Este a 177-a zi a anului.
Au mai ramas 189 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Leoaica numai un pui face si bun"
- adica binele nu se cuprinde in mult; ne invata a face putine si bune
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:34 apune la 20:53
Luna
Luna plina - 2 iulie
Primul patrar - 25 iunie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mare Mucenita Fevronia;
Cuviosii Dionisie si Dometie;
Cuv.Mc. Livia
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Wilhelm, abate
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Febronia
Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)
Ziua Internationala a Marii Caspice
SARBATOARE CRESTINA
Sfanta fecioara traia la 20 de ani in Cetatea Sivapol, la o manastire de femei, ducand o viata infranata. Ostasii pagani au sosit in cetate ca sa munceasca pe cei ce cred in Hristos si au inconjurat manastirea. Au gasit insa numai doua batrane si pe Fervonia, caci restul fugisera. Au prins-o pe fecioara si, legand-o in lanturi de grumaji, au scos-o afara din manastire. Judecatorul a poruncit sa fie intinsa in patru parti si, aprinzand foc dedesupt, sa o bata cu toiege pe spate, sa-i scoata dintii si sa-i taie sanii ei cei fecioresti. I s-au taiat apoi mainile si in cele din urma capul. Moastele ei au fost adunate de credinciosi si ingropate in manastrirea la care a crescut. De la mormantul ei, bolnavii luau tamaduiri si multi elini au crezut apoi in Hristos si s-au botezat.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1441 - Prima mentiune a Adunarii Tarii in Moldova
1901 - A murit Alexandru Candiano-Popescu, avocat si ziarist, fondatorul ziarelor Perseverenta si Democratia si initiatorul miscarii "republicane" antidinastice din 20.08.1870; (n.r. - 27.01.1841)
1923 - La Bucuresti, ia fiinta "Asociatia Culturala Sportiva CFR - nucleul Clubului "Rapid" de astazi
1984 - Inaugurarea officiala a lucrarilor de constructie a Casei Republicii si a Bulevardului "Victoria Socialismului" din Bucuresti
In lume:
1910 - Prima reprezentatie, la Opera Mare din Paris, a baletului "Pasarea de foc", de I. Stravinsky
1991 - Inceputul razboiului civil din Iugoslavia
1991 - Croatia isi proclama independenta de stat, recunoscuta de CEE la 15.01.1992, iar de SUA la 7.04.1992
1997 - A murit celebrul oceanograf Jacques-Yves Cousteau (n.r. - 11.06.1910)
2004 - Sarbatoarea nationala a Mozambicului
2004 - Sarbatoarea nationala a Sloveniei
NASCUTI PE 25 iunie
1894 - Hermann Oberth, inginer si fizician, considerat parintele aeronauticii; (m. 29.12.1989)
1938 - Stelian Oancea, poet
1950 - Doru Stanculescu, solist vocal, compozitor
1963 - George Michael (Georghios Kyriacos Panayiotou), solist
1968 - fotbalistul Dorinel Munteanu
CLICK ISTORIC
Se implinesc azi 54 de ani de la inceputul razboiului coreean, in urma invadarii Coreeii de Sud de trupe nord-coreene, sub pretextul reunificarii tarii. Razboiul care a durat trei ani s-a incheiat prin semnarea la Panmunjon, la 27.08.1953, a armistitiului dintre Republica Populara Democrata Coreeana si Coreea de Sud. In septembrie 1950, ONU decide trimiterea de trupe in Peninsula Coreeana, acuzand oficial RPD Coreeana de declansarea conflictului armat. Forta ONU dislocata in Coreea, formata in majoritatea ei din trupe americane, era comandata de generalul Douglas McArthur. La 25 octombrie, China intervine in sprijinul RPD Coreene. Negocierile de pace demarate in iulie 1951, au avut ca rezultat incheierea "Armistitiului de la Panmunjon", la 27 iulie 1953. De-a lungul "paralelei 38", intre RPD Coreeana si Republica Coreea, a fost instituita o zona nemilitarizata, controlata de forte ale Organizatiei Natiunilor Unite.
Credinte populare, traditii, semne
Vineri este una dintre cele mai sacre zile ale saptamanii, pentru ca este ziua in care a fost rastignit Hristos. Se serbeaza prin post si "nelucrare". Solemnitatea zilei, lipsa bucuriei, a distractei atrage dupa sine credinta ca toti cei nascuti in aceasta zi vor fi fara noroc. Desi, in principiu, este o zi de odihna, in care nu se lucreaza, sunt cateva actiuni care sunt interzise cu desavarsire: spalatul, taiatul unghiilor, cusutul, torsul, facutul painii, umplutul borsului, maturatul. Cine arde foc in cuptor se frige, cine spala camasi se opareste si i se besica mainile. Credintele populare spun ca vinerile nu trebuie sa se culce femeia cu barbatul sau, pentru ca pruncii ce se vor naste vor iesi schilozi. Se credea ca, daca o fata posteste trei vineri fara sa manance nimic (dar trebuie sa se pazeasca sa nu se atinga toata ziua de vreun perete, caci atunci "nu se tine postul in seama") si seara cea dintai imbucatura o pune la brau si apoi sub cap, viseaza pe ursitul ce o va lua, iar daca nu se marita, viseaza un sicriu.