Dupa ce parcurgi cu salupa jumata-te din Delta si ajungi la Caraorman, ai senzatia ca timpul s-a oprit. Par-ca pasesti intr-o zona crepusculara in care totul este incremenit. Locuitorii asteapta de 16 ani sa vina cineva sa-i scape de relicvele hade ale "cari-erei de nisip", unul dintre megalomanicele proiecte ceausiste ale anilor â80. Niste magaoaie intuneca si do-mina un loc candva mirific.
Citește pe Antena3.ro
"Eu aveam un servici bun domâle, eram mecanic pe fadroma si castigam trei mii de lei pe luna. Acum as fi avut si eu o pensie" - Vasea, fost angajat la cariera de nisip PRADUIALA
"Doar doua macarale au fost transferate la Santierul Naval Mangalia. S-a vandut tot ce s-a putut, la fier vechi, restul a fost abandonat in voia soartei" - Vaniusa Artimov, primarul din Crisan
CAII ATOMICI DIN DEPOZITUL CU BETOANE SI BALEGAR
|
Din drumul de nisip care pleaca de la ponton, te strecori pe langa constructii oarbe, neterminate, oarecum triste, dar nu foarte, si totusi parand sa fie resemnate cu soarta lor. Totul e in asa hal de pustiu ca parca ar fi sufletul unui adolescent parasit pentru prima oara. Intr-un depozit de nisip sau o centrala electrica, sau Dumnezeu stie ce-o fi fost si a mai lasat in picioare, dar sigur nu este un bloc, cai printre vaci, vaci printre cai, dand din coada, din talanga. Este imposibil sa-ti dai seama de ce ar sta copitatele acolo. Nimic nu le tine, usile metalice au disparut inainte ca "investitorul" sa se apuce de taiat fier vechi, pe jos e doar beton si balegar. In lumina amiezii, animalele au figuri ciudate. Se uita la noi cu un dezinteres sora cu moartea, de parca ar fi fumat cu pofta marihuana. De fapt nu se intampla aproape nimic. Nici n-ar avea ce sa se petreaca dupa ce o bomba atomica a cazut acum un sfert de secol la cateva zeci de kilometri. Doar taunii sunt cat jumaâ de deget... (Vladimir Ioan)
|
80
de metrimasoara cel mai larg canal din Delta, taiat de la Crisan pana la Caraorman, facand parte dintr-un proiect industrial megalomanic, exploatarea dunelor de nisip, devastator pentru ecosistem. Colonii intregi de pasari, alte vietuitoare au fost alungate cu iresponsabilitate criminala din arealul lor.
PASARILE EXOTICE ALE PURCELULUI
|
Ultimii ani au condus la formarea unor colonii de pasari in toata Delta Dunarii. Pe hectare intregi, in apropierea marilor lacuri sau in spatele canalelor linistite, acestea atrag un numar mai mare de turisti decat multe dintre localitatile din Rezervatie. Desi, in programele stiintifice de birdwatching, coloniile erau incluse de mai multa vreme, ele au fost incluse si in traseele turistice abia de cativa ani. Epidemia de gripa aviara si sfaturile alarmiste ale autoritatilor, care recomandau evitarea Deltei si, in special, a coloniilor de pasari nu au fost luate in seama de ornitologii pasionati si sunt inca vizitate.
Cel mai bun exemplu il reprezinta coloniile de pasari adiacente Canalului 36, intre lacuri precum Purcelu sau Cotetu, unde isi fac cuib mii de lopatari, starci cenusii, egrete sau cormorani. (A.N.)
|
DRUMUL CARAVANEI PRINTRE REALITATILE ZILNICE ALE UNEI TARI PE CARE N-O CUNOASTEM SUFICIENT
|
|
UNDE SE AFLA ECHIPA JURNALULUI
| |
|