Un număr de 17 familii din Ocna Sibiului au semnat un memoriu adresat
APC România prin care ne solicită să facem demersurile necesare pentru
a-i ajuta să scoată o antenă GSM amplasată în cimitirul oraşului.
Un număr de 17 familii din Ocna Sibiului au semnat un memoriu adresat APC România prin care ne solicită să facem demersurile necesare pentru a-i ajuta să scoată o antenă GSM amplasată în cimitirul oraşului.
Antena GSM aparţine SC Vodafone România şi a fost amplasată cu acordul Parohiei Ortodoxe Ocna Sibiului III, reprezentată de preotul Tatu Cornel.
Contractul a fost încheiat la 18 septembrie 2003 între Parohia Ortodoxă Ocna Sibiului III şi SC Mobifon SA (Vodafone) pe o perioadă de 10 ani pentru o chirie anuală modica de 340 de dolari, sumă din care Parohia trebuie să plătească şi impozitele către stat.
Antena GSM ocupă o suprafaţă de 80 de metri pătraţi din suprafaţa cimitirului, adică 10 locuri de veci. Contractul conţine clauze favorabile operatorului de telefonie mobilă, cum ar fi prelungirea contractului după 10 ani fără ca nivelul chiriei să depăşească 10% din valoarea existentă a contractului, adică chiria anuală a contractului din 2014 va fi de 374 de dolari.
Cele 17 familii care se învecinează cu cimitirul se plâng de dureri de cap, stres, zgomote provocate de echipamente atunci când bate vântul, unul din petiţionari chiar a făcut o semipareză pe partea dreapta, iar un altul a decedat.
De asemenea, au constatat că şi pomii fructiferi au probleme, o parte din aceştia uscându-se.
Având în vedere problemele respective, cele 17 familii au trimis memorii către ANRCTI, Vodafone, Autoritatea de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu (OJPC Sibiu), Primăria oraşului Ocna Sibiului, Poliţia oraşului Ocna Sibiului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Răspunsurile acestor instituţii sunt pline de bizarerii. Astfel, OJPC Sibiu: “Conform legislaţiei în vigoare, dumneavoastră nu sunteţi consumator pentru societatea care a montat antena”; Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj: “Expunerea umană prin staţiile de bază ale radiotelefoniei mobile este neglijabilă şi NU constituie risc pentru sănătatea populaţiei”.