x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Radu Gabrea

Omul zilei: Radu Gabrea

24 Feb 2011   •   19:33
Omul zilei: Radu Gabrea
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
153590-dragossavu-20090212163131023.jpgRegizor
Radu Gabrea a fost decorat ieri cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, decernată de preşedintele Christian Wulff şi înmânată de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.

Regizorul a fost decorat pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi în special pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române, după cum se arată într-un comunicat al Ambasadei Germaniei.

Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", prezentate la Festivalul de Film de la Cannes.

Îngrădit în activitatea sa de cenzura comunistă, Radu Gabrea a reuşit să plece în Germania în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.

"România, Germania, România - acestea v-au marcat. Realizările dumneavoastră ca regizor sunt incontestabile. Prin intermediul imaginilor în mişcare aţi contribuit la depăşirea şi asumarea trecutului de noi toţi. Fără să relativizaţi sau să înfrumuseţaţi, v-aţi apropiat subtil şi atent de implicarea germanilor şi a românilor în regimuri nedrepte", a declarat ambasadorul Andreas von Mettenheim.

Cu ocazia înmânării Crucii de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, Jurnalul Naţional îl declară pe Radu Gabrea "Omul Zilei".

×