x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Victor Velculescu

Omul zilei: Victor Velculescu

20 Feb 2010   •   00:00
Omul zilei: Victor Velculescu

cercetător



5563-114370-velculescu_774.jpgProfesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA), cercetătorul român Victor Velculescu a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simplă analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor, potrivit unui studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

Descoperirea va permite îmbunătăţirea tratamentelor personalizate acordate pacienţilor suferinzi de cancer. "Această tehnică reprezintă un pas important în aplicarea tehnologiilor de secvenţiere a genomului uman, ce va conduce la personalizarea tratamentelor acordate persoanelor suferinde de cancer", a declarat medicul oncolog Victor Velculescu, principalul autor al acestei descoperiri medicale.

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science (AAAS), în perioada 18-22 februarie, în oraşul american San Diego. Acest test va permite identificarea şi urmărirea evoluţiei celulelor canceroase sau a tumorilor recurente, ajutându-i pe medici să afle dacă tratamentul aplicat este eficient.

Declarându-se optimist în legătură cu faptul că acest test va fi disponibil pe piaţă în viitorul apropiat, pentru un număr mare de pacienţi, medicul Victor Velculescu a declarat că "rămâne de văzut cum se va proceda pentru a scădea costul", pentru ca testul său să devină accesibil pe scară largă.

Victor E. Velculescu este medic şi cercetător român, fiind profesor de oncologie asociat la Universitatea Johns Hopkins. Absolvent al Universităţii Stanford, Velculescu şi echipa sa au câştigat recunoaştere internaţională după ce au reuşit, printre altele, să identifice genele care provoacă apariţia cancerului mamar şi al celui la coloana vertebrală. Pentru descoperirea şi punerea la punct a acestei tehnici medicale menite să salveze milioane de vieţi omeneşti, Jurnalul Naţional îl declară pe Victor Velculescu Omul zilei.

×
Subiecte în articol: calendar