x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Castelul cu miros de ceapa

Castelul cu miros de ceapa

de Carmen Dragomir    |    05 Iul 2006   •   00:00
Castelul cu miros de ceapa

La masa de protocol din castelul de vanatoare de la Lapusna au stat pe rand Ferdinand, Carol al II-lea, Regele Mihai, Gheorghiu-Dej si Ceausescu. Aflat la 40 de kilometri de Reghin, complexul cinegetic aduna astazi oaspetii de seama ai unui proprietar misterios.

Castelul lui Ceausescu miroase a ceapa! Sfaraie intr-un ceaun in care mesteca vartos si cu superioritate un fel de Nemo autohton cu tuleie sure si camasa descheiata pana-n brau. De la Ibanesti, pe strazi hartopite ce suie in munte vreo 20 de kilometri, cativa localnici rataciti de lume ne-au dirijat la cerere spre "castel". Prin poarta larg deschisa, una-doua-trei... opt viloaie cu iz regal. Cioc, cioc! Dinauntru se aude parca o invitatie. "Sa vizitati? Ce sa vizitati? E proprietate privata!" Omul se razgandeste cu lehamite. Ne invita iute in bucataria mare ca de bastiment. "Astept oaspeti! De seama. Hai repede!" Zang- zang-zang! Explicatiile scurte curg alert, ca numarul inghititurilor unui flamand in fata oalei cu sarmale: "Aici! Vitraliile-s facute la München, asta reprezinta pastoritul german - pastoritul romanesc - asta vanatoarea primitiva - primavara-vara, dragoste si putere - vita-de-vie din Moldova (p-asta n-o cred) - moneda nationala, leul tare! Ce mai vreti?". Aurel Tataru e administratorul complexului. Ii vom spune in cuprins Nemo, ca e misterios, taios, aratos, ca personajul de la bordul lui Nautilus. Ne duce in sir indian pe holurile inguste. Pas alergator! Din cand in cand mai da o fuga sa nu se arda ceapa. In fata usilor grele, ivite prin labirintul usor de descalcit, ordin de la capitan: Pe loc repaus!

MELANJ VANATORESC. In fundal, o masa. "Aici au stat Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, Gheorghiu-Dej, Ceausescu. Postdecembrist: oameni de afaceri din intreaga lume." Mai aflam ca: a apartinut familiei regale pana prin ’47, veneau la vanatoare toate monarhiile din Europa, apoi l-au luat comunistii, au ajuns pe-aici toti sefii de state, a fost Brejnev, Ceausescu venea des, ateriza sus pe Seaca, astia de-acum vin cu masinile lor si cu elicopterele lor, cine... nu conteaza, in ’90 s-a vandut, acum e proprietate privata, suta la suta! Iar in mers ostasesc: "Aici! Camera reginei. A Mariei. Nu venea des, mergea la castel, la Bran, peretii sunt sculptati in lemn de brad, e greu ca aschiaza, patul e al ei, s-a spus ca era al Ceausestilor. Gresit! EL nu venea cu EA la vanatoare. NICIODATA. Cinstit. Nici cu Bobu, nici cu Dinca. Va jur!".

Jinduitori, solicitam povesti. Raspunsul vine zglobiu, ca pestele in apa. "Ce vreti? Cu Brejnev si Ceausescu la vanatoare? Sa moara Iliescu de invidie? N-avem." Cursa turistica insa continua, fotonii capitanului ne radiaza cadentat creierii. In functie de numarul de usi si de starea de agregare a cepei, din cand in cand, popas! "Intrari secrete nu-s, da’ am aici o particica din Lupeasca! Castelul era cuibusorul de nebunii al lui Carol al II-lea. Hai, cautati-o!" O camera micuta, cu peretii imbracati in lemn, mai multe intrari. Ne uitam, pipaim, ne codim, dam din umeri. "Uite-o aici! E singura urma a ei care a rezistat." Pe colt de perete, sculptate, aripi de pajura dezvaluie urma amantei. "Era sigiliul ei personal..."

RENUME. Zona este vestita pentru exemplarele vanate aici

TROFEE. Capitanu’ s-a mai relaxat, si-a domolit grija. Ceapa parjolita s-a sleit, desavarsindu-se cu vanat. "O afinata?" Ne asezam pe terasa. In spate, ochi (de geam) de Securitate, in fata vantul leagana zorit iarba, intortochindu-se printre brazi, nesinchisit de amintiri regesti si de ziduri bolsevice. "Pe timpul lui Carol al II-lea au fost construite doua dintre cladiri. Aia si aia! Restul a fost facut de comunisti pentru oamenii de la Securitate. Aici e o zona de vanatoare splendida, primavara se vaneaza urs si cocos de munte, vara, cerb. Ceausescu vana pe bune, sa stiti! Are multe trofee de aur, multe s-au vandut.. Traiasca legea patrimoniului! Ha! A vanat aici primul lui cerb. E aici jos. Serios. Vi-l arat."

Gradatia afinatei din pahare se voaleaza, inserarea se asaza peste ursi, cerbi, codri si memoria capitanului. "Nu mai am ce sa va arat. Gata! Mai mult nu pot sa va spun." Oaspetii proprietarului, si el, si ei misteriosi, trebuie sa apara. Gurghiul curge, noi urcam pe drumuri cu urme de tab. In amurg, ceata se infasa ca o vata medicinala la incheieturile coamelor de munte...

RECOLTA
Cu un urs vanat la Lapusna in 1984, Ceausescu a intrat in Top Ten-ul trofeelor mondiale la blanuri de urs brun. Tot aici a vanat primul cerb. Romania apare cel mai des in clasamentul mondial al primelor zece tari cu cele mai frumoase trofee la vanatoare inscrise in evidentele Consiliului International Cinegetic. Multi vanatori au stabilit in codrii Gurghiului recorduri la urs brun carpatin si cerb. Pozitia Romaniei in top i se datoreaza insa "primului vanator al tarii", care isi pastreaza inca locul in clasamentele mondiale.
×
Subiecte în articol: ceausescu