x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

26 Apr 2010   •   00:00



Este ziua 116 a anului ● Au mai rămas 249 de zile

Soarele
Răsare la 6:14 ● Apune la 20:13


Luna
Răsare la 18:08 ● Apune la 4:39

● Lună plină 28 aprilie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai ● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Vasile, Ep. Amasiei; Sf. Glafira Măritul mucenic al lui Hristos,
Va­sile a fost episcop al Amasiei, pe vremea lui Liciniu. Acesta a adus jertfă idolilor la Nicomidia şi a po­runcit să-i fie aduşi înainte Sfân­tul Vasile şi o fecioară, anume Glafira din Amasia. Glafira a murit înainte de a veni, însă fericitul Vasile a venit la Nicomidia către împăratul. Liciniu a dat poruncă să i se taie capul, pentru lupta aprigă pe care Sfântul Vasile a dus-o împotriva idolilor şi a deşertăciunii lor.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Marcul Boilor, prăznuit în Calendarul popular în ziua de 25 aprilie, este patron al vitelor mari, în special al boilor. În această zi, principalele animale de muncă din satul vechi românesc, boii, erau lăsate să pască pe unde şi cât doreau, nu erau legaţi şi, mai ales, nu se înjugau la căruţă sau la plug. Ace­laşi mesaj îl au şi visele în care apar vite, în special boi sau vaci negre legate cu funia sau lăsate li­bere prin cireadă. Adesea, boii sunt invocaţi în cântecele şi bocetele funerare. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 25 aprilie 1859, la Port Said, Egipt, încep lucrările la Canalul Suez, un canal de apă artificial care urma să lege Marea Mediterană de Marea Ro­şie. Ferdinand de Lesseps, diploma­tul francez care a organizat co­lo­sa­lul proiect, a dat prima lovitură de târnăcop ce a inaugurat construcţia. La început, săpăturile erau efectuate ma­nual de condamnaţii la muncă silnică. Ulterior, au fost aduşi muncitori eu­ropeni, dotaţi cu drage şi lopeţi cu aburi. Conflictele de muncă şi o epi­de­mie de holeră au încetinit procesul de construcţie, iar Canalul Suez nu a fost finalizat decât în 1869. La des­chi­dere, Canalul Suez avea o adâncime de doar 25 de picioare şi o lăţime de doar 72 de picioare la fund.


S-a întâmplat azi
În România

● 1902 - S-a înfiinţat Fotbal Club Ti­­mişoara. Peste câţiva ani se va trans­forma în Clubul Atletic Ti­mi­şoara;
● 1920 - Biologul Emil Racoviţă a în­fiinţat la Cluj, împreună cu zoolo­gul francez Rene Jeannel, primul ins­titut speologic din lume;
● 2005 - Răpitorii celor trei jurna­lişti români au prelungit până la
27 aprilie, la ora 18:00, ultimatumul dat au­torităţilor române cu privire la re­tragerea trupelor din Irak.

În lume
● 1926 - A murit Jules Louis Gi­lliéron, lingvist francez de origine el­veţiană, considerat, alături de E. Ed­mont, drept creatorul geografiei lingvistice, membru de onoare al Aca­demiei Române (n. 1854).

Născuţi la 26 aprilie
● 1575 - Maria de Medici, regină a Franţei, a doua soţie a Regelui Henric al IV-lea al Franţei. Construirea şi amenajarea Palatului Luxembourg a reprezentat marele său proiect ar­tistic. Pictorul de curte era Peter Pa­ul Rubens. După asasinarea so­ţu­lui său în 1610, a fost regentă
pentru fiul său, Ludovic al XIII-lea (m. 1642);
● 1711 - David Hume, filozof, is­to­ric şi economist scoţian, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai Iluminismului scoţian (m. 1776).

×
Subiecte în articol: calendar