Primăria Capitalei trebuie să recupereze şase milioane de euro de la firma Sedesa, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei.
Iţele contractului dintre municipalitate şi spanioli au fost încurcate încă de la început. Ilegalităţile s-au comis chiar din primele zile de la intrarea în vigoare a documentului, semnat pe vremea când la şefia Capitalei era Adriean Videanu. Firma Sedesa din Spania a cesionat toate lucrările unei societăţi româneşti ce poartă acelaşi nume fără a avea acest drept. Românii au făcut lucrări fără respectarea legii.
Jurnalul Naţional a intrat în posesia unor date care scot la iveală neregulile unui contract semnat între Primăria Capitalei şi firma spaniolă Sedesa, cea care s-a angajat să reabiliteze Centrul Istoric. Primii paşi au fost făcuţi în februarie 2006, când a avut loc prima licitaţie pentru refacerea celei mai vechi zone a Capitalei. Erau puse la bătaie 22 de milioane de euro, bani care veneau de la BERD şi din bugetul municipalităţii. Primar general la vremea aceea era Adriean Videanu.
Licitaţia a eşuat pentru că societăţile care s-au prezentat au considerat că banii nu erau suficienţi pentru amploarea lucrărilor. În septembrie, acelaşi an, licitaţia a fost reluată. Nu s-a schimbat nimic în caietul de sarcini şi cu toate acestea s-au prezentat două firme, Sedesa şi o companie din Germania. Nemţii au pierdut pentru că au cerut cu patru milioane de euro mai mult decât era în plan. Se pare că totul a fost aranjat ca spaniolii să câştige. Zis şi făcut.
Sedesa a câştigat tot conceptul, adică şi proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric. Autorizaţia de construcţie pentru începerea şantierului a fost obţinută la 18 decembrie 2006, lucrările urmând a fi terminate în august 2008. Spaniolii n-au fost corecţi din prima clipă. Imediat după ce au câştigat licitaţia au cesionat întreaga lucrare firmei sută la sută româneşti Sedesa SRL.
Cu alte cuvinte, nici un muncitor spaniol n-a pus piciorul pe străzile din Centrul Istoric, românii fiind cei care au preluat controlul. Acest fapt a ieşit la iveală abia acum, când s-a pus problema rezilierii contractului, pentru că altfel din prima clipă acesta era lovit de nulitate.
BANI ŞI IAR BANI
În iulie 2007 a apărut prima problemă, fiind descoperite mai multe situri arheologice care urmau a fi conservate. Cei de la Sedesa SRL au comunicat Primăriei Capitalei că le este imposibil să termine lucrarea la timp. Mai mult, au cerut încă opt milioane de euro în plus faţă de cele 22 de milioane de euro câte erau prevăzute în contract pentru conservarea lucrărilor. Consiliul General a aprobat cererea, aşa că bugetul a ajuns la 30 de milioane de euro. Între timp, firma a primit şase milioane de euro pentru începerea lucrărilor pe patru străzi.
În 2008, pretenţiile au crescut, iar firma românească Sedesa SRL a suspendat totul pe motiv de neplată a unor lucrări. Municipalitatea a refuzat să le plătească, pentru că acestea erau neconforme, iar cei implicaţi nu au putut să le justifice. Constructorul nu a respectat contractul şi s-a extins şi în alte zone care nu erau în plan, cum ar fi Strada Zarafi.
De asemenea, au mai executat unele lucrări care nu erau avizate de deţinătorii reţelelor edilitare (electrica, gaze, apă-canal). Practic, tot ceea ce făcuseră în zona respectivă trebuia luat de la zero. Nici preţurile stabilite iniţial prin contract nu au fost respectate. De exemplu, deşi la semnarea contractului se stabilise suma de 45 de euro pe metrul cub pentru piatră, constructorul a cerut în final să i se plătească 65 de euro.
În iulie, reprezentanţii municipalităţii au cerut firmei să aducă dovezi în privinţa investiţiilor pe care le făcuseră în Centrul Istoric. Totodată, prin încheierea unui act adiţional, li s-a cerut să termine lucrările până la 31 decembrie 2010, iar până la 31 decembrie 2009 să predea la cheie cele patru străzi, Zarafi, Pasajul Francez, Gabroveni şi Lipscani. Constructorul n-a ţinut cont de condiţiile impuse de autorităţile locale.
S-au purtat discuţii şi cu firma-mamă din Spania prin reprezentantul acesteia, Victor Cotino, muncipalitatea refuzând să mai discute cu partea românească. La 2 octombrie a fost făcută o notificare de reziliere a contractului, pe motiv că firma cu pricina a abandonat lucrările şi a refuzat să respecte legea, neprezentând acte care să arate calitatea şi cantitatea lucrărilor făcute în cea mai veche zonă a Capitalei.
Primăria Capitalei a început demersurile pentru a ataca garanţiile financiare, fiind vorba aici despre cele şase milioane de euro date firmei Sedesa.
Pe perioada iernii, lucrările din Centrul Istoric vor fi conservate, Primăria Capitalei urmând a face o selecţie de oferte, suma de care dispune fiind de 750.000 de euro. La începutul anului se va organiza o licitaţie pentru continuarea lucrărilor pe cele zece străzi rămase neterminate din pachetul de 14. Firma care va câştiga licitaţia va avea ca termen-limită de finalizare a lucrărilor sfârşitul anului 2010.
Citește pe Antena3.ro