x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Pescar navetist, proprietar de maghernita la Matita

Pescar navetist, proprietar de maghernita la Matita

de Lavinia Dimancea    |    12 Oct 2006   •   00:00
Pescar navetist, proprietar de maghernita la Matita

Cinci zile pe saptamana, pescarii isi abandoneaza casele si se retrag in Delta. In cocioabe, construite din lut si acoperite cu stuf, petrec de duminica seara pana vineri si dau la peste. Din asta traiesc. La Matita, in inima Deltei, multi pescari si-au ridicat maghernita de serviciu. In spatele unui complex turistic gemand a decenta, la nici zece metri, dincolo de un canal, pe o insula cat un degetar, se afla casuta lui Ion Filomencu, un pescar de 49 de ani din Chilia Veche. Scunda si ingusta, facuta din lut, cu doua ochiuri de geam ascunse dupa stuful ce tine loc de acoperis. La intrare, un lighean cu cativa pesti. Inauntru, frig si aproape intuneric, la orele amiezii. Mai intai e o prispa, cu un dulap vechi, cateva scule si, atarnand de "tavan", un tuci cu ciorba de peste gatita cu o zi inainte. "Aici e frigiderul", ne lamureste pescarul, un om inalt, un pic uscativ, cu o salopeta ponosita si cizme de cauciuc. Ciorba e rece. Gazda ne imbie sa o gustam. Foarte gustoasa e putin spus. Dincolo de prispa e camera de dormit. Inghesuita, cu o plita-n colt, un pat cat pentru cinci insi si o masuta. Nimic pe podeaua din lut. Deasupra patului, o carpeta acopera peretele negricios.

ORIGINAL. Prinde peste la "taliene". O plasa cu cercuri, pe care o pune aproape de mal, in care pestele intra, dar din care nu mai poate iesi. Costa vreo zece milioane. Are multe prin preajma casei. Ne explica cum pestii cad prada talienelor, cum se trezeste la trei dimineata sa le intinda sau sa scoata pestele. Fuge la cherhana, se intoarce sa faca mancare, se duce iarasi la taliene si, uite, asa, se duce toata ziua. O parte din pestele prins o opreste si o pune la uscat, sa faca saramura. De gatit, gateste multa ciorba de peste. "Asta facem noi. E originalul." In afara de asta, "peste sarat cu cartofi cu coaja, fiert si, dupa aceea, mujdei". Ii place meseria de pescar? "Imi place, nu-mi place, n-am ce face. Nu prea e valabila. Diferenta mare. La santier lucram opt ore, nu aveam probleme. Alt salariu, vechimea mergea, aici nu merge nimic, totul din buzunar merge." Trage linia si zice ca viata e grea, dar n-are incotro. O s-o dea inainte cu pescuitul. Pana cand? "Cat o sa pot." (Lavinia Dimancea)

METODA. In plasa cu cercuri se prinde cel mai bine pestele la "taliene"
GREU. Traiul in maghernita de serviciu ocupa cinci zile pe saptamana din viata pescarilor navetisti

SARACIE
"In Delta suntem vreo 40 de pescari cu autorizatie. Nu castigam cine stie ce. Si din ce castigam trebuie sa platim fiscul si sanatatea. Cartea de munca nu imi mai strange vechime pentru ca eu am abandonat sa o mai platesc... De unde atatia bani? Imi mai trebuie bani sa-mi mai si carpesc barca din cand in cand" - Ion Filomencu, pescar din Chilia Veche

CASTIGURI
"Stau aici din 2.000. Inainte eram constructor naval in Galati, dar mi-am pierdut locul de munca. A trebuit sa ma reprofilez, sunt pescar in inima Deltei. Intr-o luna, vara, castig vreo 4-5 milioane. Iarna, mai ca stam acasa. Mai deloc atunci. Traim cum putem. Mai ai acasa o gaina, mai pui la borcan o saracilata, nu dai un ban pe piata"

VIATA DE PESCAR
"Imi place, nu-mi place, n-am ce face. Nu prea e valabila. Diferenta mare intre viata de acum si cea de la Galati. La santier lucram opt ore, nu aveam probleme. Alt salariu, vechimea mergea. Aici nu merge nimic, totul din buzunar merge. E greu. Greu tare" - Ion Filomencu, pescar din Chilia Veche
CARASUL E DE BAZA
"Am casa asta din 2000." Atunci s-a mutat cu serviciul in Delta, dupa ce si-a pierdut locul de munca la Galati. Era constructor naval. "Cu democratia asta, dupa ’89, cu restructurarile astea... M-am facut pescar. E ca o policalificare, cum ar veni." Vine aici, fie iarna, fie vara. Sta acasa doar atunci cand apa e inghetata. Pescuieste crap, stiuca, somn, dar carasul e "baza". Tot ce prinde da la cherhana. "Prinzi uneori mai mult, altadata mai putin. Cu prohibitiile astea... Si pretul e nasol, iar vara e mai ieftin; se strica, pana ajunge la destinatie." Vara scoate pe luna cam 4-5 milioane. Mult mai putin iarna. Uneori "mai deloc". Banii nu-i sunt indeajuns; mai are nevoie de scule; barca, veche de zece ani, mai trebuie "carpita, catranita... Si mai trebuie sa platim fiscul, sanatatea..."
×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul pescar