Oamenii locului ii spun sanatoriul Olanesti. Izvor de sanatate. Si e la propriu, cu program, tevile cu apa tamaduitoare venind direct din munte in sanatoriu, pentru a nu-si pierde calitatea. Care e garantata! Dupa ce v-ati tratat, nu ar strica sa dati o fuga pe Valea Trovantilor. Sunt niste pietre cu forme ciudate, despre care localnicii spun ca ar creste dupa ploaie.
AMBIENT. In jurul sanatoriului se pot face plimbari in aer liber,
iar cei obositi se pot retrage la umbra |
Citește pe Antena3.ro
LOC DE RELAXARE. Sanatoriul are pentru doritori si o biblioteca
vegheata de chipul Luceafarului poeziei romanesti |
"In istoria sanatoriului sunt cazuri de renali, aparent incurabili, care si-au lungit viata numai datorita tratamentului in statiune" SURSE DE VENIT
"Chiar daca este atat de ocupat, sanatoriul nu se scalda in bani, traind practic din bugetul alocat de la Bucuresti si din serviciile oferite turistilor straini"
"Anul acesta, cladirea care adaposteste sanatoriul a intrat in patrimoniul national. Ea ofera facilitati ce pot fi folosite ca «adjuvant» pe langa tratamentul balnear" TEHNICA
"Apele nu pot fi imbuteliate, pentru ca isi pierd proprietatile terapeutice. Si atunci au fost aduse prin tevi direct din munte in incinta sanatoriului" PLEDOARIE
"Sanatoriul Olanesti merita investitii, pentru ca asa cum arata in prezent seamana cu un pensionar" - Constantin Zamfirescu, medic primar, seful Sanatoriului Olanesti
PROPUNERI DE RELANSARE
|
Nemultumit de ceea ce se intampla in prezent cu statiunile balneoclimaterice, un grup de specialisti a facut un set de propuneri pentru salvarea acestora. Astfel, ei cer realizarea unui statut al statiunilor balneoclimaterice si sanatoriilor balneare; organizarea unor asociatii medicale cu personalitate juridica avand abilitatea de a negocia cu detinatorii de baze de tratament contracte de furnizare a servi-ciilor medicale balneare; reactivarea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie ca for metodologic al Ministerului Sanatatii, avand urmatoarele scopuri: coordonarea activitatii medicale din statiunile balneoclimaterice, valorificarea si protectia fondului de factori terapeutici naturali, indrumarea metodologica, coordonarea si controlul intregii activitati de recuparare, medicina fizica si balneoclimatologie din spitale, sectii, sanatorii etc.; asigurarea legalitatii functionarii statiunilor balneoclimatice si unitatilor balneare, indiferent de statutul lor juridic, patrimonial si de subordonare prin elaborarea normelor tehnice privind perimetrele de protectie sanitara a factorilor terapeutici naturali.
|
NEMULTUMIRILE DOCTORULUI ZAMFIRESCU
| |
|
PERSONAL
|
Sanatoriul Olanesti are 89 de angajati. Personalul medical este reprezentat de doi medici balneologi, 25 de asistente medicale, un specialist nutritionist si sase infirmiere. Anul trecut a fost infiintata, ca solutie temporara, si o sectie de geriatrie. Institutia detine pe langa spatiile de cazare o cantina, o bucatarie si o spalatorie proprie.
|
STAPANII SANATORIULUI
|
Inainte de 1989, Sanatoriul Olanesti depindea din punct de vedere material de ONT Carpati, iar din punct de vedere al personalului medical de Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti. Intre anii 2000 si 2004 s-a aflat in subordinea MApN, avand statut de unitate militara de sine statatoare. Asa ca, dr. Constantin Zamfirescu, care conduce acum unitatea sanitara, avea atunci gradul de maior, fiind olanestean get-beget. Potrivit acestuia, sunt oameni dependenti de tratamentul din sanatoriu. De altfel, in istoria spitalului sunt cazuri de renali, aparent incurabili, care si-au lungit viata numai datorita tratamentului in statiune. Chiar daca este atat de ocupat, sanatoriul nu se scalda in bani, traind practic din bugetul alocat de la Bucuresti si din serviciile oferite strainilor.
|
RENUME PRINTRE SURATE
| ||
Baile Olanesti ocupa primul loc intre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare (peste 30: clorurate, bicarbonate, slab sulfuroase, iodice, magneziene), debitul total zilnic al acestora, varietatea compozitiei si concentratia apelor minerale. Sanatoriul este amplasat intr-un cadru deosebit de pitoresc, la o altitudine de 460 m, intr-un mediu bogat in factori naturali de cura. Terapia balneara se aplica in mod individualizat. Sanatoriul ofera tratament balnear in boli ale aparatului digestiv, metabolice, renale, dermatologice, intoxicatii cronice, reumatismale, ginecologice, vasculare, afectiuni cronice ale sistemului nervos periferic, dar si de recuperare.
|
PE VAL
|
Dr. Constantin Zamfirescu spuna ca Sanatoriul Olanesti este singurul care da randament. Potrivit acestuia, exista si alte baze de tratament in statiune, dar ele sunt amplasate in hoteluri, medicii de aici aflandu-se sub tutela patronilor. Sanatoriul este plin tot timpul anului, dar vara sunt cele mai multe solicitari, asa ca de multe ori trebuie sa se faca si o triere a solicitarilor.
|