x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Festin - La gastro-balul Tusnadului

Festin - La gastro-balul Tusnadului

de Laura Toma    |    01 Iul 2006   •   00:00
Festin - La gastro-balul Tusnadului

Despre Tusnad nu prea mai poti vorbi ca pe vremuri, ca despre Mica Elvetie. Investitorii nu ii dau tarcoale, vilele lasate in paragina o imbatranesc mult, dar asta n-o impiedica totusi sa-si serbeze zilele cu fast si, mai ales, cu gust. Fie el si de tocanita ungureasca.

De zilele Bailor Tusnad, serbate week-end-ul trecut pe o ploaie marunta si enervant de perseverenta, cativa localnici au strans "in centru" vreo patru duzine de turisti in jurul a cinci ceaune. De la distanta parea o procesiune sau un ritual foarte bine orchestrat. Apropiindu-te, mirosul devenea din ce in ce mai ispititor si bonetele albe incepeau sa-ti dea indicii. Ispita era semnata de cinci echipe care se intreceau in ale mancarurilor traditionale: ciolan si tocanita ungureasca. Timp de patru ore, cat a durat concursul, pensionarii iesiti de "la proceduri" si-au frecat mainile pe langa focurile care incingeau gastro-ateliere, fara prea multe vorbe, jinduind la un pranz festiv "la botu’ calului".

Nicolae Ion din Ploiesti e printre spectatori si asista la competetia gastronomica numai ca sa mai uite "de situatie". "Sunt dezamagit de ce am gasit la Tusnad, nici o investitie, nu locuri de divertisment; ma plictisesc destul de tare. Bine macar ca am nimerit de zilele statiunii, caci se mai intampla una-alta". Stela Lungu din Bucuresti are aceeasi nemultumire si s-a antamat si ea in dreptul ciaunului 3, salivand de mai mult de jumatate de ora. "M-am pacalit: brosura pe care am consultat-o despre Tusnad indica extraconditii, am ajuns aici si am constatat ca nu seamana deloc. Macar cu o portie de tocanita sa ma aleg", spune zambind femeia.
VERDICT. Juriul a decis ca echipa stomatologilor din Tusnad gatesc bine ciolan si tocanita ungureasca

MOCA SI PENTRU ACASA. In ordinea numarului de pe tricou, "diagnosticele" au fost urmatoarele: echipa Consiliului Local - tocanita cam picanta, echipa echipei de fotbal - tocanita cam de porc, echipa ansamblului folcloric "Lacramioara" - tocanita cam de vitel, echipa orasului unguresc… care e infratit cu Tusnadul - tocanita cam zemoasa si, in fine, echipa stomatologilor locali - super ciolan. Asta dupa zisele turistilor care au gustat inaintea jurizarii. Dupa ce un nene a acompaniat mirosurile cu nitica muzica de acordeon si juriul a deliberat, turistii au dat iama prin bunatati. Castigatori au iesit stomatologii din statiune, care au dat interviuri "la cald" si au facut fotografii cu trecatorii.

Ritmul de golire a recipientelor a fost invers proportional cu buna dispozitie a turistilor, multi dintre ei fiind si fericitii posesori ai unor castroane "de buzunar", folosite de obicei pentru strangerea diverselor resturi.

Meniul fix care intra in pachetul de servicii inca mai aduce a iz comunist. Pana si muzica e tipica salilor de mese de dinainte de ’89. Asta i-a facut pe batranei sa se bucure zgomotos de alternativa.

ILUZII
"M-am pacalit: brosura pe care am consultat-o despre Tusnad indica extraconditii, am ajuns aici si am constatat ca nu seamana deloc. Macar cu o portie de tocanita sa ma aleg"
turisti
PLICTISEALA
"Sunt dezamagit de ce am gasit la Tusnad, nici o investitie, nu locuri de divertisment; ma plictisesc destul de tare. Bine macar ca am nimerit de zilele statiunii, caci se mai intampla una-alta"
turisti
×
Subiecte în articol: tusnad tocanita