de conceptie si nastere a copiilor. Randuiala bisericeasca ne invata ca postind trupeste trebuie sa postim si sufleteste, caci fara acest post, celalalt, de bucate, isi pierde toata valoarea. Vechile zicale despre zilele de post spun ca nu este bine sa se intarce copilul in acesta perioada pentru ca tot in post are s-o duca toata viata; nu se prepara bors, pentru ca acela care nu respecta interdictia se va umple de bube; nu se arunca cenusa afara pentru ca altfel, gospodaria va fi pradata de ulii. Tot in aceste zile, nu e bine sa se vanda "frupt alb" (oua, branza, lapte), pentru ca aduce paguba in casa.