x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 29 ianuarie 2010

Vineri 29 ianuarie 2010

de Ramona Vintila    |    29 Ian 2010   •   00:00

Este ziua 29 a anului - Au mai rămas 336 de zile



Soarele
Răsare la 7:37
Apune la 17:20

Luna
Răsare la 16:30
Apune la 6:53

Lună plină
30 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
6 februarie

Lună nouă
14 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

22 februarie


Proverbul zilei:

"Cu pieptul deschis"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul

Sfântul mucenic Ignatie, urmaşul apostolilor, a fost al doilea episcop al Antiohiei. Împreună cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. Sfântul Ignatie a fost adus înaintea împăratului Traian, a răbdat tot felul de chinuri şi de încercări şi a biruit. Apoi a fost trimis la Roma să lupte cu fiarele, care l-au sfâşiat şi l-au mâncat. Câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşiţe căzute din gura leilor şi le-a adus de la Roma la Antiohia, dându-le fraţilor, ca un dar dorit. Aceştia au aşezat cu toată cinstea sfintele moaşte în pământ.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Cerul cu imensa sa familie de aştrii a ajutat întotdeauna oamenii să se orienteze în timp şi spaţiu. El le-a oferit informaţii meteorologice şi climatologice, le-a marcat începutul şi sfârşitul activităţilor zilnice, sezonale şi anuale. Aştrii vizibili cu ochiul liber (stelele, planetele, cometele) au fost numiţi de oameni în raport cu peisajul material şi spiritual de pe pământ, de momentul răsăririi sau apusului acestora pe boltă, de strălucirea şi forma constelaţiilor etc. Numele lor indică: elemente din gospodăria şi peisajul rural, ocupaţii, mijloace de transport, unelte agricole şi meşteşugăreşti, piese din inventarul casnic, elemente cultice, biblice, eroi sau personaje din basme, animale şi păsări domestice, animale şi păsări sălbatice, peşti, şerpi.  (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi

În România

1880 - Legea privind concensionarea căilor ferate ale Societăţii acţionarilor către statul român. Adoptarea legii este rezultatul unor îndelungate tratative şi al presiunii Germaniei, care condiţiona recunoaşterea independenţei României, printre altele, de răscumpărarea căii ferate Vârciorova-Roman, preluată după falimentul consorţiului prusian dr Strousberg ("Afacerea Strousberg") de un grup de bancheri germani;

1918 - Se formează un nou guvern, în frunte cu generalul Alexandru Averescu, care, prin prestigiul său militar, se bucura de o mare popularitate în opinia publică.

În lume


1886 - Germanul Karl Friederich Benz a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcţionabil din lume, alimentat cu benzină.

Născuţi la 29 ianuarie

1954 - Oprah Winfrey, producătoare şi prezentatoare tv;

1973 - Cătălin Radu Tănase, jurnalist.


Click istoric


Astăzi se împlinesc 84 de ani de la naşterea cunoscutului ziarist şi om de televiziune Tudor Vornicu. S-a născut în Bacău, într-o familie modestă, tatăl fiind învăţător. Familia din partea mamei este de origine italiană. După mai multe tentative nereuşite de a absolvi, pe rând, Facultatea de Litere şi Academia Comercială, în 1948 dă examen de reporter la ziarul "Sportul popular", unde lucrează până în 1956. Se transferă apoi la "Scînteia", iar în 1959 este numit corespondent la Paris pentru Agerpres. Stă acolo până în martie 1965, când este retras de la post şi numit şeful redacţiei Actualităţi din Televiziune. S-a stins din viaţă în 1989.

×
Subiecte în articol: calendar