x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Campania electorală, afacere pentru escroci

Campania electorală, afacere pentru escroci

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    04 Mar 2010   •   00:00
Campania electorală, afacere pentru escroci
miscarearezistenta.jpgSecretara personală a lui Răzvan Murgeanu, Laura Gîtlan, şi George Iscru, un escroc specializat în semnarea unor "contracte de împrumut" cu femeile pe care le agăţa pe internet, au pus bazele unei afaceri de mare succes: escrocheriile în numele campaniei electorale.

Mai mult de 100 de firme i-au dat diverse "comisioane" lui George Iscru. Acesta le-a spus că o parte din bani se duc în fondul de campanie al Partidului Democrat-Liberal (PD-L) pentru susţinerea candidaturii lui Traian Bă­ses­cu. Alţi bani ar fi ajuns direct în bu­zu­na­rele lui Răzvan Murgeanu, fostul vi­ce­pr­imar al Capitalei, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

George Iscru i-a pă­că­lit pe toţi aceşti oameni de afaceri promiţându-le că le va obţine contracte pe bani publici în schimbul acestor comisioane. Pentru a fi convingător acesta înşiruia o sumedenie de poveşti, inventate sau nu, care trebuiau să-i convingă pe donatori de relaţiile sale şi de influenţa sa. La unele întâlniri mergea însoţit de Laura Doina Gîtlan, secretara persona­lă a lui Răzvan Murgeanu, pe care o pre­zenta ca soţia sa "din minister". În felul acesta, George Iscru ar fi adunat cel puţin 700.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind încasaţi în plicuri şi fără documente.


LOGODNICII FATALI
Gheorghe Iscru, zis George, este un escroc prin definiţie. Ocupaţia lui principală este aceea de a agăţa femei pe internet. După ce le "înamorează", George le cere bani sub diverse pretexte şi apoi le trage clapa. George Iscru (45 de ani) are "în CV" două dosare penale pentru în­şe­lăciune şi unul pentru furt. Limbajul elevat şi aptitudinile de a completa facturi şi a scrie un contract le-a dobândit pe lângă tatăl său, Ion Iscru, un intermediar în co­merţul cu materiale de construcţii, produse petroliere şi cereale. Laura Gîtlan (37 de ani), fostă Stoicescu, este mama a doi băieţi, divorţată, a lucrat o perioadă ca referent pe lângă viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu. Colaborarea aces­tora a fost atât de strânsă, încât Mur­geanu a considerat necesar să o ia pe Lau­ra după el la MDRT. Conform ultimei de­claraţii de avere, se­cretara personală a lui Răzvan Murgeanu este săracă lipită. În mod real, despre Laura Gîtlan se ştie că şi-a construit o vilă în apropierea Bucu­reştiului. Când au început să circule zvo­nuri privind sumele imense investite de Laura în casa sa secretă, aceasta s-a apărat în faţa "angajaţilor" lui Iscru sus­ţi­nând că a făcut un credit de 68.000 de euro.


ESCROC "INTERNAŢIONAL"

În perioada campaniei electorale pentru prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut, după ce-şi termina programul oficial de lucru, Laura Gîtlan făcea un drum cu taxiul la o adresă din Dorobanţi, la biroul lui George Iscru. În fiecare după-amiază se repeta acelaşi scenariu: Laura Gîtlan îndesa plicuri cu bani în poşetă şi punea la cale cu asociatul său neoficial noi "afaceri". O angajată a societăţii International Group LTD, Lucia Buzdugan, selecta de pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), e-licitatie.ro, anunţurile care se pretau pentru clienţii cuplului de escroci.

George Iscru aborda diverse firme cărora se oferea să le asigure consultanţă în vederea obţinerii unor lucrări publice. La întâlniri acesta nu se prezenta decât cu documentele publicate pe site-ul SEAP. Dacă respectivii muşcau momeala, Iscru trecea la munca de convingere. Numele lui Murgeanu era cel mai des invocat, dar escrocul îşi învăluia victimele cu tot felul de alte "pile şi relaţii". Pentru început el solicita sume mai mici, de regulă între 5.000 şi 10.000 de euro, necesare cică pentru a fi unse "piesele slabe": Mur­gea­nu, primari, funcţionari.

Mulţi dintre aceşti bani au fost încasaţi "la negru". Când clienţii i-au cerut lui Is­cru facturi, acesta le-a eliberat documen­te contabile cu datele de identificare a do­uă firme în care el nu avea nici o ca­litate oficială: Florexy P Servimpex SRL, din Teleorman, sau International Group LTD SRL, din Bucureşti. De altfel, în loc de contul bancar al vreuneia dintre aceste fir­me, George Iscru completa datele contului său personal. El semna documen­tele menţionând în dreptul numelui său calitatea de "consultant" sau de "director general". Gheorghe Iscru are studii doar o şcoală profesională, dar a reuşit să îi fraierească pe mulţi cu facultăţi.

Cei mai mulţi dintre afaceriştii înşelaţi nu vor să vorbească despre banii pe care i-au pierdut pentru că s-au încrezut în George Iscru. Totuşi, in­tenţia acestora de a câştiga lucrări pu­bli­ce apelând la consultanţa iubitului se­cre­tarei unui secretar de stat, nu îi iartă. Aceştia s-au trezit acum implicaţi într-un dosar penal care urmăreşte escrocheriile puse la cale de cei doi amanţi. Consolida­rea unei bise­rici, lucrări de drumuri, rea­bilitarea şi ex­tinderea unor reţele de apă sau construirea staţiei de deşeuri a jude­ţului Bistriţa-Năsăud sunt doar câteva dintre lucrările pe care Iscru s-a oferit să le intermedieze.


LAURA, INTERMEDIAR
Printre firmele escrocate de Iscru şi Gîtlan se află unele importante, cunoscute pentru numărul mare de lucrări publice contractate. În "Baza de date licitaţii" pusă la dispoziţia procurorilor se regăseşte, de exemplu, numele lui Jenică Dop, pa­tron al Recon şi Doje, o societate campioană la contractele Primăriei Sectorului 2. Printre cei care au avut de-a face cu cei doi escroci se nu­mă­ră şi Panait Marian, de la Socco SRL, Mari­ana Negrei, de la Va­lahia Holding, Dan Enachi, de la IQ Concept sau Pavel Petrescu, de la Multiconstruct '92. Pentru câteva dintre lucrări, re­laţia a fost stabilită direct cu "Laura", secreta­ra lui Murgeanu, dar care s-a prezentat unora chiar ca angajată a Ministerului Mediului sau amică a Elenei Udrea. Spre exemplu, în cazul lucrărilor la centura de ocolire Deva-Orăş­tie şi a reabilitării a două linii de tramvai din Bu­cu­reşti - de pe Bulevardul Liviu Rebreanu, respectiv Şoseaua Pantelimon -, Laura Gîtlan a promis să se ocupe personal de "rezolvare" în sensul obţinerii contractelor. Cert este că lucrarea de 131 de milioa­ne de euro din Hunedoara s-a aflat la un moment dat în atenţia Ministerului Dezvoltării Regionale, iar contractul este plătit de Ministerul Transporturilor, instituţie în care lucrează Carmen Mur­gea­nu, soţia secretarului de stat de sub Elena Udrea. Celelate două lucrări erau licitate de Pri­mă­ria Mu­nicipiului Bucureşti, acolo unde Mur­geanu a ocupat funcţii importante opt ani, astfel încât es­crocii erau cât se poate de credibili. Dacă asocie­rile între "personaje" şi lucrări nu erau suficient de eviden­te, inventau cei doi argumente convingătoare.


5588-115354-gb200805141551551.jpgMURGEANU, LA ÎNAINTARE
Cert este că reprezentanţii mai multor societăţi, după ce au înţeles că au fost traşi pe sfoară, au apelat la Răzvan Murgeanu pentru a-i solicita sprijinul în vederea re­cu­perării pagubei, cel puţin.
Dar Laura Gît­lan se do­ve­deş­te indis­pen­­sabilă lui Mur­gea­nu. Acesta o păstrează în con­tinuare pe post, deşi scandalul care arde mocnit deja de două luni îl poate afecta nu numai pe fostul viceprimar al Capitalei, dar şi partidul "prezidenţial", care ar fi încasat pe această filieră fonduri pentru campania electorală.
Un alt om împins în faţă de George Iscru pentru a-şi credibiliza "operaţiunile" este "dom' Nelu". Fost şofer al lui Răz­van Murgeanu, "dom' Nelu" ar fi responsabil acum cu mai multe afaceri care aparţin secretarului de stat. "Dom' Nelu" ar fi dispărut din Bucureşti temându-se de represaliile reprezentanţilor unei firme ruseşti care i-ar fi pus în mână lui George Iscru mai multe zeci de mii de euro pentru intermediarea a două lucrări. Iscru a luat bani şi s-a făcut nevăzut, dar dis­cuţiile s-au făcut cu implicarea "omului de încredere" a lui Murgeanu. Cel puţin aşa le-a fost prezentat acesta ruşilor.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă