x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cu cheia de gat "Fiecare generatie e diferita"

"Fiecare generatie e diferita"

19 Aug 2006   •   00:00
"Fiecare generatie e diferita"

Generatia crescuta cu cheia de gat nu se mai regaseste in "copiii atomici" de astazi. Cei deveniti adulti cred ca de vina sunt mutatiile genetice, viteza in care se traieste sau misiunea pe care o au de indeplinit acesti copii...

Copiii de azi sunt la fel de buni si de cuminti precum cei de odinioara. Traiesc insa intr-o alta lume, dupa reguli la care stiu sa se adapteze mai rapid decat parintii lor.

DIFERENTE. "Mi s-a uscat cerul gurii... Mi-am revazut copilaria si am incercat un pic de paralelism intre ea si cea a tinerilor minori care trec pe sub balconul meu cu telefoanele ce fac poze la tot pasul intr-o mana si cu tigareta Kent in alta, petrecuta peste gatul sau mijlocul gol al pustoaicei de 13-15 ani care-si etaleaza inelele din buric sau tatuajul ce intra in pantalonii cu talia atat de joasa, de ma mir cum naiba nu-i cad in vine la o miscare mai vioaie... E imposibil! Nu gasesc puncte comune. Nici in priviri sau zambet, nici in imbracaminte sau accesorii, nici in limbaj ori gestica. (...) Doar ochii mintii imi ofera posibilitatea intoarcerii in timp... Doar amintirile mele... Si mi se pare atat de trist sa nu te poti asemui cu cei de azi!... Mi s-a facut un gust amar in gura..." (Taunul)

"Relativ - acesta este cuvantul care se potriveste cel mai bine acum. Totul e relativ (sau sunt eu derutat) deocamdata. Si eu am fost pionier si parca atunci lucrurile erau mai asezate, mai simple, mai calme si iti dadeau timp sa te bucuri de viata, nu sa alergi prin ea ca si acum si sa vezi doar franturi. Poate copiii nostri stau prea mult acum in fata televizorului, calculatorului sau Xbox-ului si copilaria trece pe langa ei fara sa cunoasca intreg farmecul ei. Poate sub acest aspect mai fericiti am fost noi, cu «cotele apelor Dunarii in ziua de...», cu ciocolata de la unguri, cu doua ore program la tv, suc lamaitza..." (Cosmin)

ALTE IDEALURI. "Fiecare generatie e diferita si e normal sa fie asa. Si pe tine te criticau cei mai in varsta si nu intelegeau cum poti sa asculti "«rock around the clock» sau mai stiu eu ce... Tinerii din ziua de azi sunt superbi. Au un aer occidental, european, sunt mai frumosi si mai dezghetati decat eram noi la varsta lor. Se pare ca dupa 1989 s-a produs o schimbare genetica, altfel nu inteleg cum de sunt atat de diferiti acesti copii (...)" (Sigma)

"Pe vremea noastra, cand informatia era atat de greu de obtinut, tot ceea ce ne doream erau cartile. Si acum imi amintesc cat le-am «curtat» pe doamnele de la libraria Universitatii ca sa-mi spuna cand se pune in vanzare primul volum din cursul de fizica moderna al lui Richard Feynman. Si ma gandesc cu nostalgie «daca am fi avut noi sursele de informare de acum!». Dar tinerii de azi au alte idealuri, mai apropiate de placerile fiziologice decat de cele intelectuale. Probabil exista mereu o echivalenta intre dificultatea si dorinta de a obtine ceva..."(Augustin Man)

REMEDIU. "Si ei se uita la noi parca l-ar vedea pe Yety! De vina suntem tot noi, astia maturii! Chiar daca ar primi o educatie «aleasa», scoala, strada, tv, calculatorul le arata altceva! Concurenta... chiar de la inceput cultiva forma in detrimentul fondului (mp3, mobile, toale s.a.m.d.), deci: sa vedem ce ai si pe urma cine esti! Innebuniti sa fie in top, uita sa traiasca! (...) Suntem din ce in ce mai diferiti de copiii astia atomici, copilaria noastra de a lor; ei o iau in picioare de la cateva luni, le dau dintii mai devreme - ca sa aiba cu ce sa muste - si, la randul lor, se simt din ce in ce mai departe si diferiti de noi! Remediul - timpul! Cand se vor invechi in zile - ca si noi - , or sa priveasca cu nostalgie - ca si noi - progeniturile care le vor da, la randu-le, atata bataie de cap! Istoria se repeta!" (Amra)

"Romania se afla la rascruce. Ei trebuie sa reconstruiasca o tara, trebuie sa duca Romania in viitor. Ei nu au timp sa copilareasca, ei trebuie obligatoriu sa se maturizeze rapid. Ai uitat ca noi am facut parte din «generatiile de sacrificiu». Intr-un fel, si ei sunt o generatie de sacrificiu" (Warry). Mi-as dori sa pot sa-i teleportez pentru o zi pe copiii mei in acea perioada in care noi am copilarit, pentru ca ei sa poata compara" (Iolanda Sztrelenczuk)

CAUZE
"Generatia de azi are alte valori si principii. Au pierdut copilaria, s-au maturizat prea repede, au imbatranit si au uitat sa fie copii" - Geanina

DIFERITI
"E sansa generatiei copiilor indigo: mai mult sau mai putin isteti, cuminti sau enervanti, insa foarte independenti... Ei sunt cu totul altfel decat eram noi..." - Scouty

OPTIMISM
"Am 65 de ani, dar vad lucrurile altfel. Tineri increzatori, tineri superapreciati in firmele straine si romanesti si care lucreaza zi-lumina. Faceti comparatie cu cei din generatia mea, care tot timpul se vaicaresc, ca ce bine era inainte si ca acuma mergem spre apocalipsa. Eu am incredere in generatia de azi si nu permit nici o discreditare a lor" - Warry

COPILARIA HIBRIDA
"Cred ca sunt o norocoasa, cu copilaria mea hibrida. Am crescut in fata blocului, copil de asfalt. Am jucat «Fata», «1, 2, 3, la perete stai», «Ratele si vanatorii», «Tara, tara, vrem ostasi» etc. Stiu toti corcodusii si caisii din zona. Am cazut din majoritatea. Mi-am facut la julituri, de nu credeam c-o sa mai am vreodata genunchii curati. (...) Am baut Cico si Brifcor si am colectionat «surprize» de la gume de mestecat turcesti. Cel mai de temut zgomot era vocea mamei, care ma striga. «Haaaai, te rrhrroooog, inca cinci minute!» Prelungiri. Am jucat «Flori, fete si baieti» si «Adevar sau provocare», mi s-a «cerut prietenia». Am completat oracole si am cantat «Ardealul» si «Trei culori» in corul scolii. Am mers in tabere si-am zbierat «Eeeeee haiduc! Si eeeee vestit!» langa focul traditional din ultima seara, in care toata lumea arunca deodorantele, ca sa pocneasca. N-aveam DSLR, dar am si acum clar in minte focul de tabara de la Suhard.

Acum, primul lucru pe care-l fac dimineata, in timp ce ridic jaluzelele cu mainile, e sa imping cu piciorul butonul de power de la calculator. Stau cu telefonul in dinti toata ziua, umblu cu camera in geanta (ba si cu incarcatorul, daca e cazul). Am adresa de mail din 1800 toamna si-mi amintesc de hc-uri si de minunea win 3.1(1). Folosesc google pentru absolut orice, stabilesc rendez-vous-uri pe ym/mail, fotografiez, scanez, printez. I love my computer cause my friends live in it si ma descurc in el ca o ratusca in cada. Stiu mai multe acronime decat as putea enumera vreodata si ma fascineaza atatea domenii, incat mi-e greu sa ma decid incotro s-o iau (drept pentru care vom face informatica si jurnalism, but this is another story). Si mi se pare normal.

Dar n-o sa mai aiba nici o generatie sansa unei asemenea translatii. Cei de 10 ani vor acum jocuri pe calculator si telefoane cu sauna si gprs, nu tetris-ul ala de la Favorit, pe care l-am vizitat in fiecare zi, pana la ziua mea. Isi dau beep-uri sa iasa, nu se fluiera intr-un anume fel. Ies «in mol», «in Romana», cartierul ramane strict dormitor. Muzica incepe de la clasicii Beyonc..., 50 Cent si Britney, poate cel mult o urma de BSB si Spice Girls. Nu servesc Guns si Purple, care Eric Clapton, cine-i Janis Joplin? Au in cap OZone si alti balauri, nu Phoenix, Timpuri Noi, Cargo etc... E prima oara cand spun sincer, cu mana pe tastatura, ca sunt o norocoasa si nu gasesc nici un motiv sa ma contrazic" (Christiana Zodila, 19 ani)

VA URMA!
In ziarul de luni veti putea citi despre cum isi educa azi copiii cei crescuti cu cheia de gat si despre lipsa de supraveghere care poate ucide.
×
Subiecte în articol: cu cheia de gat