x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 25 februarie 2011

Vineri 25 februarie 2011

24 Feb 2011   •   19:30

Este ziua 56 a anului ● Au mai rămas 309 de zile

Soarele
Răsare la 7:00 ● Apune la 17:57

Luna
Răsare la 1:54 ● Apune la 10:49
● Lună plină 18 februarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 25 februarie ● Lună nouă 4 martie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 martie

Sărbătoare creştină: Sf. Tarasie, Arhiep. Constantinopolului; Sf. Mc. Alexandru şi Ipatie
Sfântul Tarasie s-a născut în Constantinopol. A ajuns sfetnic împă­rătesc, deşi ducea, în taină, o viaţă de adâncă evlavie. Împăraţii Constantinopolului luptau pe vremea aceea împotriva cinstirii Sfintelor icoane.
În acest timp de grea încercare pentru Biserică, ochii tuturor, pentru slujirea de patriarh, s-au îndreptat spre Sfântul Tarasie.
El a primit, dar cu un singur preţ: împărăţia Bizanţului să adune într-un sinod pe solii întregii creştinătăţi. Erezia împăraţilor a fost orânduită şi dreapta credinţă statornicită: icoana nu este un idol, cinstirea icoanei nu merge la icoana însăşi, ci la chipul din cer, înfăţişat pe icoană. Tarasie a cârmuit Biserica timp de 22 de ani.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Iarba lui Tatin sau tătăneasa este o plantă de leac căreia i se cere ajutorul pentru vindecarea rănilor, arsurilor, reumatismului, luxaţiilor şi fracturilor. Recoltarea plantei se face după un ritual străvechi, pe parcursul a două zile: marţi seara se descoperea şi se însemna locul unde creşte şi, după trei zile, vinerea dimineaţa, se săpa (se recolta). Femeia iniţiată în medicina populară mergea pe nemâncate şi în deplină curăţenie trupească şi sufletească, făcea 15 mătănii în faţa plantei şi, cu respect, i se adresa. Femeia descântătoare îi spune plantei pentru cine şi de ce o scoate din pământ, o fierbe şi o amestecă cu făină de orz.
Cu preparatul rezultat din această plantă, ea trata fractura adăugând un descântec de scrântitură. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 25 februarie 1925, Scaunul Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungaro-Vlahiei se ridică la rangul de Scaun Patriarhal. Miron Cristea, episcop de Caransebeş, devine, în calitatea sa de Mitropolit Primar al României, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Înscăunarea primului patriarh a avut loc la 1 noiembrie; i-au urmat la cârma Bisericii Ortodoxe Române Nicodim Munteanu (1939-1948), Justinian Marina (1948-1977), Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986), Patriarhul Teoctist Ară­paşu (1986-2007), Patriarhul Daniel Cio­botea (2007-prezent). Sub pri­mii patriarhi s-au creat câteva noi eparhii (Oradea, Cluj, Constanţa, Maramureş, Timişoara).

S-a întâmplat azi
În România
● 1930 – Semnarea, la Roma, între România şi Italia, a Tratatului de comerţ şi navigaţie şi a Convenţiei sanitar veterinare;
● 1946 – Consiliul Superior al Oştirii discută reducerea efectivelor armatei şi trecerea în rezervă a unei părţi din ofiţerime; se urmărea astfel îndepărtarea din armată a tutu­ror celor consideraţi ostili comunismului;
● 1954 – Premiera piesei "Mielul turbat" de Aurel Baranga la Teatrul Naţional din Bucureşti;
● 1982 – Intră în producţie Filatura de bumbac din comuna Flămânzi, judeţul Botoşani.

În lume
● 1793 – George Washington ţine prima reuniune a Cabinetului în ca­litate de preşedinte al Statelor Unite;
● 1994 – Masacrul din Hebron. În timp ce circa 500 de palestinieni se ru­gau în genunchi la Mormântul Pa­triarhilor din Hebron, Baruh Gol­dstein, a deschis focul şi a ucis 29 de musulmani.

Născuţi la 25 februarie
● 1778 – José de San Martin, erou al Independenţei Americii Latine, alături de Simon Bolivar (m. 1850);
● 1841 – Auguste Renoir, pictor, sculptor (m. 1919).

×