Ziua Internaţională a nevăzătorilor
Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural
Este ziua 288 a anului ● Au mai rămas 77 de zile
Soarele
Răsare la 7:30 ● Apune la 18:32
Luna
Răsare la 14:59
● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 octombrie ● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie
Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Luchian; Sf. Savin şi Vars, Ep.; Cuv. Eftimie cel Nou
Sfântul Luchian preotul, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi, era din cetatea Siriei, numită Samosata. S-a născut într-o familie creştină. Rămas orfan de tânăr, şi-a dăruit averea săracilor. Eliberat de grijile lumeşti, se ocupa cu cercetarea Sfintelor Scripturi, având ca dascăl un cărturar vestit, Macarie din Edesa. Cuprinzând astfel învăţătura creştină şi dovedindu-se plin de înţelepciune, Luchian a fost rânduit preot în Antiohia. Mergând în Nicomidia, a fost prins de ostaşii lui Maximian - Galeriu. În ziua Botezului Domnului a săvârşit jertfa liturgică, iar a doua zi a murit.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Un sistem ingenios de avertizare pentru anunţarea pătrunderii în Ţara Moldovei a duşmanilor a fost aprinderea focurilor. În lungul Drumului Brăilei, pe direcţia nord-sud, între Brăila şi Suceava, sunt vizibile şi astăzi movile de origine antropică. Vestea călcării hotarelor se transmitea la cetatea domnească vizual, probabil, în câteva ore. De la acest sistem de anunţare a pericolului duşmanilor, limba română avea să se îmbogăţească cu încă o expresie: "A da sfară în ţară". Fumul focurilor ridicat în atmosferă era dus în direcţia adierii vântului, lăsând nori alburii sau cenuşii pe cer. Tragice spectacole prevesteau aceste sfori de fum. Vaietele şi ţipetele, sunetele buciumelor şi clopotelor însemnau numai începutul calvarului. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 15 octombrie 1922 a avut loc încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia. Încoronarea simboliza actul unirii provinciilor istorice româneşti sub sceptrul aceluiaşi monarh. Cu acest prilej, regele Ferdinard se adresează ţării cu o proclamaţie: "Punând pe capul meu coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte am făcut-o pe veci Coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor cari în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare".
S-a întâmplat azi
În România
● 1451 - Uciderea domnului Moldovei, Bogdan al II-lea, la Reuseni de Petru Aron, cu complicitatea unei părţi a boierimii moldovene.
● 1932 - Apare bilunar la Bucureşti publicaţia prolegionară de artă, literatură şi politică Axa;
● 1967 - A murit medicul Ştefan S. Nicolau, din iniţiativa căruia s-a înfiinţat în 1950 la Bucureşti Institutul de Inframicrobiologie (n. 1896).
În lume
● 1815 - Napoleon I al Franţei îşi începe exilul în Insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic;
● 1917 - Dansatoarea Mata Hari, acuzată de spionaj, a fost executată (n. 1876);
● 1940 - Filmul "Marele dictator", regizat de Charlie Chaplin, apare pe ecrane;
● 2003 - Prima misiune chineză în spaţiu, Shenzhou 5; China a trimis o capsulă spaţială având la bord un astronaut - Yang Liwei.
Născuţi la 15 oct.
● 1844 - Friedrich Nietzsche, filozof (m. 1900);
● 1893 - Regele Carol al II-lea al României (m. 1953).