x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox, 2 noiembrie - Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos. A dărâmat un banner care îl înfățișa pe Lenin

Calendar ortodox, 2 noiembrie - Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos. A dărâmat un banner care îl înfățișa pe Lenin

de Andreea Tiron    |    02 Noi 2023   •   09:00
Calendar ortodox, 2 noiembrie - Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos. A dărâmat un banner care îl înfățișa pe Lenin
Sursa foto: Doxologia.ro

În fiecare an, pe 2 noiembrie, este prăznuit Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos, despre care se spune că a făcut minuni și i-a vindecat pe cei bolnavi de afecțiuni grave. Rugăciunea pe care este bine să o spui astăzi.

Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos, este considerat unul dintre făcătorii de minuni din creștinism și se spune că a reușit să îi vindece pe cei bolnavi de cancer sau alte afecțiuni grave.

O altă legendă spune că sfântul i-a ajutat pe cei muți să vorbească din nou, fiind cunoscut faptul că un băiat a putut să vorbească, deși era mut din naștere, după ce a fost uns de părinți cu mirul care izvorăște din icoana Sfântului Gavriil Mărturisitorul. La fel se spune și despre o femeie care suferea de o boală gravă și s-a vindecat, după ce s-a rugat acestui sfânt.

Aflând despre Domnul nostru Iisus Hristos, micul Vasiko și-a construit o chilie de pământ în grădina părinților, trăind o viață cât mai ascetică. A transformat apoi chilia într-o bisericuță, pe care autoritățile comuniste au dărâmat-o în mai multe rânduri.

Cuviosul Gavril Urgebadze s-a născut în capitala Georgiei, Tbilisi, pe 26 august 1929. A primit la botez numele Goderdzi, fiind cel mai mic dintre cei trei copii ai părinților Vasili și Varvara. 

Potrivit doxologia.ro, la aproape doi ani de la nașterea lui Goderdzi, tatăl său, un funcționar al Partidului Cumunist este ucis în împrejurimi misterioase în anul 1931. De atunci, a primit numele de alint Vasiko. 

Aflând despre Domnul nostru Iisus Hristos, micul Vasiko și-a construit o chilie de pământ în grădina părinților, trăind o viață cât mai ascetică. A transformat apoi chilia într-o bisericuță, pe care autoritățile comuniste au dărâmat-o în mai multe rânduri. Bisericuța avea șapte cupole, pictate în albastru, pereții fiind în întregime acoperiți de icoanele strânse în copilărie. Sfântul avea obiceiul de a salva orice iconiță aruncată de atei la groapa de gunoi. Biserica se păstrează și astăzi în Tbilisi și poate fi vizitată.

După serviciul militar obligatoriu în armata sovietică, Vasiko decide să se alăture vieții monahale, primind la călugărie, în 1955, numele de Gavriil. Apoi, a devenit ieromonah la Mănăstirea Betania.

A devenit celebru cu ocazia marii sărbători tovărășești de 1 Mai 1965, dărâmând un banner care îl înfățișa pe Lenin în timpul unei parade din centrul orașului Tbilisi. A fost arestat, judecat, considerat psihotic și internat într-un spital de boli psihice timp de șapte luni.

După 1989, a adunat o obște de maici și s-a retras la Mănăstirea Samtavro de lângă Mtshketa, unde a adormit în ziua de 2 noiembrie 1995, fiind înmormântat în curtea mănăstirii. După îngropare, la mormântul său au avut loc foarte multe minuni, mai ales vindecări.

Sfântul Gavriil a avut harisma înainte-vederii. A fost canonizat de Sinodul Bisericii Georgiei pe 20 decembrie 2012, sub numele „Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos”. Pe 22 februarie 2014 au fost descoperite sfintele sale moaște și mutate în biserica Schimbării la Față.

 

Rugăciunea pe care este bine să o spui astăzi către Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos

„O, Sfinte Gavriil, Mărturisitorule al Iviriei, cela ce din fragedă copilărie ai propovăduit norodului prigonit credința lui Dumnezeu, solește și pentru nevrednicii, carii cinstim sfântă pomenirea ta. Prin rugăciunile tale la Scaunul Celui Preaînalt ajută nouă să rămânem neclintiți în toată bună-cinstirea și să umblăm pururea în căile Domnului păzind poruncile Sale.
Sfântă pilda viețuirii tale să ne insufle pururea bărbăția cea duhovnicească și credința cea neamestecată, ca să putem și noi, întru inimă zdrobită și smerită, lupta cea bună să luptăm cu patimile și neputințele noastre. Negrăită smerenia și pocăința ta în ispite și încercări să ne fie și nouă, netrebnicilor, icoană de curată nevoință pre calea cea strâmtă a mântuirii. Prin desăvârșită ascultarea ta ne povățuiește a ne pleca mai-marilor noștri, cu dreaptă-socotință, întru Domnul. Prin mulțumitoare răbdarea ta, întărește-ne și pre noi pururea a căuta și a face voia Sa în toate zilele vieții noastre. Întru luminătoare petrecerea ta în acest pământ trecător, luminează și mințile iar inimile noastre le curățește ca să se plinească și în noi, în înfricoșată Ziua Judecății, cuvântul ce zice: Bine, rob bun și credincios, intră întru bucuria Domnului tău. Amin.”

×