x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Nicolae Mărgineanu

Omul zilei: Nicolae Mărgineanu

21 Feb 2011   •   19:01
Omul zilei: Nicolae Mărgineanu
Sursa foto: /Mediafax
153043-3179464-mediafax-foto-diana-iurkiewicz.jpgRegizor
În această seară are loc la Librăria Sophia din Bucureşti (lângă Facultatea de Teologie) lansarea documentarului "Demascarea”, o mărturie cutremurătoare de 70 de minute despre "fenomenul Piteşti”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Evenimentul are loc începând cu ora 18:30, în prezenţa uneia dintre victimele de la Piteşti, domnul Constantin Iulian. Filmul se bazează pe relatările a opt dintre supravieţuitorii din închisoarea Piteşti, în cadrul  "experimentului” comunist de reeducare prin tortură, care s-a desfă_urat între 1949 şi 1951 în mai multe închisori din România, la Piteşti, Gherla, la Canal, Târgu Ocna sau Braşov.

Printre invitaţi se numără istoricul Alin Mureşan (care semnează scenariul), cercetător în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi masterand în istorie contemporană la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. "Demascarea” este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, IICCMER, AGER Film şi www.fenomenulpitesti.ro, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung România.

Pentru efortul depus în dorinţa de a face cunoscut acest episod întunecat din istoria românilor, Jurnalul Naţional îl declară pe Nicolae Mărgineanu "Omul Zilei”.

×