x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Neagu Djuvara

Omul zilei: Neagu Djuvara

06 Mar 2010   •   00:00
Omul zilei: Neagu Djuvara
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Neagu Djuvara va fi decorat astăzi de către ambasadorul Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor ­ distincţie franceză acordată unor personalităţi culturale de marcă ­, în grad de Ofiţer.



Ceremonia va avea loc la Ambasada Franţei din Bucureşti, de la ora 18:00. Istoricul şi scriitorul Neagu Djuvara este astfel recompensat de statul francez pentru contribuţia sa la cunoaşterea istoriei României şi pentru activitatea sa în calitate de scriitor şi istoric. Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941) şi a fost rănit în apropiere de Odessa. În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde stă douăzeci şi trei de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului francez al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey.

Din 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după revoluţia din decembrie 1989, când se întoarce în ţară. Din 1991 este profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti şi membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi. Pentru recunoaşterea acordată de statul francez prin acordarea acestei distincţii, Jurnalul Naţional îl declară pe Neagu Djuvara Omul zilei.

×
Subiecte în articol: calendar