Este ziua 213 a anului
Au mai ramas 153 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Cainele latra, iar lupul tace si face "- mai mult sa ne pazim de cei tacuti si fatarnici
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:00 apune la 20:43
Luna rasare la 20:22 apune la 03:38
Luna plina - 31 iulie
Ultimul patrar - 8 august
Luna noua - 15 august
Primul patrar - 23 august
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
Sfantul si Dreptul Evdochim;
Sf. Iosif din Arimateea (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Ignatiu de Loyola
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Preserbarea scoaterii S. Cruci. S. Eudochim
Zodia Leu (22 iulie - 21 august)
SARBATOARE CRESTINA
Sfantul Evdochim a trait pe vremea imparatiei lui Teofil. Asigurandu-i-se o educatie dreapta, a cunoscut invatatura lui Hristos. In timpul tineretii sale a preferat studiul crestin in schimbul petrecerilor la care luau parte tinerii de varsta lui si la care nu incetau sa-l invite. Se purta ca un tata al saracilor si ca un ocrotitor al vaduvelor si al orfanilor, daruindu-le lor cele necesare traiului. Faptele sale au determinat recunostinta imparatului Teofil. Drept rasplata, i-a fost incredintata conducerea ostirilor imparatesti din Capadochia. A murit tanar, trupul sau fiind ingropat in cetatea din care provenea, dupa care au fost mutate la Constantinopol.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1227 - A inceput crestinarea cumanilor si brodnicilor
1827 - S-a produs cel mai cumplit incendiu la Iasi. O treime a orasului, cu locuintele de pe "Ulita mare" si Curtea domneasca cad prada flacarilor
1957 - La Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti intra in functiune primul reactor atomic romanesc de cercetare
In lume:
1556 - A murit spaniolul Ignatiu de Loyola, fondatorul unei congregatii consacrate "maretei glorii a lui Dumnezeu" si papei - Ordinul Iezuitilor (1540). Acest ordin avea sa devina cea mai eficienta arma a Bisericii impotriva Reformei protestante (n. 23.10.1491)
1784 - A murit filozoful, prozatorul, dramaturgul si criticul de arta Denis Diderot
(n. 5.10.1713)
1944 - Scriitorul si aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery s-a prabusit cu avionul in Mediterana, mitraliat de un avion german
NASCUTI PE 31 iulie
1866 - Astronomul Nicolae Coculescu, fondator, in 1908, al Observatorului astronomic din Bucuresti (m. 1952)
1883 - Erich Heckel, unul dintre cei mai importanti pictori expresionisti (m. 27.01.1970)
1914 - Actorul si regizorul francez de film Louis de Funes (m. 1983)
1939 - Actorul Nicu Constantin
MOMENT ISTORIC
Astazi se implinesc 60 de ani de la moartea scriitorului si aviatorului francez Antoine de Saint-Exupery. Aflat la bordul unui avion, intr-o misiune de recunoastere din timpul celui de-al doilea razboi mondial, s-a prabusit in Marea Mediterana, dupa ce fusese mitraliat de un avion german. In apropierea orasului Marsilia. Saint-Exupery a participat la numeroase expeditii, care au servit drept inspiratie pentru povestea "Micului print". Scrisa in limba engleza, in 1943, cartea a vazut lumina tiparului francez in 1946 si a devenit una dintre cele mai citite carti din lume, dupa Biblia si "Capitalul" lui Marx. A fost tradusa in peste 100 de limbi. In "Memoire de la rose", scrisa de una dintre sotiile lui, Consuelo, Saint-Exupery apare prezentat ca un personaj instabil, uneori las de-a binelea, in intregime absorbit de creatia literara, de vocatia lui de pilot si de viata dubla pe care o ducea.
Credinte populare, traditii, semne
Sarbatoarea Macaveiului, inchinata Sfantului Mucenic Macobei, este un praznic cu data fixa, sarbatorit la 1 august. Oamenii stropeau in aceasta zi gradinile si livezile, sfinteau la biserica spice de grau, pe care le scuturau in podul palmelor si amestecau boabele obtinute cu samanta ce urma a fi semanata, scoteau ultima miere de la stupii de albine (stiubeie, cosnite), foarte cautata in practicile de medicina populara, si culegeau diferite plante de leac specifice sezonului. Sarbatoarea se numeste si "Impuiatul ursilor". Se tine pentru ca ursii sa nu mai aduca pagube turmelor de oi, livezilor si sa influenteze in bine ursitoarelele venite la prunci. Mos Martin, o alta reprezentare a sarbatorii, este un personaj benefic; pruncii unsi de "sperietoare" sunt vindecati daca se afuma cu par de urs. Se mai credea ca sufletele oamenilor morti erau intampinate in noptile de priveghi de fantastice spirite ascunse sub mastile de urs.