x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 15 octombrie 2010

Vineri 15 octombrie 2010

15 Oct 2010   •   00:00

Ziua Internaţională a nevăzătorilor
Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

Este ziua 288 a anului ● Au mai rămas 77 de zile

Soarele
Răsare la 7:30 ● Apune la 18:32

Luna
Răsare la 14:59
● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 octombrie ● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie

Sărbătoare creştină:  Sf. Sfinţit Mc. Luchian; Sf. Savin şi Vars, Ep.; Cuv. Eftimie cel Nou
Sfântul Luchian preotul, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi, era din cetatea Siriei, numită Samosata. S-a născut într-o familie creştină. Rămas orfan de tânăr, şi-a dăruit averea săracilor. Eliberat de grijile lumeşti, se ocupa cu cercetarea Sfintelor Scripturi, având ca dascăl un cărturar vestit, Macarie din Edesa. Cuprinzând astfel învăţătura creştină şi dovedindu-se plin de înţelepciune, Luchian a fost rânduit preot în Antiohia. Mergând în Nicomidia, a fost prins de ostaşii lui Maximian - Galeriu. În ziua Botezului Domnului a săvârşit jertfa liturgică, iar a doua zi a murit.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Un sistem ingenios de avertizare pentru anunţarea pătrunderii în Ţara Mol­dovei a duşmanilor a fost aprin­de­rea focurilor. În lungul Drumului Brăi­lei, pe direcţia nord-sud, între Brăila şi Suceava, sunt vizibile şi as­tăzi movile de origine antropică. Vestea călcării hotarelor se transmi­tea la cetatea domnească vizual, pro­babil, în câteva ore. De la acest sistem de anunţare a pericolului duş­ma­ni­lor, limba română avea să se îm­bogăţească cu încă o expresie: "A da sfară în ţară". Fumul focurilor ridicat în atmosferă era dus în direcţia adierii vân­tului, lăsând nori alburii sau ce­nuşii pe cer. Tragice spectacole prevesteau aceste sfori de fum. Vaietele şi ţipetele, sunetele buciumelor şi clopotelor însemnau numai înce­pu­tul calvarului. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 15 octombrie 1922 a avut loc încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia. Încoronarea simboliza actul unirii provinciilor istorice româneşti sub sceptrul aceluiaşi monarh. Cu acest prilej, regele Ferdinard se adresează ţării cu o proclamaţie: "Punând pe capul meu coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte am făcut-o pe veci Coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor cari în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare".

S-a întâmplat azi
În România

● 1451 - Uciderea domnului Mol­dovei, Bogdan al II-lea, la Reuseni de Petru Aron, cu compli­citatea unei părţi a boierimii moldovene.
● 1932 - Apare bilunar la Bucureşti publicaţia prolegionară de artă, lite­ratură şi politică Axa;
● 1967 - A murit medicul Ştefan S. Nicolau, din iniţiativa căruia s-a înfiinţat în 1950 la Bucureşti Institutul de Inframicrobiologie (n. 1896).

În lume
● 1815 - Napoleon I al Franţei îşi începe exilul în Insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic;
● 1917 - Dansatoarea Mata Hari, acuzată de spionaj, a fost executată (n. 1876);
● 1940 - Filmul "Marele dictator", regizat de Charlie Chaplin, apare pe ecrane;
● 2003 - Prima misiune chineză în spaţiu, Shenzhou 5; China a trimis o capsulă spaţială având la bord un astronaut - Yang Liwei.

Născuţi la 15 oct.
● 1844 - Friedrich Nietzsche, filozof (m. 1900);
● 1893 - Regele Carol al II-lea al României (m. 1953).

×