x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Rata Romaniei, pe podul prieteniei

Rata Romaniei, pe podul prieteniei

de Carmen Plesa    |    Alex Nedea    |    24 Oct 2006   •   00:00
Rata Romaniei, pe podul prieteniei

Locul desfasurarii actiunii este microbuzul de ora 10:30, Autogara Giurgiu. E singurul mijloc de transport in comun terestru care leaga orasul romanesc de fratii de peste Dunare, cei de la Ruse.

Personaje principale: nea Nae dispecerul, un mancacios, un devorator de mici fierbinti, Sefar - flacau tomnatic recent inselat de amanta, Vasilev, un nationalist vorbitor de o romaneasca bulgareasca get-beget.

DUS. In microbuz, inainte de a intra pe podul prieteniei: Nae mesteca un mic mic intr-o falca mare-mare. Pute in masina, de bulgaroaica de langa el sta cu maneca la nas si cere o guma de mestecat. Ii vine sa vomite. "Bulgarii fac mici din carne de magar!", exclama unul. "Nu-nu. Magarii - scump, 700-800 de euro un pui", vorbeste bulgaroaica aia de acolo de langa Nae. Salta la hopuri umar la umar cu Nae. Salta si micii. Dispecerul e nestanjenit ca-si stanjeneste propriii clienti. Nae e totusi civilizat. Cand termina de papat, arunca resturile la primul cos de gunoi. S-a mai dus mirosul, bulgaroaica rasufla usurata.

Trecem in 15 minute de vama romaneasca. La bulgari ne intampina un politist cu moaca de hitlerist. Cascheta-i trasa pe ochi, maxilarele-i pulseaza - probabil tic imprumutat din filme.

Autogara bulgarilor are bariera si monitoare. Numai babele sunt exact ca ale noastre. Toti taximetristii ne vorbesc romaneste. "Asta e meseria mea, daca clientii sunt romani, a trebuit sa invat", spune intr-o romaneasca stricata unul dintre acestia.

INTORS. Intoarcerea e programata la 16:30. Ne strangem cu jumatate de ora inainte in autogara dotata cu monitoare de pe care noi nu intelegem nimic. Dar ne descurcam la unul dintre baruri, pentru: tri normalni cafeti. Nu-ti mai poti pierde timpul cu cumparatul biletelor de maxi-taxi, intrucat operatiunea am facut-o de la Giurgiu. Dus-intors, ne-a costat 46 RON de persoana. Pentru aproximativ 6 km de mers.

N-apucam sa gustam din "cafeti", ca ne abordeaza un domn serios, probabil cel mai mare fan al lui Vadim Tudor din Bulgaria. "Antonescu - Gheorghieff tzac, tzac (n.r. - freaca aratatoarele), podul prieteniei buuuuuun.

A aparut si un giurgiuvean plecat care se intorcea cu rata de la cumparaturi din Bulgaria. Vine de cate ori "se goleste frigiderul" la Ruse, pentru ca e "mai ieftin". De data asta i s-a golit frigiderul si a cumparat asa: "O pereche de adidasi, un trening pentru sotie, o geaca pentru fetita...".

In microbuz nu mai miroase a mititei, ci a seminte.
In vama, toata lumea din microbuz alearga in duty-free. Uischi la 8 "evro" si tigari intre 4 si 10 euro cartusul. Lumea isi plaseaza cumparaturile, ca sa poata intra regulamentar in tara, cu o sticla de bautura si un cartus de tigari. "Fa, esti o murdara. Asta esti. Cum adica ce inseamna ca esti «murdara»? Adica esti o zdreanta, fa. Cum adica ce inseamna asta ca esti «zdreanta»? Esti o curva ordinara, asta esti!" - susura Sefar, pe mobil, catre amanta cum intram pe podul prieteniei. Welcome to Romania!
×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul