x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Berca - Cucerirea Americii cu pahare

Berca - Cucerirea Americii cu pahare

de Radu Tutuianu    |    24 Iun 2006   •   00:00
Berca - Cucerirea Americii cu pahare

In Buzau a supravietuit doar o sectie din mastodontul STIFIN - producator de sticla in cadrul economiei planificate. Sticlaria din Berca produce pahare, abajururi, boluri pentru export, cu precadere pentru americani, englezi si germani.

fotografii: Lucian Alecu
In Buzau a supravietuit doar o sectie din mastodontul STIFIN - producator de sticla in cadrul economiei planificate. Sticlaria din Berca produce pahare, abajururi, boluri pentru export, cu precadere pentru americani, englezi si germani. Directorul general al fabricii este un roman reintors din America. Directorul economic, Iulian Ionita, deplange decaderea industriei sticlei din Romania si arata vinovatii: pretul gazului, fluctuatiile cursului leu-dolar si comisioanele bancare ridicate. Anul trecut, cifra de afaceri a fabricii a scazut fata de acum doi ani, de la 99 de miliarde la 89 de miliarde de lei. "Nu distribuim in tara, din cauza ca piata romaneasca e plina de chinezarii", spune directorul Ionita, care ii coordoneaza pe cei 430 de angajati, localnici. Bolile profesionale de inima si plamani capatate la caldura si la trambitele prin care sufla sticla ii determina pe barbatii de la cuptoare sa se intrebe zi de zi cat mai e pana la pensionare.

"Cand beau sampanie, nemtii se opresc la un pahar, nu la doua-trei sticle, cum fac romanii. Strainii cer calitate - daca tot beau cu masura, o fac in mod placut", spune directorul executiv al fabricii de la Berca. Pe vremea lui Ceausescu era de ajuns ca un pahar sa nu aiba fisuri si ajungea pe piata. Reflexele acelor timpuri au ramas, iar paharele, bombonierele si bolurile lucrate artistic la Berca nu au cumparatori in tara.

×