x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Testimoniale - Polul frigului de la Bod

Testimoniale - Polul frigului de la Bod

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Feb 2006   •   00:00
Testimoniale  - Polul frigului de la Bod

Au trecut 64 de ani de la "marele frig", de la "gerul polar" cum ii mai zic unii locuitori ai Bodului - comuna brasoveana unde, la 25 ianuarie 1942, s-a inregistrat minima termica absoluta din Romania: minus 38,5 grade Celsius.

Nimeni din Bod nu-si mai aminteste astazi exact ce s-a intamplat in acea zi. Nici macar batranii satului. Multi dintre cei ce au trait acel ger au murit. O buna parte dintre actualii locuitori sunt veniti aici dupa anul siberian si nu cunosc amanunte decat din auzite. Supravietuitori sunt putini si prea batrani pentru a mai vorbi coerent despre vremuri atat de indepartate. Se poate spune, asadar, ca martori directi ai gerului secolului nu prea mai exista la Bod. Am reusit sa "smulgem", insa, din amintirile a doi octogenari catre care ne-au indrumat reprezentantii Primariei din Bod. Ne-a fost ghid chiar viceprimarul comunei, Gogu Jarcau.

MASURATORI DIN PATRU IN PATRU ORE. Mihai Scripcenco a fost sef tura la Centrala Electrica, Statia Radio Bod intre 1950 si 1987. De 13 ani culege, din pasiune, date si completeaza grafice cu temperaturile inregistrate pe timpul iernii la Bod. "Pe vremuri, temperaturile se inregistrau din patru in patru ore. In ’42 nu eram aici, dar tin minte ca la 25 martie, in 1986, au fost minus 25 de grade. Precis va spun, pentru ca eram de serviciu. Tot in anul acela - sau, poate, a fost in ’85 - s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi. Minus 38 de grade". Minimele pe care le-a trait se apropie de absolutele din 1942. Cativa localnici cred ca este posibil ca nu numai la Bod sa fi fost in acel an atat de frig, dar nu e exclus ca autoritatile sa fi decis ca e mai bine sa nu anunte asemenea temperaturi. Se vorbea ca ar fi plesnit conductele de la fabrica de zahar. "Oricum, iarna, la Bod, intotdeauna este mai frig decat la Brasov. Desi este distanta de numai zece minute intre cele doua puncte, se intampla ca la noi in comuna sa fie cu opt-noua grade mai putin decat in oras", explica viceprimarul. Suntem indrumati catre Aurel Panga, fostul secretar de la Primarie care "poate sa stie mai multe si e lucid", ne incurajeaza batranul Scripcenco.

OBISNUITI CU FRIGUL. "Nu eram aici in ’42, dar am auzit ca era un frig de crapau pietrele. Totul era inghetat si nu se mai afla nimeni pe strazi. Nici macar animalele". Rascolind prin memorie, secretarul Panga isi mai aduce aminte unele amanunte mostenite din gura satului: "Lumea nu s-a speriat, pentru ca aici este polul frigului. Toate iernile sunt friguroase. Zece grade in plus sau in minus nu mai conteaza. Oamenii erau obisnuiti cu asa geruri, ca si cei din Miercurea Ciuc. De atunci nici c-au mai fost astfel de temperaturi. S-au mai inregistrat minus 28 sau minus 30 de grade, dar niciodata minus 38 de grade".

Locuitorii Bodului nu-si amintesc prea multe despre "enigmaticul" ger din 1942. Cu toate acestea, poarta in ei un fel de mandrie nascuta din aceasta performanta meteorologica. "Oamenii, ne spune fostul secretar, s-au speriat. La noi in tara n-a mai fost asa ger. Lumea nu-si mai aminteste pentru ca majoritatea nu a prins acel moment dar, conchide Panga, nu fara o doza de patriotism local, scrie si in manualele de geografie".

Zona Brasovului ramane, insa, una in care, pentru Romania, cel putin, iarna se simte la ea acasa. Anul 1923 a consemnat, chiar in Brasov, cele mai abundente caderi de zapada. Intre 18 si 21 ianuarie ar fi nins atat de mult incat grosimea stratului de zapada a atins nivelul de 299 de centimetri, paralizand orasul.
×
Subiecte în articol: calendar grade minus