x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 6 martie 2010

Sâmbătă 6 martie 2010

de Ramona Vintila    |    06 Mar 2010   •   00:00

● Este ziua 65, au mai rămas 300 ● Soarele răsare la 6:45 apune la 18:10 ● Luna răsare la 00:26 apune la 9:22

Sărbătoare creştină: Sf. 42 Mucenici din Amoreea; Sf.Eufrosin (Pomenirea morţilor)
Astăzi sunt prăznuiţi cei 42 Mucenici din Amoreea. În timpul unui război dintre împăratul Bizanţului Teofil şi saraceni, aceştia din urmă au reuşit să asedieze oraşul Amoreea. 42 de generali au fost luaţi captivi şi duşi în Siria. Cuceritorii au încercat în zadar să-i convingă pe captivi să renunţe la creştinism. Ei au rezistat cu tărie la toate chinurile, iar păgânii au hotărât să-i condamne la moarte. Trupurile lor au fost aruncate în râul Eufrat. La slujba de pomenire, aceşti sfinţi suferitori de patimi sunt numiţi astfel: Teodor "Întrutotul Binecuvântat", Calist cel "Neînfrânt", Constantin cel "Nepreţuit", Teofil cel "Minunat" şi Vasois cel "Puternic".


Proverbul zilei:
"A i se slăbi balamalele"


În România
SÂMBĂTĂ, 6 MARTIE
1897 ­ A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi de sărbători;
1945 ­ Instaurarea regimului procomunist, prin constituirea guvernului doctor Petru Groza, controlat de PCR.
DUMINICĂ, 7 MARTIE
1441 ­ Iancu de Hunedoara este atestat voievod al Transilvaniei.

 

În lume
SÂMBĂTĂ, 6 MARTIE
1853 ­ Traviata de Verdi are premiera la Veneţia;
1964 ­ Constantin al II-lea devine rege al Greciei.
DUMINICĂ, 7 MARTIE
1919 - Hotărârea Congresului coloniştilor germani din Basarabia, ţinut la Tarutino, unde, cu unanimitate de voturi, comunitatea germană aderă la unirea Basarabiei cu România.

 

Născuţi la 6 martie
1475 ­ Michelangelo, artist (m. 1564);
1935 ­ Margareta Pogonat, actriţă.

Născuţi la 7 martie
1875 ­ Maurice Ravel, compozitor (m. 1937);
1941 ­ Radu Pascal, publicist, membru fondator al revistei de politică externă Lumea (m. 1996);

 

Click istoric
Unul dintre cei mai importanţi prozatori din America Latină, Gabriel García Márquez împlineşte astăzi 83 de ani. S-a născut în localitatea columbiană Aracataca, pe care o va evoca sub numele de Macondo, în romanul ce i-a adus celebritatea, "Un veac de singurătate". Deşi are o viaţă plină de privaţiuni, face studii de drept şi jurnalism la Universităţile din Bogota şi Cartagena. Îşi ia licenţa în drept, dar lucrează ca jurnalist încă din 1948. În perioada 1959-1961, devine reprezentantul Agenţiei cubaneze de ştiri "La Prensa" în Columbia, Havana şi New York. Are zeci de nuvele care au devenit bestselleruri, iar în 1982 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură.

 

Tradiţii
Săptămâna Albă sau a Brânzei din Calendarul creştin ortodox este numită în Calendarul popular şi Săptămâna Nebunilor. După un important sezon de nunţi început imediat după Bobotează şi încheiat la Lăsatul Secului de Paşti, românii acordau încă o săptămână pentru căsătoria celor cu şanse mai mici la selecţia maritală: handicapaţi, văduvi, fete cu copii din flori şi alţii. O nuntă parodie a acestor nefericiţi se desfăşura în ziua Lăsatului de Sec de Clisa. Prin satele bănăţene cete de bărbaţi tineri se îmbăcau în Săptămâna Brânzii cu haine femeieşti şi mergeau prin şezători unde luau fetele şi nevestele la joc, improvizând diferite dansuri. Ziua cutreierau satul pentru a face "nerozii, nebunii şi glume".
● Profesor Ion Ghinoiu


Încă o zi infectă
6 MARTIE 1869
"Zile triste şi deprimante, în care te ascunzi ca să treacă mai repede" (Edmond şi Jules de Goncourt)

×
Subiecte în articol: calendar