ANCHETA
Va prezentam pe scurt filmul unei anchete si al unui proces pe care le consideram cel putin discutabile, daca nu viciate. Iata
esenta Cazului 1393, asa
cum o traducem din
dosarul cauzei pentru voi.
In urma cu trei luni a ajuns la redactie o scrisoare din Penitenciarul Galati, semnata de un anume Vasile Chicioroaga. Condamnat la 19 ani si sase luni pentru omor deosebit de grav, Vasile sustinea ca n-a comis crima pentru care ispaseste. Scrisoarea avea o logica anume si am simtit razbatand din randurile ei ceva adevar. Primim la redactie si citim multe scrisori. Cu timpul, anumite simturi se ascut, anume abilitati se slefuiesc. Nasul ne-a spus sa o luam in seama.
Am discutat despre Vasile cu un fost puscarias care ispasise ani multi tot pentru omor si care avea o redutabila experienta de viata alaturi de criminali. Acesta ne-a spus: "Omul care v-a trimis scrisoare nu mi-a parut nici mie a fi vinovat. De regula, in puscarie omul se impaca atat cu sine, cat si cu fapta lui. O marturiseste colegilor. Dar acesta era inversunat, chiar la cinci ani dupa ce a fost inchis". Merita, asadar, cel putin o verificare sumara. Unde altundeva decat in arhiva Tribunalului Galati, unde se afla pus la pastrare dosarul lui Vasile. L-am citit, l-am recitit, iarasi l-am recitit⦠Pe masura ce-l studiam, dosarul ne parea tot mai descarnat, tot mai scheletic. Parca era compus din bucatele lipite stangaci, mirosea urat, pentru un nas de ziarist mirosea, ce mai⦠a facatura! Iata povestea asa cum reiese din el.
"ARTEZA LUI STROIE". Piesa de rezistenta a unui dosar penal e rechizitoriul. Acesta e inceputul. Are numarul 1393 - 9 - 2000. De aici si numele pe care l-am dat acestei afaceri, "Cazul 1393".
Localizare: sat Tamaoani, comuna Frumusita, judetul Galati.
Acolo s-a intamplat urmatorul fapt: la sfarsitul anului 2000, cu cateva zile inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, in dimineata zilei de 13 decembrie, cadavrul unui barbat a fost gasit intr-unul din canalele de irigatii aflate in zona din apropierea Prutului, in punctul denumit de localnici "Arteza lui Stroie". Care a fost filmul evenimentelor, cum au deslusit organele de ancheta misterul barbatului gasit mort si care au fost circumstantele in care s-a produs decesul veti afla in continuare.
Corpul inert al barbatului a fost descoperit de un localnic, care imediat a alertat organele de politie locale. In aceeasi zi de 13, o echipa operativa formata dintr-un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati, doi politisti si un specialist criminalist de la IPJ Galati, impreuna cu un plutonier de la postul de Politie Frumusita
s-au deplasat la fata locului pentru a efectua cercetarile si a intocmi procesul-verbal de constatare. Cercetarea la fata locului a demarat la 12:30 si s-a incheiat o ora mai tarziu. Era frig. Initial, identitatea cadavrului nu a fost cunoscuta. Eventualele urme fusesera deteriorate de ploaie si mazga. Dar, dupa cum arata
victima, politistii au presupus ca este vorba de un cioban. Ipoteza s-a confirmat.
Mortul. Barbatul gasit mort era Ion Leche, de 47 de ani. De loc era din comuna Barsesti, judetul Vrancea, insa se angajase cioban la un satean din Frumusita. Din procesul-verbal de constatare la fata locului reiese ca politistii au gasit victima in canalul de irigatii, "in pozitia culcat, cu fata in sus, cu bratele pe piept si care prezinta urme de sange in zona nasului". Pe malul stang al canalului de irigatii s-a descoperit "o suba blanita, de culoare maro", care, dupa ce a fost ridicata, a scos la iveala "o urma ce pare a fi de sange, cu dimensiunile de 15-20 cm, si un dinte". In apropierea subei, politistii au dat de o caciula neagra, din blana de oaie, si o scrisoare, iar la un metru de acestea s-au descoperit "trei fragmente dintr-un breloc metalic si o urma de sange cu diametru de 20-30 cm". Ultima descoperire a anchetatorilor a fost un magar, gasit pe "drumul de camp" si "avand asupra sa un samar din lemn pe care se observa urme ce par a fi de sange".
LA DISECTIE. Una dintre concluziile raportului de constatare medico-legala a fost ca moartea ciobanului vrancean a fost violenta. S-a stabilit ca victima a murit de frig (hipotermii profunde complicate cu bronhopneumonie), dar si ca moartea sa "a fost favorizata de politraumatismul cu multiple leziuni contuzive, cu fractura costala si de starea de ebrietate pe fondul unor tare organice preexistente". Autopsia a mai scos la iveala "tumefactii, echimoze, expulzia dintelui premolar II superior drept, fractura coastei a IX-a stangi, care au putut fi produse prin lovire cu corpuri contondente - pumni, picioare, bata". De asemenea, la analize a reiesit ca victima avea o imbibatie alcoolica de 0,6 la mie in sange si de 2 la mie in urina.
Medicul legist a mai stabilit ca "intre politraumatismul cu multiple leziuni contuzive cu fractura costala si moartea victimei exista legatura de cauzalitate". Adica ranile nu erau mortale, insa, in urma bataii, barbatul a fost in imposibilitatea de a mai reactiona si a murit de frig.
DE SUFLETUL MORTILOR. In urma cercetarilor si a audierii martorilor, organele de ancheta au stabilit ca in ziua de 12 decembrie Ion Lechea a plecat de la stana, cu un magarus, pentru a cauta un loc de pasunat intr-o zona mai apropiata de malurile Prutului. Ciobanul nu s-a mai intors, fiind gasit mort, abia a doua zi, in canalul de irigatii.
Cum locurile respective nu prea erau batute de picior de om, politistii au avut ceva de furca pana au reusit sa reconstituie ultimele ore din viata lui Lechea. Itele au inceput sa se descurce abia cand anchetatorii au gasit primul martor, un batran din Tamaoani. El a declarat ca, in timp ce taia stuf intr-un canal, s-a intalnit cu Lechea, care i-a spus ca isi cauta niste magarusi pe care i-ar fi pierdut si pentru care stapanul vrea sa ii opreasca din oile proprii pe care le are la stana. Om bun, batranul l-a invitat acasa, in Tamaoani, sa-l cinsteasca cu un pahar de vin. Si au baut pana s-a lasat seara. Barbatul a declarat ca au consumat aproximativ 1,5 l de vin. La plecare, pe la orele 17:30-18:00, gospodarul i-a dat lui Lechea, "de sufletul mortilor", un bidon de doi litri cu vin rosu, urandu-i succes in recuperarea magarilor. Mai tragand un gat din sticla, Lechea a ajuns langa o stana. Si s-a apucat sa chiuie cat l-au tinut rarunchii.
De aici, ce s-a mai intamplat o stiu doar cei care l-au ucis si, bineinteles, magarul pe nume Mircea, care a vazut tot, dar nu a spus din doua motive: unu, nu l-a intrebat nimeni; doi, chiar daca l-ar fi intrebat, nu avem translatori de limba magareasca. Lasam mai departe sa vorbeasca actul de acuzare, care pretinde a fi descoperit adevarul:
In rechizitoriu ni se spune (traducem din document pe intelesul fiecaruia): "In seara de 12.12.2000, Nelu Hagiu (14 ani) si Spanu Catalin (19 ani) veneau spre sat cu cardul de oi de la stana lui Enache Vicu. In timp ce inchideau tarcul, cei doi au auzit chiuituri ce veneau din zona podului situat in partea de est a satului Tamaoani. Apoi s-au indreptat spre locul in care se auzea galagie. Acolo, zaresc un cetatean insotit de un magar cu samar. Cetateanul era in stare avansata de ebrietate. Cei doi tineri ciobani au intrat in vorba cu necunoscutul, care s-ar fi prezentat sub numele "Nicu Mocanu" si le-a zis ca e din Vrancea si lucreaza ca cioban la o stana din sat. In rechizitoriu se spune ca Nicu Mocanu s-ar fi laudat ca are asupra sa suma de doua milioane de lei, dupa care, nervos, a vrut sa-i alunge cu o bata si a tipat la ei.
SCENARIUL CRIMEI. Alungati fiind, cei doi tineri s-au dus la stapanul lor, pe nume Enache Vicu, unde au servit masa de seara. Se spune in rechizitoriu ca Spanu i-a zis stapanului ca langa pod e un strain care s-a laudat ca are bani. Enache Vicu, proprietarul cardului de oi si stapanul celor doi, le-ar fi propus sa mearga dupa necunoscut si sa-i fure banii. Iata-i, asadar, pe tustrei plecand la ora tarzie, pe intuneric (in decembrie se insereaza devreme), dupa victima lor. Pe malul stang al unui canal de irigatii, cei trei il zaresc pe ciobanul venetic certandu-se de zor cu un barbat. Apropiindu-se, l-au recunoscut pe acesta in persoana unui consatean pe care il stiau doar din vedere, un anume Vasile Chicioroaga, zis Vasile Gurita. Rechizitoriul ne spune cum Vasile Chicioroaga a luat bata din mana victimei si a inceput s-o loveasca pe aceasta peste spate. Spanu si Enache s-au apropiat si acestia de victima si au inceput
sa-i care pumni. In acest timp, Hagiu, copilul de 14 ani, statea si se uita. Victima a cazut, Enache si Chicioroaga au ramas langa aceasta si le-au cerut lui Spanu si Hagiu sa se care acasa, dupa care au inceput sa-l buzunareasca pe venetic, continuand sa-l loveasca. In cele din urma, Enache si Chicioroaga au luat victima de maini si de picioare si au aruncat-o in canalul de irigatii de pe marginea drumului. Asta a cam fost tot in acea seara.
A doua zi, un gospodar avea sa gaseasca in canal cadavrul, asa cum am aratat mai sus. Mortul a lasat in urma o vaduva si un orfan.
Abia dupa o saptamana au inceput arestarile. Enache, Spanu si Chicioroaga au fost trimisi in judecata pentru tentativa de talharie. Enache si Chicioroaga au fost acuzati si de omor deosebit de grav. Spanu, pentru complicitate la omor. Hagiu a ramas martor.