x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Pictura traditionala si tratament cu educatie civica

Pictura traditionala si tratament cu educatie civica

de Laura Toma    |    01 Iul 2006   •   00:00
Pictura traditionala si tratament cu educatie civica

Doi tineri din Baile Tusnad, Monika si Mihai, perpetueaza mestesugul picturii traditionale pe mobilier, organizeaza expozitii pentru turisti si initiaza programe de turism ecologic in partea locului.

Daca le ceri sa-ti spuna pe scurt cu ce se ocupa, afirma hotarat ca "brodeaza" brandul de tara. Pe zidurile uneia dintre sutele de cladiri parasite din Tusnad, iti sare in ochi un afis aparent ciudat - Galerie foto virtuala si interactiva. Aici gasesti un mic sediu al asociatiei de artisti mestesugari "Tourart". Mihai Vasilencu este presedintele asociatiei; o vreme a fost padurar, dar pornirile artistice l-au determinat sa-si puna vestonul kaki in cui.

EDUCATIE. "Cu Tourart am indraznit sa perpetuam mestesugurile zonei si sa ne ocupam de protectia mediului in Tusnad", spune Vasilencu. Nu demult, au initiat proiectul "Tusnadul - oras verde", o tentativa de seminar de educatie civica cu ajutorul unor cosuri de gunoi inscriptionate. Programul le-a iesit partial, caci nu prea a prins la localnici, mai curand turistii au fost incantati de idee. Prietena lui, Monika Ferencz, picteaza pe lemn dupa modele vechi de sute de ani in zona Ciucului.

A pictat mobilierul a doua pensiuni din Tusnad. Mai ales nemtii sunt incantati sa locuiasca pe timpul vacantei in astfel de camere.

×