x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - Sambata cu multa treaba

Jurnal de caravana - Sambata cu multa treaba

de Cristian Petru    |    01 Aug 2005   •   00:00
Jurnal de caravana - Sambata cu multa treaba

Zi calduroasa de sambata de iulie. Caravana Jurnalul - Antena 1 - Zapp este la Cernavoda. Chiar daca numerosi oameni sunt liberi, echipa caravanei munceste ca in oricare alta zi.

Suntem deja de vreo trei zile in Cernavoda si ziua de azi nu cred ca va aduce nimic nou. Asa ma gandeam eu dimineata cand incercam sa deschid ochii si sa ma indrept spre locul in care luam micul dejun. Dar, ca in majoritatea cazurilor, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

LA SPITAL. Pe la 10 dimineata am plecat impreuna cu Gabi Antoniu la Centrul Sfantul Laurentiu, loc in care sunt tinuti vreo 30 de copii infectati cu HIV. Fusesem si cu o zi inainte, dar mai aveam putina treaba. Copiii, majoritatea adolescenti, te impresionau doar cand ii vedeai. Planurile de viitor pe care si le faceau, modul in care vorbeau despre suferinta lor m-au facut sa ma intreb daca as fi atat de tare in locul lor. Daca nu as fi mereu trist si in asteptarea sfarsitului. Ei erau insa veseli. Cristina, una dintre fetitele de la Centru, este innebunita dupa plimbari. Si atunci am luat-o cu noi in cartierul Columbia.

SARACIE. Sorin si Roxana erau deja in cartierul din Cernavoda, documentandu-se pentru un material. Cand intri printre primele blocuri, te intrebi de ce toata lumea are o parere proasta despre acest loc. Dar o data ce ai ajuns in dreptul baracilor locuite de oameni care si-au pierdut speranta, te izbeste un adevar crud. Adevarul acelor oameni care nu au unde sa munceasca, nu au unde sa se mute, dar in acelasi timp nu sunt in stare nici macar sa isi adune gunoiul din fata usii. Ca de porti nici nu poate fi vorba. Trec pe langa noi copii mici dezbracati, oameni incercand sa te impresioneze cu nenorocirea lor, dar care in acelasi timp stau cu pachetul de tigari in mana.

COMPLEX. Iesim din cartierul Columbia si ne indreptam spre locul in care eram cazati, cartierul canadienilor. Aici, peisajul era cu totul altul. Curatenie de puteai sa mananci de pe jos, case mici si cochete, doua piscine, terenuri de tenis. Credeam ca voi sta cateva ore la piscina. In jurul nostru, oameni care vorbeau in engleza, italiana sau poloneza de aveai impresia ca esti intr-o alta tara. Cu una dintre vorbitoarele de engleza, Gail, am stat de vorba in bazinul de inot. Era cu fiul ei la baie. Am descoperit cu surprindere ca mai sunt in stare sa port o discutie in engleza si chiar sa iau un interviu in limba lui Shakespeare.

MANASTIRE. Dupa-amiaza nu a ramas nici ea libera. Chiar daca era sambata, in caravana se munceste. Pe la ora 6:00, am plecat spre Pestera Sfantului Andrei de langa comuna Ion Corvin. Am stat de vorba cu calugarii, am vizitat biserica construita langa pestera. Grota in care a trait Apostolul care i-a crestinat pe stramosii nostri este inconjurata de o padure linistita. Toaca batuta de paraclisier sparge linistea. Calugarii se grabesc spre slujba de seara. Si noi ne indreptam spre paturile noastre din Complexul de la Cernavoda. O alta zi plina.

NU RATATI!
In ziarul de maine puteti citi primele articole din etapa Navodari:

  • povestea construirii Rafinariei din Navodari
  • prezentarea Rafinariei
  • INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
    Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.
    ×
    Subiecte în articol: descoperirea romaniei