x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Radu Mihăileanu (regizor)

Omul zilei: Radu Mihăileanu (regizor)

23 Ian 2010   •   00:00

Filmul "Concertul" de Radu Mihăileanu a obţinut şase nominalizări, inclusiv la categoria "cel mai bun film", la prestigioasele Premii César (echivalentul francez al Oscarurilor), distincţiile urmând să fie acordate la 27 februarie.



Le concert/ Concertul" este nominalizat la categoria "cel mai bun film", alături de pelicule precum "Un prophete" de Jacques Audiard şi "Les herbes folles" de Alain Resnais. De asemenea, filmul a mai fost nominalizat la categoriile: "cel mai bun scenariu original", "cea mai bună muzică", "cel mai bun sunet", "cel mai bun montaj" şi "cel mai bun regizor". La categoria "cel mai bun regizor", Mihăileanu concurează cu Jacques Audiard şi cu Philippe Lioret ("Welcome").

Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească la 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, cel care a fost concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasa sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi. Filmările pentru "Concertul" au debutat la 23 mai 2008, în această producţie apărând, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea. Distribuţia filmului include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, şi francezi ­ Lionel Abelanski, care au colaborat cu Mihăileanu şi pentru filmul "Trenul vieţii/ Train de vie", şi Melanie Laurent, care a câştigat, în 2007, un Premiu César pentru debut, pentru rolul său din pelicula "Je vais bien, ne t'en fais pas", în regia lui Philippe Lioret. Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60% în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Filmul a fost vândut încă din luna mai 2008 de Wild Bunch, compania de distribuţie din Franţa, în SUA, societăţii Weinstein Company, pentru o sumă de peste un milion de dolari. De asemenea, "Concertul" a fost preachiziţionat în Australia (Hopscotch), Marea Britanie (Optimum), Canada (Seville), Scandinavia (Cinema Mondo) şi Japonia (Comstock).

Pentru cele şase nominalizări obţinute la Premiile Cesar, Jurnalul Naţional îl declară pe Radu Mihăileanu "Omul zilei".

×
Subiecte în articol: calendar