Este ziua 268 a anului
Au mai ramas 98 zile
Ziua Parteneriatului pentru Pace
PROVERBUL ZILEI:
"Calului niciodata sa nu-i iei credinta"
- adica sa nu te incredintezi niciodata slugii sau tovarasului tau.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:05 apune la 19:09
Luna rasare la 17:37 apune la 1:33
Luna plina
28 septembrie
Ultimul patrar
(Luna in descrestere)
6 octombrie
Luna noua
13 octombrie
Primul patrar
(Luna in crestere)
20 octombrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Intaia Mc. si intocmai cu Apostolii Tecla
Cuv. Coprie
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Gerard
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Tecla
Zodia Fecioara (23 august - 29 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Crestinii ortodocsi o praznuiesc astazi pe Mucenica Tecla. Era o fecioara frumoasa, fiica a Teocliei, logodita cu un tanar, socotit unul din cei mai de seama si mai instariti oameni ai cetatii, Famir. Aceasta, vazand minunile savarsite de Apostoli, statea sa asculte invataturile acestora, care erau tinute in casa lui Onisifor, despre feciorie si curatenie. Mucenica Tecla si-a promis din acel moment sa isi pastreze fecioria pentru dragostea lui Hristos si sa renunte la placerile vietii. Niste tineri, imbatati de vin si sfatuiti de vrajitori, au mers la dansa aprinsi de pofta si ganduri spurcate. Fecioara s-a rugat la Domnul sa o izbaveasca din mainile lor si, deodata, un munte de piatra s-a ridicat in fata ei, primind pe sfanta inlauntrul sau.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1990 - La Combinatul chimic din Tarnaveni, judetul Mures, se produce o explozie la unul din cuptoarele de carbid, soldata cu cinci morti, zece grav raniti si importante pagube materiale
1996 - Comisia de mediere asupra legii privind modificarea si completarea Codului Penal a adoptat varianta Senatului, in cazul articolului 200 prin care relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex erau pedepsite numai daca ele aveau loc in public sau generau scandal public.
1998 - Romania a semnat, la New York, Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Natiunile Unite privind contributia tarii noastre la Sistemul Aranjamentelor de Forte ONU in Asteptare.
In lume:
1973 - A murit Pablo Neruda, laureat al premiului Nobel
1998 - O echipa internationala de chirurgi din Lyon a reusit primul transplant de mana din lume
2004 - Ziua nationala a Republicii Guineea-Bissau
NASCUTI PE 24 septembrie
1896 - Scriitorul Francis Scott Fitzgerald, unul din reprezentantii de marca ai asa-numitei "generatii pierdute" ("Marele Gatsby", "Blandetea noptii") (m. 21.12.1940)
1934 - Manfred Woerner, fost secretar general al NATO intre 1988 si 1994 (m. 1994)
1941 - Jurnalista Lucia Hossu-Longin
MOMENT ISTORIC
La 24 septembrie 622, profetul Mohamed isi incheie calatoria de la Mecca la Medina. Muhammad (Mohammad, Mohammed) se naste in jurul anului 570 in imprejurimile orasului Mecca. Ramas orfan la o varsta frageda, Mahomed este crescut de unchiul sau Abu-Talib. Devenit insotitor de caravane, se casatoreste cu Khadija, o vaduva bogata pentru care lucra. Obisnuit sa se retraga in desert pentru a medita, in 610 el a avut prima viziune: arhanghelul Gabriel ii releva existenta unui zeu unic, Allah. Din acest moment, Mahomed incepe sa propovaduiasca arabilor Islamul. Este alungat de la Mecca (Makkah) de catre negustorii bogati, carora le ceruse abandonarea bunurilor. In 622 pleaca la Yathrib, oras care va lua numele de Medina, adica "Orasul Profetului". 16 iulie 622 este considerata de musulmani data de inceput a erei lor, "hegira". Moare la Medina la 8 iunie 632, succesorul sau fiind Abu Bakr, socrul sau, care-si ia titlul de calif, adica "reprezentantul" lui Allah.
Credinte populare, traditii, semne
De astazi, in traditia populara se declanseaza praznuirea unui lant de sarbatori consacrate lupilor. Praznicul de azi este dedicat "Teclelor", reprezentari mitice ale unor personaje negative, infatisate sub forma lupilor sau a focului. Aceste fapturi pot fi imbunate, asemenea Filipilor, prin severe interdictii de munca: nu se matura si nu se arunca cenusa din casa, pentru a nu gasi lupoaicele carbuni aprinsi sa-i manance si sa se impuieze, nu se lucreaza lana si pieile de animale. La casa celui care va indrazni sa munceasca, lupii vor veni si vor manca berbecii si oile. Denumirea si data praznicului sarbatorii de azi este preluata din calendarul crestin ortodox, celebrandu-se la data fixa (24 septembrie). In unele regiuni praznicul tine trei zile, timp in care taranii merg prin paduri si incearca sa tina socoteala lupilor intalniti in cale. Ziua se mai numea si "Teclele Berbecilor" sau "Berbecari".