Marian Ciobanu a mers pe urmele lui Preda vreme de 15 ani, cautand oamenii, locurile si lucrurile care au inspirat "Morometii". Intre timp, omul a ajuns si el insusi un personaj pe care Preda ar regreta ca nu
l-a gasit in sat.
DORU COBUZ
Profesorul Marian Ciobanu (51 de ani) este un predist, dar mai mult decat toate, un Moromete. Argesean de origine, omul si-a dat iubirea operei lui Marin Preda si personajelor lui. Prima data a ajuns, pentru sase ani, in 1980 la Silistea, dar s-a intors in anii din urma, adunand un deceniu si jumatate de cautari intr-o carte "Marin Preda. Monografie sentimentala".
Profesorul este o sursa fabuloasa de informatii despre sateni si jocul scriitorului cu satenii. Opera lui Preda s-a inspirat din viata oamenilor si chiar dupa chipul unora din Silistea.
In gradina profesorului se aduna oamenii asa cum se strangeau in poiana lui Iocan pentru a vorbi despre viata lor, despre scriitor sau pentru a spune glume porcoase. "Ia ziceti daca stiti de ce nu poti sa pui o femeie preot", da tonul Lae, pe numele lui Dumitru Dogaru. Provocarea sateanului ii lasa cateva minute fara cuvinte pe ceilalti Morometi adunati sub un pom. "Ba Lae, prost ca tine n-am mai vazut in tot satul", ii raspunde profesorul Ciobanu. Ceilalti rad zgomotos. Pentru ca nimeni nu se grabeste sa-i dea raspunsul, Lae da solutia la ghicitoare razand cu gura mare deschisa lasand sa se vada dintii stricati si dand capul pe spate. Rade si Stelica, un lungan cu ochii intrati in aburii alcoolului. Repara un scaun, dar cuiele refuza sa-l asculte. Pana termina el treaba se infurie si Zorel. Ca de ce a vandut primaria pamant daca era al satului.
OAMENI SI CAINE. Marin Crivat este poreclit Isosica si asa a fost pomenit in "Morometii", numai ca omul nu a facut niciodata politica si pare si acum suparat ca scriitorul l-a ponegrit. Nu se baga in discutii nici cand Lae si Gulie se apuca sa discute despre alegerile ce abia au trecut. Gulie a candidat, dar Lae ii reproseaza ca s-a inscris pe lista taranistilor.
"M-am inscris doar de obrazul profesorului", ii raspunde acesta.
Lae a fost tehnician silvic si se apuca sa povesteasca de cate ori a fost la vanatoare cu Ceausescu, cum a crescut el caprior ca sa populeze padurea. Nea Gigi da binete de peste gard cu vocea pana la cer si mana ridicata tot intr-acolo. Nimeni nu vrea sa-l asculte ca omul e prea afumat, dar el nu se lasa. Profesorul Gheorghe Dinica incearca sa potoleasca vorbele porcoase. "Ne aude lumea de peste gard." Incercarea esueaza si oamenii gasesc doar un alt motiv sa rada. Batranul Crivat (89 de ani) povesteste de anii cand a facut armata la cavalerie si vorba inteleptului mai potoleste spiritele. Profesorul Ciobanu toarna insa gaz pe foc indemnand oamenii cu bere la 10.000 sticla. Nero, cainele care apara ograda de vizitatori cand stapanul nu este acasa, se plimba printre picioarele oamenilor, dar profesorul Dinica incearca sa-i evite apropierea. "M-a muscat unul cand eram mic si nu-mi plac deloc", explica el.
Dupa ore de vorbit vrute si nevrute, oamenii se impart pe carari diferite pentru a se reintalni ceva mai tarziu. Moromete nu a murit. Trebuie doar ca cineva sa vina in sat pentru a-l cauta ascuns sub alt nume. Fierar nu mai este in sat, dar o poiana unde sa se intalneasca oamenii se mai gaseste.
Jurnal de campanie
Data plecarii: 21 iunie 2004
Distanta parcursa: 4.626 km
Localitati tranzitate: 464
ANDREEA TUDORICA
Satul lui Marin Preda. Silistea Gumesti. Penultima etapa a caravanei. Localitatea pare deprimanta la prima vedere. N-as sti sa spun exact din ce motiv. Poate din cauza caselor mohorate sau poate din cauza drumurilor foarte accidentate, sau poate din cauza oamenilor care nu prea mai au spirit de Moromete. Exista in sat oameni care se mai striga cu apelativul "Moromete". Dar asta numai in cadru "controlat", "ingradit", as spune. Adica atunci cand mai multi sateni au fost stransi de profesorii din sat pentru a discuta cu noi. Oamenii se striga intre ei insa cu porecle. Eram asteptati in Silistea Gumesti pentru ca se stia ca este penultima etapa in caravana. Profesorul de matematica ii explica Magdei Colgiu ca pe timpul verii lumea din sat nu prea citeste ziare, pentru ca lumea nu prea are timp. Iarna insa situatia se schimba, iar lumea citeste zilnic ziarul. Cand ajungem in comuna, la scoala ne asteapta mai multi profesori care se arata foarte incantati de oprirea caravanei in satul lui Marin Preda, dornici sa ne arate si sa intelegem mai bine lumea lui Moromete. Dupa primele discutii, ne imprastiem care incontro pentru a surprinde atat ceea ce a insemnat Marin Preda pentru comuna, cat si viata Morometilor de azi. Un domn profesor din Silistea Gumesti devine gazda si indrumatorul prin sat al Karinei si al lui Doru pentru a "puncta" fiecare loc ce a avut sau inca are legatura cu Marin Preda si cu personajele din "Morometii". In acest timp, Magda, Bogdan si cu mine semnam in cartea de onoare a scolii, iar apoi ne ducem la moara din localitate, unde tarani cu carutele pline cu saci de grau se asaza cuminti la coada. Fiecare are povestea, problemele si amaraciunile sale. Ne inconjoara imediat ce aud de unde suntem si care este scopul venirii noastre in localitate. Nu este linie telefonica, nu sunt drumuri bune, medicul ar trebui sa fie numai al comunei, nu si al altor localitati din imprejurimi. Ba mai mult, cum "apare norul" de la Rosiori, oamenilor din comuna li se opreste curentul electric pentru cateva ore. Am intrebat multa lume din comuna de ce se intampla acest lucru, dar nu am primit nici noi, ca nici ei, vreo explicatie logica. La moara veche de peste 80 de ani din comuna Silistea Gumesti vin tarani si din localitatile vecine, pentru ca "aici iese faina mai buna". Il cautam apoi pe potcovarul din comuna, potcovar care de altfel nu mai face de multi ani potcoave si pentru ca a imbatranit, si pentru ca nu mai are materiale. Mai carpeste pe ici, pe colo cate ceva. Oamenii din sat stiu despre Marin Preda ca a scris "carti despre Morometii din localitate". Unii
l-au cunoscut si l-au placut. Altii nu. Unii nici nu l-au cunoscut. Parerile sunt impartite. Oamenii nu se inghesuie sa ne povesteasca despre Marin Preda, ci despre problemele lor curente, de azi. Ii descoasem si aflam cam cum este comuna Silistea Gumesti de astazi. Am mai vrea sa stam de vorba cu ei, sa vedem cum traiesc. Dar timpul este scurt, iar urmatoarea etapa, Cuca Macaii, este aproape. Avem si acolo de aflat povesti despre prezentul localitatii.
DRUMUL CARAVANEI
Etapa I - Hamangia
Etapa a II-a - Histria
Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe
Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti
Etapa a V-a - Podul Inalt
Etapa a VI-a - Flamanzi
Etapa a VII-a - Darabani
Etapa a VIII-a - Humulesti
Etapa a IX-a - Tihuta
Etapa a X-a - Praid
Etapa a XI-a - Corund
Etapa a XII-a - Blaj
Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni
Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari
Etapa a XV-a - Sarmizegetusa
Etapa a XVI-a - Petrila
Etapa a XVII-a - Maglavit
Etapa a XVIII-a - Izlaz
Etapa a XIX-a - Silistea - Gumesti
Etapa a XX-a - Cuca Macaii
CUM NE PUTETI CONTACTA
Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.
Jurnalul NaTional,
Piata Presei Libere
nr. 1, Corp D,
etaj VIII, Sector 1,
Bucuresti
Telefon: 021-224.55.48
Fax: 021-222.36.29
romania@jurnalul.ro
Daca doriti sa dialogati
cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul