Două fetiţe gemene din Petroşani, Hunedoara, au fost diagnosticate la vârsta de 3 ani cu autism infantil. Părinţii lor se luptă ca ele să poată beneficia de terapia ABA. Mama, suferindă la rândul ei, s-a dedicat salvării fiicelor sale: pe Alexandra a înscris-o la o grădiniţă normală, iar pe Cristina a reuşit să o facă să meargă pe propriile picioare.
Valeria Alexandra şi Valentina Cristina n-au mai avut răbdare şi au venit pe lume la 33 de săptămâni. Mama lor fusese deja încercată de soartă: are handicap locomotor, lipsindu-i coapsa stângă în urma unui accident rutier -, femeia mergea pe trotuar când a fost lovită de maşină. Însă femeia şi-a dorit enorm aceşti copii şi a urmat cu stricteţe sfaturile medicilor.
La naştere, Cristina a fost ajutată cu forcepsul. Medicii nu au dat mari şanse celor două făpturi plăpânde de numai 1.300 de grame, mai ales că la spitalul din Petroşani nu există aparatură necesară pentru prematuri. După trei zile de la naştere, copiii au fost trimişi la spitalul din Timişoara. Încet-încet, fetiţele au început să ia în greutate, să se dezvolte normal şi, după aproape două luni, părinţii au putut să-şi ducă minunile acasă. Un tratament strict şi multă răbdare au fost indicaţiile medicilor pentru ca fetele să nu aibă probleme.
DUŞMANUL INVIZIBIL
Dumnezeu le-a ajutat să treacă acest hop, dar, după aproximativ trei ani, mama copilelor a observat că ele nu vorbesc şi nu comunică în nici un fel, aşa cum o fac alţi copii de vârsta lor. Cristina nu mergea în picioare, nu dormea bine noaptea şi avea crize. O comisie formată din trei medici a stabilit în martie anul trecut că Alexandra şi Cristina suferă de autism infantil.
"Din acel moment, am căutat să fiu cât mai aproape de fetele mele, motiv pentru care am suspendat activitatea mea de la un spital şi am intrat în concediu pentru îngrijire copil cu handicap până la vârsta de 7 ani. Tot atunci, am primit şi câte un plan de recuperare pentru fiecare fetiţă", îşi aminteşte mama.
La Clinica de Neurologie Pediatrică din Cluj Napoca, după o serie de analize şi investigaţii, părinţii au fost învăţaţi cum să calmeze copiii când sunt agitaţi sau fac crize, ce tratament să le dea. Tot la clinica din Cluj Napoca li s-a spus că pentru recuperarea fetiţelor este recomandată terapia ABA.
BANII CARE FRĂNG SPERANŢA
Dar de unde atâţia bani pentru a face terapie cu doi copii? "Terapia ABA este foarte scumpă, aproximativ 1.600 de euro lunar pentru un copil. Nu se decontează nimic. Bugetul familiei mele este mic. Din banii care ne intră lunar în casă putem să le cumpărăm fetiţelor tratamentul (aproximativ 100 RON), Timonil, Magne B6, Picovit, abia putem să achităm datoriile curente şi datoriile pe care le-am făcut în ultima perioadă.
Cu hrana şi laptele fetiţelor ne mai ajută mamele noastre (a mea şi a soţului meu). Beneficiez de 450 RON pentru îngrijire copil cu handicap, indemnizaţie de handicap pentru mine (234 RON), soţul meu are un salariu de 650 RON şi o indemnizaţie pentru copil cu handicap de 450 RON, iar fetiţele mele beneficiază de alocaţii duble, respectiv 160 RON", face tristul bilanţ doamna Avram.
Minunea contracronometru
O rază de soare se mai arată când fetele reuşesc să articuleze. Rareori, leagă cuvinte simple precum "mama", "baia", "papa", înţelegând ce semnifică ele. Alexandra merge la o grădiniţă normală, unde a învăţat să stea cuminte la masă. În rest, nu prea cooperează, nu are răbdare. Cristina, deşi părinţii aproape că nu mai sperau într-o minune, a început să meargă în picioare. Din iunie, anul acesta, fetiţele ar trebui să meargă pentru o scurtă perioadă la Sibiu pentru a face recuperare, cu un kinetoterapeut şi cu un logoped. Cu toate sacrificiile financiare. Speranţa părinţilor este că o minune se va petrece şi fetele vor putea începe terapia ABA până nu va fi prea târziu.Pentru a putea să se bucure de darurile pe care le primesc cu atâta dragoste de sărbători şi a căror semnificaţie nu o înţeleg nici acum. Fetiţele au 3 ani, iar până la 4-5 ani se pot obţine rezultate remarcabile cu această terapie. Mama nu vrea să piardă această şansă, să le piardă, de aceea roagă oamenii de suflet să-i întindă o mână pentru a-şi putea ajuta copiii. Cei pe care suferinţa gemenelor din Petroşani nu i-a lăsat indiferenţi pot lua legătura cu mama lor, Avram Oana Cristina, la telefon 0766-63.80.93 sau 0722-54.82.87.
Citiuţi mâine
Povestea lui Alin, un băieţel autist de 6 ani, care a început să vorbească după ce mama lui a fost în pelerinaj la mănăstiri.
Citește pe Antena3.ro