x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Prosperitate - Inainte de 1990, Braila hranea zece judete

Prosperitate - Inainte de 1990, Braila hranea zece judete

de Catalin Pruteanu    |    Vladimir Ioan    |    17 Oct 2006   •   00:00
Prosperitate  - Inainte de 1990, Braila hranea zece judete

Auzisem de Anton Lungu inca de la Tulcea. Ni se spusese ca el este omul care s-a aflat la conducerea Brailei perioada cea mai lunga de timp: inainte de 1989, ca prim-secretar si apoi ca primar, pe durata a trei mandate.

Acum, Anton Lungu este consilier local. Intr-o sala rece din cladirea primariei, in asteptarea unei sedinte, ne impartaseste cateva din amintiri si convingeri. "Am venit in judetul asta in 1973. Incepusera lucrarile de irigatii. Am dus apele din Dunare pana la Ramnicu Sarat. Am carat ape cu trenul, ca sa salvam porumbul, graul, care erau topite. Toate luncile Dunarii, ale Siretului, Calmatuiului, le-am amenajat pentru cultivarea orezului. Braila devenise un mare producator de orez. Am cultivat pana la revolutie si apoi s-a ales praful, au furat utilaje, motoare, retea electrica, conducte ingropate. Daca erau trei razboaie, nu se cunostea cum s-au cunoscut acum", ne spune fostul primar.

PROSPERITATEA SOCIALISTA. Braila a fost, ne povesteste Anton Lungu, un judet prosper al Republicii Socialiste Romania. "Braila se aproviziona din alta parte? Poate invers! Gresit. Multi se aprovizionau de la Braila. In primul rand, tot ce trimiteam la export pe ruta Sibiu era oprit de Nicu Ceausescu. In Bucuresti, trimiteam la 5 piete. Aicea aveau oamenii ce manca. Braila avea pietele pline cu de toate. Alimentam 10 judete din Romania, in afara de ce dadeam la export. Astea sunt povesti. Tara nu reusea in ultima perioada sa sustina in mod normal, cu baza materiala, acest efort. Si atunci, oprea lumina, oprea petrolul. Unde-i flota noastra!? Ca am avut o flota de dardaia pamantul. Santierul naval lucra pentru Olanda", isi aminteste el dezvoltarea postbelica a judetului.
LA PRIMARIE. Braila are o populatie imbatranita, spune Lungu

DISTRUGERE. Cat despre ceea ce s-a intamplat dupa 1990, actualul consilier local nu are pareri prea bune: "Au desfiintat cooperativele, au distrus si grajdurile, animalele, viile, fermele pomicole, viticole. Noi avem o populatie imbatranita in judetul asta. Cei mai buni meseriasi ai Brailei au lucrat la constructia Casei Poporului. Noi aveam bani sa facem locuinte cat voiam, dar nu reuseam din cauza lipsei de munca care era ocupata cu constructia Casei Poporului si a locuintelor din Bucuresti. Asa ca faceam cate 3.000 de apartamente pe an". Am mai aflat ca, inainte de 1990, la Uzinele Progresul s-au construit primele schele pentru platformele de foraj din Marea Neagra, ca la Braila s-au facut buldozerele pentru Canalul Dunare-Marea Neagra, ca aici functionau din plin santierul naval, combinatele chimice, de fire si fibre sintetice, dar si fabrica de hartie "Praful s-a ales!", ne-a repetat Lungu, indreptandu-se spre sedinta de consiliu sprijinit in baston.

PRAFUL S-A ALES!
Anton Lungu ne-a povestit ca pe vremea comunistilor s-a construit un stadion la Braila numai cu voluntari, cu munca patriotica. "Dupa ce-am venit eu (n.red. - ca primar dupa 1990), a-ncremenit totul, nu s-a mai daramat nimic. Eu i-am spus lui Iliescu cand a fost aicea: daca era mai multa grija, nu se distrugeau cooperativele pe care vrem sa le facem acuma. Portul Braila era plin. Praful s-a ales. Fabrica de peste! Am construit fabrica de frig, numai asta a ramas in picioare. In perioada postbelica dadeam peste la toata tara", se revolta el. "Fabrica de confectii de aici era cea mai mare fabrica dupa «23 august». Lucra numai pentru export. Si-a redus activitatea. Poate ca erau si sefi de CAP oameni care nu stiau carte, dar faceau treaba", sustine fostul primar al Brailei.

×
Subiecte în articol: Braila croaziera jurnalul