Sfantul Ilie, praznuit astazi in calendarul religios si popular, este spaima dracilor, pe care ii trasneste cu biciul sau de foc.
Ilie Tesviteanul era feciorul lui Sovac din Tesvi si locuia in Galaad, deoarece Tesvi era cetate data preotilor. Cand s-a nascut, a vazut tatal sau in vis ca dadeau mana cu pruncul niste barbati cu vesminte albe, il infasau si ii dadeau sa manance para de foc. Si mergand la Ierusalim, a spus preotilor care i-au talcuit visul asa: "Nu te teme, omule, ca locasul copilului va sa fie lumina. Si cuvantul lui va fi hotarare adevarata, si viata lui cu Domnul, si ravna lui placuta Domnului. Si va judeca pe Israel cu sabie si cu foc". Acesta este Ilie, care a pogorat de trei ori foc din cer, a oprit ploaia si a inviat morti. Si a vazut pe Dumnezeu la muntele Horev cat este cu putinta omului a-L vedea. Si a desfacut cu cojocul sau Iordanul. Si a fost luat la cer cu car de foc.
Credinte populare, traditii, semne
|
Santilie, zeul focului si soarelui din Panteonul romanesc, celebrat astazi in calendarul popular, este identificat cu Helios din mitologia greaca si cu Gebeleisis din mitologia geto-daca. Sub influenta crestinismului, acesta a preluat numele si data de celebrare ale Sfantului Prooroc Ilie. La Santilie se organizau pe munti vestitele Nedei si Santilii. Sfantul este o divinitate solara si meteorologica ce provoaca incendiile in verile toride, produce tunetele, fulgerele si trasnetele in timpul furtunilor, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa dea grindina. Ca personaj profan, Santilie apare in traditiile populare ca soldat, vanator, agricultor, crescator de animale, negustor de vite. Fiind ispitit si inselat de Drac, Santilie isi omoara unul s-au mai multi membri ai familiei. Pacatele sunt ispasite de Santilie in diferite moduri. Dumnezeu il iarta, il trece printre sfinti si il inalta la cer intr-o trasura cu roti de foc la care sunt inhamati doi sau patru cai albi inaripati. Acolo, pe cer, alearga printre nori, tuna, fulgera si trasneste dracii cu biciul de foc. Speriati, dracii se ascund pe Pamant: prin pomi, pe sub streasina caselor, in turlele bisericilor si chiar in corpurile unor animale. Dorind sa nu-i scape nici unul, Santilie trasneste si arborii, oamenii, vitele, casele, bisericile in care s-au ascuns dracii. Divinitatile aducatoare de arsita si foc in luna lui Cuptor ii sunt surori (Parliile, Panteliile), frati (Ilie Palie, Pantelimon) sau simpli vizitii la carul lui ceresc (Foca).
(Profesor Ion Ghinoiu) |
Citește pe Antena3.ro