Pensionarii cardiaci se trateaza la Tusnad. Se umplu de sanatate prin porii larg deschisi, la mofeta. Rumega friptura tare cu cartofi reci, la cina, asculta un clapar care se tanguie in acordurile anilor â85 muncitoresti, se simt ca bolnavii la tratament, nu ca turistii la munte. Un pic de distractie pentru batranii plictisiti: meci de fotbal feminin, concurs de ciolane si tocanite si concursul "casa noastra, ca o floare". Tusnad, statiune cu parfum de medicamente.
Ciobanii si Armata - NATO, cu tunurile pe oile noastre Festin - La gastro-balul Tusnadului Idee - Fotbalistele albe si verzi din Harghita Cea mai cocheta casa, la nr 37, pe str Morii Pictura traditionala si tratament cu educatie civica Regele pufuletilor de Tusnad Jurnal de Caravana - Scurta intalnire cu Titi Popescu
Recunoscuta pentru tratamentul balnear, statiunea Baile Tusnad a devenit "capitala" cardiacilor din Romania. Vedeta localitatii harghitene este mofeta naturala.
La Bucuresti, canicula mare. Probleme pentru cardiaci, care trebuie sa evite temperaturile ridicate. Poate si din aceasta cauza, una dintre statiunile din Romania in care se trateaza bolile cardiovasculare se gaseste in Depresiunea Ciucului, intre Muntii Harghitei si Muntii Bodoc, la Baile Tusnad.
SILENTIOS. Statiunea seamana cu un cazan cu tuica, in care soseaua principala joaca rolul serpentinelor cu ajutorul carora aburii rezultati din fierberea fructelor se transforma prin lichid. Pe stradutele laterale este o liniste dementiala. Temperatura nu te face deloc sa duci dorul unei sticle de apa minerala. E ca la manastire. Toata lumea strabate la pas aleile localitatii harghitene fara sa faca prea mult zgomot.
VEDETA. Cel mai important loc din statiune este mofeta, aflata undeva aproape de albia Oltului. Intr-o cabanuta gospodarita de o doctorita blonda si maruntica au loc sedinte de terapie care dureaza maximum 20 de minute. Intr-o incapere "imbracata" in lemn au loc emanatii de gaze constituite in cea mai mare parte din bioxid de carbon, degajate prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice. Acestea au rol terapeutic pentru bolile cardiovasculare, iar cei care vin aici sunt oameni de toate varstele si de toate categoriile sociale. "Am numai 22 de ani si de curand am fost la medic pentru ca am avut probleme cu inima. Am auzit de mofeta si am venit la Tusnad pentru sedintele astea de terapie", spune mezinul bolnavilor. Nu vrea sa spuna cum il cheama, dar recunoaste ca se simte bine in statiunea harghiteana. "O sa vin an de an aici si o sa-mi iau si prietenii, ca sa mai animam un pic viata de noapte."
CENTRU. Dominata de pensionari, statiunea Baile Tusnad are si un loc foarte populat. Este vorba despre baza de tratament balnear. "Inca de la inceput aici s-a facut o mare greseala. S-a construit o singura baza de tratament pentru toate hotelurile. Toti turistii din statiune, indiferent de locul in care sunt cazati, trebuie sa vina aici, la Hotel Tusnad. Era mult mai bine daca se construia cate o baza la fiecare hotel", spune medicul specialist Maria Motricala.
CLIENTI. Mai mult de 90% dintre turistii care ajung la Baile Tusnad sunt pensionari. Ei platesc pentru un pachet de sase zile, cu trei mese pe zi, circa 800 RON. In acest pret este inclus si transportul cu trenul. "Taica, ce cautati voi pe aici, flacai asa tineri?", te intreaba un mosneag atunci cand vrei sa te dai in vorba cu el. A venit la statiune cu sotia sa, in vreme ce casa a ramas in grija copiilor. Acum nu-l mai intereseaza nimic.
|
FERICIT
"Am aici tot ce imi trebuie. Stau la un hotel de doua stele, e liniste, mancarea este foarte buna si nu imi lipseste nimic. Merg la sala de gimnastica si apoi la bazin. Nu sunt pentru
prima oara la Tusnad Bai. Eu vin aici an de an"
Vasile Balea
pensionar
|
"Toxic" curativ
Utilizarea gazului mofetarian in practica medicala se justifica prin posibilitatea folosirii exclusive a proprietatilor gazului de bioxid de carbon, prin eliminarea presiunii hidrostatice, a factorului termic si micromasajului bulelor de gaz ce se supraadauga in baia cu apa minerala carbogazoasa. Indicatiile terapeutice ale mofetei sunt asemanatoare cu cele ale balneoterapiei.
Sauna cu mofeta
Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpatilor Rasariteni si sunt rezolvate in cura balneara. Mofeta naturala folosita in scop terapeutic la noi in tara este un fenomen unic in lume. Aplicarea tratamentului se face colectiv in incaperi special amenajate, care au forma unui "circ roman" cu o zona decliva umpluta cu gaz mofetarian, inconjurata de trepte la diferite niveluri, care permit bolnavilor sa se plaseze in
ortostatism la nivelul indicat pentru a cufunda corpul
in gaz, de obicei pana la brau. Efectele sunt produse de actiunea bioxidului de carbon resorbit prin tegumente,
la care se adauga efectele
bioxidului de carbon inhalat,
ca si efectele aeronizarii
crescute. (Sorin Anghel)
Transhumanta
"Iarna plecam cu oile la campie. O iau de aici, trec muntii pe
la Cheia, pe undeva pe acolo,
ies la Buzau si de acolo tai Baraganul pana cand ajung la Calarasi, pe malul Dunarii", spune Nicolae Oprea. Tot traseul il face in sase saptamani. "Cunosc locurile pe unde trec foarte
bine, deja lumea ma asteapta
sa le duc branza. Dormim sub cerul liber, alaturi de animale".
Pe langa oi, cresc si vaci
Pe langa oi, Sorin Popica si Nicolae Olteanu mai cresc si alte animale. Cei doi sunt proprietarii unei adevarate ferme cocotate in varful dealului. "Avem vreo douazeci si ceva de vaci, toate din aceeasi rasa. Nu puteau sa lipseasca pasarile si nici caii. Mai crestem si porci. Din pacate, agricultura in Romania nu este facuta in folosul taranului. Un litru de lapte de vaca este 5.500 de lei, mai ieftin ca apa. Nu se poate asa ceva", se vaita Olteanu. A cheltuit vreo 60 de milioane de lei vechi pentru a cumpara o mulgatoare electrica. "La cate vaci avem noi aici trebuia sa angajam vreo patru oameni numai pentru muls. Asa, cu aparatul asta, rezolvam treaba in numai o ora. La inceput vacile au fost mai reticente, dar dupa cateva zile s-au obisnuit cu aparatul".